СРБИЈА ПОСЛЕ ТАЧНО ДЕСЕТ ГОДИНА ЈАСНО РЕКЛА НАТО-у: „НЕ!“

SRBIJA POSLE TAČNO DESET GODINA JASNO REKLA NATO-u: „NE!“

24 avgusta 2019

(foto: mod.gov.rs)

Predlog Strategije nacionalne bezbednosti Srbije i predlog Strategije odbrane ušli su u skupštinsku proceduru Republike Srbije. Dokumenti predviđaju da Srbija neće postati član Zapadne vojne alijanse.

Obe strategije polaze od očuvanja suverenosti i teritorijalne celovitosti, brige o srpskom narodu van granica Srbije, evropskih integracija i efikasne pravne države, a u Strategiji odbrane jasno je definisana vojna neutralnost, kao odbrambeni interes Srbije, što podrazumeva da Srbija ne pristupa vojno-političkim savezima. Pa ni NATO-u.Krajnje vreme

Inače, dokument je okarakterisan kao najviši strateški dokument čijim sprovođenjem se štite nacionalne vrednosti i interesi Srbije.

Profesor geopolitike dr Srđan Perišić kaže da je stručna javnost odavno čekala na donošenje Strategije o odbrani, jer je strategija iz 2009. godine na potpuno pogrešan način definisala bezbednosnu situaciju i okruženje Srbije.

„Samim tim je ona pogrešno određivala i ponašanja Srbije po tom pitanju“, ističe on.

Ova nova strategija veoma dobro oslikava bezbednosna i odbrambena pitanja, dodaje on, uopšte u svetu, za razliku od prethodne, jer realno sagledava bezbednosnu problematiku u regionu i svetu.

Odgovor NATO-u

„S druge strane, nova strategija ujedno daje i adekvatan odgovor na pitanja međunarodne bezbednosti, a to je ta vojna neutralnost. Bolje reći, to je vojno-politička neutralnost u odnosu na vojno-političke blokove, jer su svi vojni blokovi u isto vreme i politički, a među njima je dominantan NATO. Dakle, strategija jasno definiše i spoljnopolitičko ponašanje“, naglašava on.

Prema njegovom mišljenju, ovom se strategijom pojačava naša pozicija vojne neutralnosti, jasno se kaže da nećemo u NATO.

„To je osnovna poruka današnje nove Strategije bezbednosti, jer vojni blok gde je Rusija glavna, ne pritiska nas da postanemo njihova članica. Pritisci dolaze samo od NATO-a, zato je ova strategija praktično i odgovor NATO-u. Dakle, ne samo potvrđivanje neutralnosti, nego i odgovor ovom vojnom savezu da Srbija ne razmatra pristupanje njima i to je ubačeno u dokument“, objašnjava naš sagovornik.Ugraditi u Ustav

Politikolog Dragomir Anđelković tvrdi da je ova strategija ponovo obznanila prethodne rezolucije i strategije koje su usvajane u Parlamentu o vojnoj neutralnosti Srbije.

„To je dobra stvara za sve one koji smatraju da Srbija treba da ostane vojno neutralna. Ali, da bi vojna neutralnost postala trajna kategorija, potrebno je da bude deo Ustava, jer rezoluciju, kao i strategiju neka nova parlamentarna većina može nadpolovičnom većinom glasova da ukine. Sada postoji politička volja da se ona ubaci u Ustav i to bi trebalo da se iskoristi“, veruje Anđelković.

U strategijama se navodi i da je država u oblasti odbrane i bezbednosti sebi postavila četiri najvažnija cilja: efikasnu odbranu, očuvanje KiM u sastavu Srbije, jačanje međunarodnog položaja i sprečavanja separatističkog delovanja.

Evropske integracije i članstvo u EU su nacionalni interesi i strateško opredeljenje Srbije, kaže se u predlogu Strategije nacionalne bezbednosti.

Sigurna u Parlamentu

Inače, Strategija za nacionalnu bezbednost je jedina strategija koja se usvaja u Narodnoj skupštini i to je predviđeno Ustavom (članom o nadležnostima Narodne skupštine), dok sve ostale strategije usvaja Vlada (regulisano Zakonom o planiranju sistema…). Strategija je politički, a ne pravni akt i samim tim ima političku težinu. Sve ostale strategije je lakše menjati, pošto može svaka vlada da ih izmeni, dok je za promenu ove strategije neophodna šira podrška u Parlamentu.

Inače, Srbija je do sada imala faktički dve rezolucije o vojnoj neutralnosti koje je usvojio Parlament. Prva datira iz 2007. godine, doneta na inicijativu tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice i u njoj piše:

„Narodna skupština Srbije donosi Rezoluciju o proglašavanju vojne neutralnosti Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze sve do eventualnog raspisivanja referenduma, na kojem bi se donela konačna odluka po tom pitanju.“

Deo o vojnoj neutralnosti, koji će sada biti unet u strategiju, preuzima se upravo iz ove rezolucije. U Članu šest ove rezolucije, koji je prenet i u rezoluciju iz 2009. godine, piše:

„Zbog ukupne uloge NATO-a, od protivpravnog bombardovanja Srbije, bez odluke SB UN, do Aneksa 11 odbačenog Ahtisarijevog plana, u kojem se određuje da je NATO ’konačan organ‘ vlasti u ’nezavisnom Kosovu‘, Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma, na kojem bi se donela konačna odluka po tom pitanju.“

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Velika Metla says:

  U ovo mogu da veruju SAMO članovi sekte imena "SNS",kao i članovi nove ideologije u Stradiji imena "uhlebizam"! Ta nova ideologija,"uhlebizam"je ubedljivo najpopularnija u Stradiji. Za tu ideologiju su spremni i mamu i tatu prodati,ili bolje reći dati badava,i to sa sve spuštenim gaćama,za svaki slučaj. Znači fašisti imena "naci-nato" su bili u General štabu evo skoro 20 godina,da bi dočekali da im "srbija" kaže NE????

 2. teoretičar says:

  Amerika je uzela šta joj treba od Srbije i sve što je ostalo da Srbija MORA da uradi je vojna i politička neutralnost prema Rusiji. I to se sada odlučilo. Ovu strategiju su dozvolili, zacrtali i kanda USTAVNO obradili američki vojno politički stručnjaci u Srbiji, srpskoj vladi, generalštabu, BIJI i precedništvu, a određeni tipovi imaju zadatak da nam dokažu kako je to "srpska" strategija i odluka. Aj nemojte baš tako otvoreno. I ti tipovi kažu da "Dokumenti PREDVIĐAJU..." a ne da zacrtavaju neki put. Kao baba Vanga. Jebem ti, koliko nas potcenjuju ovi zapadni konstruktori srpske neutralonosti. Srbija je "neutralna" posle prihvatanja NATO vojski i davanja natou da slobodno koristi srpske teritorije, posle otcepljenja KiM i izgradnje vojnih postava amerike na svetoj srpskoj zemlji, posle potpunog amerikanizovanja Srbije i srpskog naroda što je više nego u bilo kojoj drugoj državi bivšeg varšavskog pakta(mi ni tamo ne spadamo) i pošto smo praktično u NATOu, sada im ostalo samo da Srbija nastavi dalje "neutralno" pod utralnim uslovima i tako zalupi škripava vrata prema Rusiji. Dakle, ova strategija je ustvari ozvaničenje i ZAKONSKO isterivanja Rusije iz Srbije, bar ono malo što je ruskog u Srbiji. Plus, promeniti srpski ustav i ugraditi to u Ustav, što je Vučić najavio javno, jasno i glasno još pre nego je izabran sa Nikolićem, samo bilo zabranjeno to primetiti. Znači, Vučko ipak menja ustav onako kako je obećao Americi. Nismo mi znali šta je obećao, ali vidimo danas. Jel ima nekog ko je naseo na ovu strategiju "srpskih" jadnika? Moramo prihvatiti, jer nas niko ne pita, samo ja pitam jel ima mnogo onih koji su progutali ovu izmenu Srpskog Ustava? Ako ima, presešće nam sigurno.

 3. teoretičar says:

  Ovim promenama Srpskog Ustava, srbija je konačno otvorila sva vrata NATOu i Americi. Doduše, većina je već bila otvorena. Na drugoj strani, Rusija više neće smeti da ulazi u Srbiju niti interveniše(eventualno) u Srbiji PO SRPSKOM USTAVU! Jela vam jasno ko je izmenio Srpski Ustav?

 4. teoretičar says:

  Srbiji NIJE dozvoljeno da proglasi okuopaciju makar KiM iako je cela Srbija Okupirana zajedno sa svim otetim srpskim teritorijama, ali po novom američkom Ustavu Srbije, ako Rusija ikad uđe vojno u Srbiju, smatraće se OKUPACIJOM. Rusija ima od danas samo mikro pristup Srbiji i to će morati da pazi da ne povredi američki Srpski Ustav, inače će biti osuđena od UN i od NVO medija Srbije. To se odnosi i na naoružanje koje smo eventualno mogli očekivati od Rusije. Iako Kina nema nikakvog interesa u Srbiji osim globalnog, koje Srbiji samo šteti ali drogira narod, ni Kina nema više pristup Srbiji. Po SRPKOM USTAVU. Na ovaj način, Srbija USTAVNO zabranjuje Rusiji bilo kakvu intervenciju u Srbiji. Srbija vezuje ruke Rusiji sa ovim promenama Srpskog Ustava. Nije to izdaja naših kvislinga, nego naređenje Amerike. Sada vidite definitivno šta znači imati prisilnu i kontrolisanu vlast. Lukavo, da ne može biti lukavije ali i providno ko gorsko jezero.

  • Slobodanka says:

   Ne paniči. Rusija ima saradnju u vojnoj oblasti i sa vojno neutralnim zemljama. takodje može da pruži vojnu pomoć i vojno neutralnim zemljama.

   • teoretičar says:

    Nema tu utehe, Slobodanka. Posmatrajte pažljivo šta će se događati sa saradnjom Rusije i Srbije sledećih godina. Ja sam napisao šta sam imao i šta sam mogao zadnjih petnajestak godina ali sve najcrnje što sam predviđao se dogodilo. Nemamo snage da se suprotstavimo. Srbija je uradila koliko je mogla čak i više. Ostaje mi samo da se nadam da će Rusija makar delimično prevagnuti ili bar da neće ići niže od današnjeg nivoa, koji je i takav kakav je koliko toliko utešan za Srbiju. Ako se to ostvari, sve što bude više od toga, dobro došlo. Ipak, pred nama je pogoršanje odnosa sa Rusijom. Saće nas pričepiti i sa nekom novom lizalicom iz EU i moraćemo da se okrenemo malo više protiv Rusije nego za Rusiju. Nažalost, sve se to radi iza kulisa i narod nije svestan kakve sve potpise stavljaju naši vladari, koji to ipak nisu. Krije se od naroda ili prevode ga preko vode zatvorenih usta. I to je taktika Zapada. A takođe i deo psihološkog udara po Srbima.

 5. teoretičar says:

  Ovo je kontinuitet i dopuna Ustava iz 1974. i služi za dalje cepanje srpskog naroda i još veće udaljavanje srpskih prirodnih saveznika. Da budem iskren, nisam znao kako će promeniti Ustav, čak sam pomislio i da ga neće menjati i ovo sada me iznenadilo i porazilo. Ni 74. Srbi nisu mnogo reagovali, neće ni danas. A posledice ćemo videti kroz 10 do 20 godina. Biće kasno. Uništili su nam kulturu, narod i najzad i Ustav koji je koliko toliko bio povoljan. Ponovo nas razoružavaju, ovog put USTAVNO. Ko će glasati za promene Ustava? Neće niko, narod najmanje a "poslanici" će samo dići dva prsta i kraj. Već je izglasano, još za vreme posete Vučića i Nikolića Briselu i Njujorku pre nego što su dobili besu da će "vladati" Srbijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *