СРБИЈА ПРЕД ВЕЛИКОМ ОДЛУКОМ

SRBIJA PRED VELIKOM ODLUKOM

28 jula 2020

Srbija će uskoro doneti odluku o novom lovačkom avionu za Ratno vazduhoplovstvo, čijom kupovinom bi na duži rok bila osigurana zaštita neba.

U centru pažnje domaćih stratega je ruska letelica „mig 35“, ali ne isključuje se ni da se bezbednost vazdušnog prostora, prvi put u istoriji naše vojske, dugoročno obezbedi avionom iz ruske familije „suhoj“.Da bi ovaj ruski proizvođač mogao da uđe u srpsko Ratno vazduhoplovstvo, već se spekuliše i u domenu bombarderske avijacije, gde se avion „su-25“ nameće kao naslednik domaćeg jurišnika „orao“. U jeku analiza o novom jurišniku Vojske Srbije, međutim, ispod radara prolazi osmišljavanje srednjoročne strategije razvoja i lovačke avijacije.

Isporukom četiri aparata iz Belorusije, Vojska Srbije će već za mesec-dva kompletirati eskadrilu od 14 „migova 29“, koja je preporodila domaću lovačku avijaciju. Ove letelice, uprkos remontu i modernizaciji, nabavljene su, ipak, samo kao prelazno rešenje do definitivne nabavke savremenog višenamenskog aviona za Vojsku Srbije. Plan je da one budu u službi najdalje do 2031, do kada bi trebalo da bude izabran novi avion i ugovorena nabavka.

Kao budućeg lovca Vojske Srbije poznavaoci vojne tehnike vide „su-30“, koji je ne samo vrhunski avion nove generacije nego i odlična platforma za dalju nadgradnju još savremenijim uređajima i naoružanjem. U sledećoj fazi opremanja ovaj tip „suhoja“ biće konkurent takođe ruskom vazduhoplovu „mig 35“, koji mnogi vide kao logičnog naslednika postojećih „dvadesetdevetki“ u našem Ratnom vazduhoplovstvu.

Analiza o budućem lovcu Ratnog vazduhoplovstva, koji bi stupio na domaću scenu za desetak godina, poklapa se za izradom novog plana opremanja Vojske Srbije do 2030. godine, na kome trenutno rade stručnjaci Ministarstva odbrane i Generalštaba. U okviru ovog posla već je urađeno više analiza i scenarija ugroženosti Srbije, koji su predstavljeni državnom vrhu. Na bazi ovih analiza već do kraja godine predsednik Republike će odboriti nacrt, a Vlada usvojiti Strategijski pregled odbrane – temeljni dokument za razvoj VS tokom naredne decenije.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović najavljuje da će ključni dokumenti za buduće nabavke biti usvojeni do kraja ove godine.

– Školsko-borbeni i jurišni avioni „supergaleb G-4“ i „orao“, uprkos modernizacijama, imaju svoj limit i vreme je da se planira nabavka naslednika – kaže Miloradović, i napominje da se planira nabavka letelice čije se sposobnosti nalaze između postojećih sposobnosti jurišne i lovačke avijacije.

Miloradović kaže da se letelice koje bi mogle da pojačaju Ratno vazduhoplovstvo proizvode „na Zapadu, Istoku kao i na Dalekom istoku“, ali i da Srbija može da kupi višenamenski avion čija je cena i dva puta niža nego borbeni avion četvrte generacije.

Komšije gomilaju naoružanje

Kao vojno neutralna zemlja, Srbija mora da drži korak sa državama regiona, koje se uzbrzano naoružavaju i opremaju. To se pre svega odnosi na članice NATO, koje, pritisnute zvaničnom politikom Alijanse, htele – ne htele moraju da izdvajaju sredstva za oružane snage.

– Vojni budžeti NATO država u regionu od 2018. do danas povećani su oko 30 odsto. Izdvajanja u okviru njih za kupovinu novog naoružanja i opreme povećana su neverovatnih 2,5 puta. Uz to, veliki je priliv doniranih sredstva i naoružanja, što sve zajedno traži i studioznu i pravovremenu reakciju naše zemlje – kažu u Ministarstvu odbrane.

(Večernje novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. VRSK says:

  MIG-35 je logična,praktična i adekvatna mogućnost! Su-25 u modernizovanoj varijanti fenomenalno rešenje. A Su-30 je fenomenalno ali i nerealno rešenje.

 2. Milos says:

  Tako vam i treba kad necete u ODKB.Da smo clan vecinu bi naoruzanja kupili pod manjim cenama.Nesto bi i dobili na koriscenje.Kazu, necemo u NATO jer je narod protiv.Narod jeste protiv NATO, ali da li je protiv ODKB?Koliko bi Srba glasalo da postanemo deo tog vojnog saveza?Mnogo.Bitno da se oni kriju iza lazne neutralnosti.

  • Zaliv says:

   Ulazak u savez sa Rusijom bi nam obezbedio sigurnost ali bi nas ekonomski osakatio i unazadio za par decenija jer bi zbog ovih sa Zapada izgubili dosta. Jedini nacin je da se uz aranzman sa Rusijom a i Kinom obezbedi ekonomski napredak koji bi one pogurale onda mozemo kako nam volja ali to je nesto sto te dve drzave ne bi tek tako ucinile...Za nas je najbezbolnija i najodmerenija varijanta neutralnosti

  • da da says:

   Ne bih nas primili u ODKB jer u general štabu sede nato oficiri i izdaju naredbe kako i šta da se radi..Znači nerealno skroz..

   • Milos says:

    NATO oficiri moraju napolje.Tu se svi slazemo.Ali to nije dovoljno.Mora da se raskrsti sa vlascu koja je vrlo bliska sa NATO.Srbiji su potrebne sistemske pronene drustva.

  • Cp6a says:

   To jeste pravo rešenje. To mi je uvek bilo prvo na pameti. Jedino što će onda mnoge gospodže ostati bez šopinga u Milanu, Parizu ili Londonu, za šta me zabole.

 3. test01 says:

  Maniste se vuciceve propagande, ubaci pricu o letecim kolima ili borbenim avionima da bi skrenuo paznju da je opet nesto potpisao u Briselu u vezi KiM. A vi narode sada raspravljajte o "lovcima-bombarderima"...

 4. milorad2 says:

  bilo bi dobro da nam amerikanci prodaju avione jer bi se time rešili dolara koji uskoro neće vredeti mnogo.Tu valutu TREBA TROŠITI dok još može nešto da se kupi za papiriće iato od kine možemo da dobijemo i beskamatne kredite ili sa simboličnom kamato to kinezi OBILATO rade jer znaju šta dolazi a imaju ogromne dolarske rezerve.Ali amerika žeće SIGURNO odbiti da nam proda to naoružanje jer i oni znaju da dolar ništa ne vredi:).Znači imaćemo suhoje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *