Србија против гусара!

Srbija protiv gusara!

24 juna 2016

dru gusari (1)_620x0TIM Specijalne brigade Vojske Srbije otputovao je u Džibuti, gde će preuzeti dužnost zaštite broda Svetskog programa za hranu u priobalju Somalije. Grupa od 12 srpskih vojnika sledeća četiri meseca štitiće morski transport od pljačkaša i pirata u Adenskom zalivu.

Srpski specijalaci koji su se uputili ka Indijskom okeanu četvrta su po redu ekipa VS koja učestvuje u Pomorskim snagama Evropske unije u Somaliji, što je operacija poznatija pod nazivom „Atalanta“. Do sada su, osim autonomnih timova, u ovoj misiji angažovani i štabni oficiri i podoficiri u Operativnoj komandi u Nortvudu kod Londona, kao i u Komandi snaga na komandnom brodu u Indijskom okeanu.

Zadatak ovog tima biće zaštita broda tokom plovidbe, ali i „na sidru“ – tokom lučkog utovara i istovara. Specijalci će se gotovo danonoćno smenjivati na palubi, neprekidno osmatrajući pučinu i plovila u blizini broda koji im bude poveren. Dežurstvo je organizovano tako što je vođa posade na položaju za radarom u komandnom mostu, a ostali za mitraljezima montiranim duž paluba. U posebno rizičnim situacijama, poput pristajanja u afričkim lukama, ceo tim je u punoj pripravnosti.

Pripadnici Specijalne brigade iz Pančeva koji će se suprotstaviti afričkim piratima deo su od oko 650 srpskih vojnika i ofiricra koji će tokom ove godine učestvovati u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i EU. Vojska Srbije u ukupno 11 misija trenutno ima više od 300 ljudi. Tokom 2015. i početkom ove godine za odlazak na zadatke u svet obučeno je više od 700 oficira i vojnika.

– To je trenutni optimalan broj snaga koje možemo da uputimo u međunarodne operacije u inostranstvo – kažu u VS. – U planu je da ubuduće na zadatke brige o miru upućujemo i inžinjerijsku četu, ali i da naši timovi pod zastavama UN dobiju i vazduhoplovnu logistiku. To bi njihovo angažovanje podiglo na viši nivo, a istovremeno i smanjilo troškove.

Kroz međunarodne operacije u svetu za poslednjih desetak godina, otkako naši vojnici učestvuju kao plavi šlemovi, prošlo je više od 1.500 vojnika, podoficira i vojnika. Operacije pod zastavom UN, međutim, prilika su za sticanje iskustva ljudstva, ali i dobru zaradu. Visina plate mirovnjaka zavisi od čina i dužnosti u misiji na koju odlazi, ali i koeficijenta, koji se određuje prema prirodnim uslovima, klimi i riziku u zemlji operacije. Primera radi, oficir čina kapetana u misiji u afričkoj zemlji, poput Centralnoafričke Republike, mesečno zarađuje i do 3.500 dolara.

TROŠKOVI

PLAN upotrebe Vojske Srbije u međunarodnim mirovnim operacijama 2016. predviđa troškove od devet miliona evra. Angažovanje u svetu delom finansira i UN, mada većina pada na teret budžeta Srbije. Izdvajanja za „plave šlemove“ prate broj vojnika koji se šalju u svet. Briga o svetskom miru 2014. koštala je 7,6, a prošle godine osam miliona evra.

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

 1. Sale says:

  Dabogda ostali tamo zauvek...to nisu bre Srbi,nego otpad,sljam...

  • Batina says:

   Nemoj tako Sale, trebat ce nam iskusna mornarica kad oslobodimo Istru I Dalmaciju sa otocima.

 2. Boki says:

  Somalijci su od pamtiveka bili ribari,zapadne korporacije su im opustosile sve resurse,isto kao sto pustose i ovde,sad im je ostalo jedino da se bave piratstvom,a ovaki placenici poput ovih dripaca,kidisu na Somalijsku sirotinju,za racun novog svetskog poretka...pogledajte vi ove ogavne njuske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *