СРБИЈА ПРКОСИ ОДЛУЦИ УН: На дар Ердогану глава курдског побуњеника!

СРБИЈА ПРКОСИ ОДЛУЦИ УН: На дар Ердогану глава курдског побуњеника!

23 децембра 2017

Министарка правде Нела Кубуровић потписала је одлуку о изручењу турског држављанина, Курда Џевдета Ајаза, који је у Србију побегао пошто је осуђен на 15 година затвора за рушење уставног поретка. Одлука је потписана иако је Комитет против тортуре Уједињених нација у том случају тражио од Београда се од изручења суздржи.

Ајаз тврди да је признање на основу ког је осуђен изнуђено тортуром, а његов случај нашао и пред Европским судом за људска права.

Држављанин Турске Џевдет Ајаз прошлог октобра затражио је помоћ и азил у Србији. Побегао је из Турске – од робије пошто је осуђен на 15 година затвора по оптужби да је деловао против уставног поретка и то на основу признања које му је, тврди, изнуђено под тортуром. Турска сада од Србије тражи његово изручење.

– Имајући у виду тренутну ситуацију у Турској и начин на који се власти обрачунавају са политичким неистомишљеницима, плашим да може да му се деси нешто много озбиљније, рекла је Ајазов адвокат Ана Тркуља.

Европски суд за људска права својевремено је утврдио да је притвор у Турској био повреда Ајазових права на слободу и безбедност, али то није зауставило екстрадициони поступак у Србији. Тај поступак је пред судом у Шапцу трајао дуже од годину дана.

– Најспорнија ствар у том поступку за изручење је та што списи са турског нису адекватно преведени. Првостепени суд четири пута није адекватно превео списе и три пута је та одлука укинута и четврти пут је исти тај суд за исте преводе нашао да су адекватни, рекла је Тркуља.

Џевдет Ајаз је право из екстрадиционог притвора у Шапцу, без икакве званичне одлуке, пребачен у прихватилиште за странце. Упркос одлуци да би требало да борави у азилантском центру у Бањи Ковиљачи.

– Он је тамо смештен на основу дописа председника Вишег Суда у Шапцу, тај допис, речено ми је да је интерни акт и то ни мени као његовом браниоцу, ни њему никада није уручено, рекла је Тркуља.

Она каже да је нико није обавестио ни да је министарка правде Нела Кубуровић донела одлуку о његовом изручењу, иако је Комитет против тортуре Уједињених нација тражио другачије.

„Напоменули бисмо да је Комитет, преко свог Преседавајућег, одлучио да од Државе потписице тражи да се уздржи од враћања господина Ајаза у Турску“, наводи се у саопштењу.

Та одлука је донета јер су испуњени сви предуслови за екстрадицију, наводе у Министарству правде.

„Виши суд у Шапцу је 1. децембра ове године утврдио да су испуњене законске претпоставке за његово изручење, док је решењем Апелационог суда у Новом Саду од 14. децембра одбијена изјављена жалба, чиме је решење Вишег суда постало правноснажно. Екстрадиција је дозвољена пре него што је допис УН стигао“, додаје се.

Међутим, на документу је назначен датум који показује да је допис Комитета стигао три дана пре одбијања жалбе. У Београдском центру за људска права наводе да до сада ниједна европска земља није одбила да поступи по одлуци Комитета. Изручење Ајаза у Турску био би преседан који би отворио питање одговорности Србије пред Уједињеним Нацијама.

KOMENTARI2 коментара

  1. goran says:

    Erdogan ce od njega napraviti cevapcice, a na proslavi ce pevati Daca Miro-Markovic.

  2. raikkonen says:

    dzevded?? to je shiptar a ne kurda, koji je bio u prevratu protiv taipa.. dzes bejli pobegao u makedonijua bio ambasador u tursku gde je pripremao puc a ovaj u srbijii.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u