СРБИЈА ПОВЛАЧИ ПРИЗНАЊЕ МАКЕДОНИЈЕ, ако Македонија подржи Косово!?

SRBIJA POVLAČI PRIZNANJE MAKEDONIJE, ako Makedonija podrži Kosovo!?

14 decembra 2017

(foto: Pixabay)

SRBIJA bi mogla da pribegne radikalnoj meri u odnosima sa Skopljem i povuče priznavanje Makedonije pod njenim ustavnim imenom, ukoliko premijer Zoran Zaev ispuni „pretnje“ da će glasati za članstvo Kosova u Unesko – saznaju „Novosti“.

Prema našim informacijama, Beograd će pažljivo pratiti poteze Makedonije i izjašnjavanje o prijemu Prištine u međunarodnim organizacijama, i kako se Skoplje bude postavilo prema našim nacionalnim interesima, tako ćemo i mi prema njihovim.

Vlasti u Prištini imaće priliku da potegnu pitanje članstva u Unesko tek za dve godine. Međutim, princip reciprociteta u diplomatskim i političkim odnosima sa Skopljem, Beograd bi mogao da aktivira već 2018, jer su kosovski Albanci najavili da će tada ponovo pokušati da otvore vrata Interpola.

Zaev je pre dva dana u Prištini, gde se sreo sa Ramušem Haradinajem, uz osmeh poručio da „Kosovo može da računa na podršku Makedonije u svim procesima“. Ova nova provokacija makedonskog premijera usledila je nepunih mesec dana nakon što se srpskom državnom vrhu u Beogradu „zaklinjao“ da „Srbija u Makedoniji ima iskrenog prijatelja“.

Šef diplomatije Ivica Dačić potez Zaeva ocenio je kao još jedan dokaz licemerstva makedonskog premijera i politike vlasti u Skoplju, i poručio da će Srbija znati da odgovori na te poruke. Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da se ostvarilo ono što je predsednik Aleksandar Vučić mesecima ranije najavio – da Zaev neće održati reč.

To za Ivana Stoilkovića, poslanika u Sobranju i predsednika Demokratske partije Srba, nije nikakvo iznenađenje. Za njega nema dileme:

– Zaev neće i ne može da održi reč, niti će politika makedonske vlade biti u suprotnosti sa interesima Albanaca u regionu, ali i SAD, kao glavnog pokrovitelja kosovske nezavisnosti i aktuelne vlade u Skoplju. Srbiji nije u interesu da zahladi odnose sa Makedonijom, ali ako oni nastave da se ponašaju protivno našim interesima, politika Beograda treba da bude uvođenje reciprociteta u odnosima.

MANJINE

IVAN Stoilković zalaže se da se princip reciprociteta u odnosima sa Skopljem zavede na svim nivoima, ne samo kad je reč o priznavanju ustavnog imena Makedonije. On kao primer navodi status makedonske manjine u Srbiji.

– Na primer, makedonska udruženja u Srbiji od države dobijaju pomoć od 480.000 evra, dok srpske organizacije u Makedoniji ove godine nisu dobile ništa – poručuje Stoilković.

KOMENTARI6 komentara

 1. opet ja says:

  Nakon toga im odmah uletimo vojskom dole i formiramo Republiku Makedonsku Srbiju.

 2. R.Srpska says:

  Ma tako, samo reciprocno prema svima, dosta smo popustali prozapadmim i zapadnim prasadima.

 3. Kulak says:

  Da.Obavezno reciproctet.Da im provociranje bude bumerang.

 4. Rastko says:

  Niko ne ceni jadnike čak i kada govori drugačije. Politika prevelike popustlivosti jednako je štetna za državu kao i ona ekstremno suprotna. Između ostalog, zato mnogi rado napadaju na Srbiju i zato u okruženju nije popularno biti Srbin.

 5. Karanović says:

  Frlajte gi otpadicite lazlive vo čokalijskutu BJRM! Veštačke nacije i države ne traju dugo.Sve novostvorene ndh-azije, montenegroide, kosovese,bih-rs hb, bjmr t - trt...traju dok traje zločin i zločinac, a potom se rasturaju. Traje samo zemlja i jezik - svima isti- a svi ga zovu drugačije.u svadji i mržnji odlično se razumeju i pišu istom mržnjom.

 6. goran says:

  I ovo je sporo i previse defanzivno. Treba odmah povuci priznanje Makedonije, pa neka se onda oni snalaze. Ne treba cekati i samo reagovati. Srpska vlada nije u stanju da ubode pravu stvar can ni slucajno. Dokaz da su pod totalnom kontrolom Zapadnih hijena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *