СРБИЈА ПРЕДАЛА РУСИЈИ ТАЈНЕ СНИМKЕ – Ходорковски прети Београду: “Историја не учи, али Хаг чека”

SRBIJA PREDALA RUSIJI TAJNE SNIMKE – Hodorkovski preti Beogradu: “Istorija ne uči, ali Hag čeka”

14 decembra 2021

„Srpska tajna policija, ispostavilo se, snima razgovore ruskih aktivista i propušta ih u FSB. Istorija ne uči, ali Hag čeka“, napisao je Hodorkovski na Tviteru.

Ministar policije Aleksandar Vulin u maju ove godine sastao se sa sekretarom za nacionalnu bezbjednost Rusije Nikolajem Patruševim, kome je predao snimke Bezbjedonosno-informativne agencije (BIA) sa informacijama o sastanku ruskih opozicionih lidera u Beogradu.Ranije je objavljena informacija da su Rusija i Srbija u tajnosti formirali zajedničku radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija, čiji je zadatak da guši masovne demonstracije građana. Pored toga, zajedničko tijelo srpske i ruske vlasti trebalo bi da vrši nadzor nad opozicionim liderima, nezavisnim medijima i organizacijama civilnog sektora.

Sumnje da postoji zajednička koordinacija vlasti u Rusiji i Srbiji oko suzbijanja masovnih demonstracija i da se razmjenjuju iskustva na ovu temu dodatno su podgrijane nakon sastanka koji je Vulin imao sa Patruševim uoči posljednjeg protesta u subotu.

Da su “obojene revolucije” tema njihovih razgovora, moglo se pročitati u zvaničnom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova nakon nedavne posjete Vulina Moskvi.

U njemu je, između ostalog, pisalo da je na njihovom sastanku “istaknuto da su ‘obojene revolucije’ postale već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije”.

Konstatovano je takođe da se “slobodne zemlje moraju tome oduprijeti”.

Prema nekim informacijama, pomenuta Radna grupa za borbu protiv obojene revolucije postojala je i sredinom prošle godine, kada je Uprava za sprečavanje pranja novca napravila spisak poznatih novinara, nevladinih organizacija i udruženja građana i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. godine.

U maju sastanak koji je rezultirao hapšenjem opozicionara

Na sastanku koji su Vulin i Patrušev održali krajem maja, ministar policije je, kako saznaje Nova.rs, predao zvaničniku iz Moskve snimke sastanka ruskih opozicionara u Beogradu, koje je napravila BIA, a na kojima su zapisi razgovora opozicionara Andreja Pivovarova i Vladimira Kara-Murza.

Ubrzo nakon sastanka, objavljena je vijest da je Pivovarov uhapšen tako što je izveden iz aviona u Sankt Peterburgu i sada mu prijeti kazna do šest godina zatvora zbog „učestvovanja u radu u nepoželjnoj organizaciji“.

Informaciju o hapšenju Pivovarova objavio je upravo Kara-Murza, tvrdeći da su predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko „bukvalno blizanci“.

Kara-Murza se oglasio zbog informacija da je ministar policije Vulin dostavio Patruševu snimke njegovih razgovora sa Pivovarovim, rekavši da je dirljiva spremnost srpskih vlasti da „stanu na zadnje noge pred velikog brata iz Kremlja“.Nedavno je srpski ministar ponovo posjetio Moskvu. Vulin i Patrušev su nakon sastanka najavili stvaranje zajedničke „radne grupe za borbu protiv obojenih revolucija“, čiji će zadaci biti sprečavanje demonstracija i stalno praćenje opozicionih aktivista, nevladinih organizacija i nezavisnih novinara.

„Dirljiva je spremnost aktuelnih srpskih vlasti da stanu na zadnje noge pred velikog brata iz Kremlja. Sada je jasno o kakvoj su ‘bezbjednosnoj saradnji’ Patrušev i Vulin govorili na sastanku sredinom maja, na kom su prenijeti transkripti prisluškivanih razgovora“, napisao je on u svom autorskom tekstu.

Ovim povodom oglasio se i Mihail Hodorkovski, kritičar Kremlja i bivši naftni tajkun.

„Srpska tajna policija, ispostavilo se, snima razgovore ruskih aktivista i propušta ih u FSB (Federalnoj službi bezbednosti prim. aut). Istorija ne uči, ali Hag čeka“, napisao je on na društvenoj mreži Tviter.

I dok je kompletna demokratska javnost u Rusiji zgoržena saznanjem da srpska vlast potkazuje ruske opozicionare kako bi zadržala blagonaklonost Moskve, ministar policije Aleksandar Vulin se ne izjašnjava ovim povodom.

(Vijesti, 08. decembar 2021.)

KOMENTARI6 komentara

 1. VRSK says:

  Putinovi neprijatelji su i naši neprijatelji.

 2. padre says:

  Šta je time hteo da kaže, da je ta suradnja kao genocid? Pa sve normalne države to rade, izmenjuju podatke!I Putin je Erdogana obavestio, da mu nešto spremaju, čak je i Amerima davao podatke o teoristima! A što se tiće Haga, neka čeka!

 3. Crbija cveta says:

  Vuli je čista drukara, zato opozicija nema slobode, međutim da zlo bude crnje i gore, ta opozicija je takođe potplaćena sa zapada isto kao i sama glavna pozicija ili stranka što se tiče Srbije, Ukrajine i sličnima, u Rusa je to ipak dosta drugačije. Rusi imaju Dumu gde se sve odlučuje, njima su opozicione stranke samo opcija koja se i ne razmatra, e to je isto kao i u Srbiji (slično). Jedan čovek, jedna volja i jedna stranka koja ostaje; jer takva je situacija, ne može to sjaši kurta da uzjaši murta.

 4. Rajko says:

  Dokle ce svako govno da ga drvi i preti?

 5. Gagi says:

  Svaka drzava na svetu ima svoje obavestajne strukture koje prikupljaju podatke. Sta tu ima novo i sta je toliko cudno. Mozda je problem sto je Vulin te podatke prosledio Rusima i sto sa njima saradjuje. Ministar je verovatno trebao da se obrati i konsultuje sa ovim zapadnim antinarodnim lobistima i da ih priupita za savet, da li je to pozeljno i dozvoljeno. Tako valjda to ide u okupiranim drzavama, privremeni zvanicnici nisu merodavni da samostalno donose odluke.

 6. Ovcoizovani covid idiot says:

  A sto se krije taj smrdljivi cifut u engleskoj??? Tamo je siguran pa glumi Tviter junacinu reklamirajuci nato-fasisticki sud u hagu??? Nadam se da se i vakcinisao njihovim "vakcinama" jer to bi znacilo da nece dugo gnojiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *