СРБИЈА ПРЕД ВЕЛИКОМ ОДЛУКОМ

СРБИЈА ПРЕД ВЕЛИКОМ ОДЛУКОМ

28 јула 2020

Србија ће ускоро донети одлуку о новом ловачком авиону за Ратно ваздухопловство, чијом куповином би на дужи рок била осигурана заштита неба.

У центру пажње домаћих стратега је руска летелица „миг 35“, али не искључује се ни да се безбедност ваздушног простора, први пут у историји наше војске, дугорочно обезбеди авионом из руске фамилије „сухој“.Да би овај руски произвођач могао да уђе у српско Ратно ваздухопловство, већ се спекулише и у домену бомбардерске авијације, где се авион „су-25“ намеће као наследник домаћег јуришника „орао“. У јеку анализа о новом јуришнику Војске Србије, међутим, испод радара пролази осмишљавање средњорочне стратегије развоја и ловачке авијације.

Испоруком четири апарата из Белорусије, Војска Србије ће већ за месец-два комплетирати ескадрилу од 14 „мигова 29“, која је препородила домаћу ловачку авијацију. Ове летелице, упркос ремонту и модернизацији, набављене су, ипак, само као прелазно решење до дефинитивне набавке савременог вишенаменског авиона за Војску Србије. План је да оне буду у служби најдаље до 2031, до када би требало да буде изабран нови авион и уговорена набавка.

Као будућег ловца Војске Србије познаваоци војне технике виде „су-30“, који је не само врхунски авион нове генерације него и одлична платформа за даљу надградњу још савременијим уређајима и наоружањем. У следећој фази опремања овај тип „сухоја“ биће конкурент такође руском ваздухоплову „миг 35“, који многи виде као логичног наследника постојећих „двадесетдеветки“ у нашем Ратном ваздухопловству.

Анализа о будућем ловцу Ратног ваздухопловства, који би ступио на домаћу сцену за десетак година, поклапа се за израдом новог плана опремања Војске Србије до 2030. године, на коме тренутно раде стручњаци Министарства одбране и Генералштаба. У оквиру овог посла већ је урађено више анализа и сценарија угрожености Србије, који су представљени државном врху. На бази ових анализа већ до краја године председник Републике ће одборити нацрт, а Влада усвојити Стратегијски преглед одбране – темељни документ за развој ВС током наредне деценије.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић најављује да ће кључни документи за будуће набавке бити усвојени до краја ове године.

– Школско-борбени и јуришни авиони „супергалеб Г-4“ и „орао“, упркос модернизацијама, имају свој лимит и време је да се планира набавка наследника – каже Милорадовић, и напомиње да се планира набавка летелице чије се способности налазе између постојећих способности јуришне и ловачке авијације.

Милорадовић каже да се летелице које би могле да појачају Ратно ваздухопловство производе „на Западу, Истоку као и на Далеком истоку“, али и да Србија може да купи вишенаменски авион чија је цена и два пута нижа него борбени авион четврте генерације.

Комшије гомилају наоружање

Као војно неутрална земља, Србија мора да држи корак са државама региона, које се узбрзано наоружавају и опремају. То се пре свега односи на чланице НАТО, које, притиснуте званичном политиком Алијансе, хтеле – не хтеле морају да издвајају средства за оружане снаге.

– Војни буџети НАТО држава у региону од 2018. до данас повећани су око 30 одсто. Издвајања у оквиру њих за куповину новог наоружања и опреме повећана су невероватних 2,5 пута. Уз то, велики је прилив донираних средства и наоружања, што све заједно тражи и студиозну и правовремену реакцију наше земље – кажу у Министарству одбране.

(Вечерње новости)

KOMENTARI8 коментара

 1. VRSK says:

  MIG-35 je logična,praktična i adekvatna mogućnost! Su-25 u modernizovanoj varijanti fenomenalno rešenje. A Su-30 je fenomenalno ali i nerealno rešenje.

 2. Milos says:

  Tako vam i treba kad necete u ODKB.Da smo clan vecinu bi naoruzanja kupili pod manjim cenama.Nesto bi i dobili na koriscenje.Kazu, necemo u NATO jer je narod protiv.Narod jeste protiv NATO, ali da li je protiv ODKB?Koliko bi Srba glasalo da postanemo deo tog vojnog saveza?Mnogo.Bitno da se oni kriju iza lazne neutralnosti.

  • Zaliv says:

   Ulazak u savez sa Rusijom bi nam obezbedio sigurnost ali bi nas ekonomski osakatio i unazadio za par decenija jer bi zbog ovih sa Zapada izgubili dosta. Jedini nacin je da se uz aranzman sa Rusijom a i Kinom obezbedi ekonomski napredak koji bi one pogurale onda mozemo kako nam volja ali to je nesto sto te dve drzave ne bi tek tako ucinile...Za nas je najbezbolnija i najodmerenija varijanta neutralnosti

  • da da says:

   Ne bih nas primili u ODKB jer u general štabu sede nato oficiri i izdaju naredbe kako i šta da se radi..Znači nerealno skroz..

   • Milos says:

    NATO oficiri moraju napolje.Tu se svi slazemo.Ali to nije dovoljno.Mora da se raskrsti sa vlascu koja je vrlo bliska sa NATO.Srbiji su potrebne sistemske pronene drustva.

  • Cp6a says:

   То јесте право решење. То ми је увек било прво на памети. Једино што ће онда многе госпоџе остати без шопинга у Милану, Паризу или Лондону, за шта ме заболе.

 3. test01 says:

  Maniste se vuciceve propagande, ubaci pricu o letecim kolima ili borbenim avionima da bi skrenuo paznju da je opet nesto potpisao u Briselu u vezi KiM. A vi narode sada raspravljajte o "lovcima-bombarderima"...

 4. milorad2 says:

  bilo bi dobro da nam amerikanci prodaju avione jer bi se time rešili dolara koji uskoro neće vredeti mnogo.Tu valutu TREBA TROŠITI dok još može nešto da se kupi za papiriće iato od kine možemo da dobijemo i beskamatne kredite ili sa simboličnom kamato to kinezi OBILATO rade jer znaju šta dolazi a imaju ogromne dolarske rezerve.Ali amerika žeće SIGURNO odbiti da nam proda to naoružanje jer i oni znaju da dolar ništa ne vredi:).Znači imaćemo suhoje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u