СРБИЈА РАСКИДА СПОРАЗУМ СА РУСИЈОМ?! Европска унија једногласна, донесена одлука!

SRBIJA RASKIDA SPORAZUM SA RUSIJOM?! Evropska unija jednoglasna, donesena odluka!

29 avgusta 2019

Srbija će morati da raskine svoj novi sporazum o slobodnoj trgovini sa ruskom evroazijskom ekonomskom unijom kada se pridruži Evropskoj uniji – saopštila je Evropska komisija, piše „EU Observer“.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine. Razumeli smo da će se ovaj sporazum proširiti i na Evroazijsku uniju – izjavio je u utorak portparol za Evropsku uniju, piše „EU Observer“.– Srbija može da sklapa sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre pristupanja Evropskoj uniji – kazao je portparol.

– Ali u kontekstu pregovora o pristupanju EU, Srbija se obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, onog dana kada pristupi Evropskoj uniji – dodao je portparol.

Evropska komisija pojasnila je Srbiji njene obaveze, navodi dalje u svom tekstu EU Observer, dan nakon što je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio da će Srbija 25. oktobra potpisati trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

– Savez bi dao novi kvalitet budućoj saradnji Srbije i Evroazijskog bloka – rekao je Harčenko nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem – navodi se u tekstu.

„EU Observer“ navodi da iz srpske ambasade pri EU nisu dobili nikakav komentar.

Na sajtu se navodi i da postoji mogućnost da će na predstojećem samitu u Helsinkiju, ministri inostranih poslova Evropske unije, pored tekućih problema, razgovarati sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana i o ovom sporazumu.

– Tekst sporazuma o slobodnoj trgovini trebalo bi da sadrži izlaznu klauzulu, koja garantuje da Srbija može da povuče sporazum do datuma svog konačnog pristupanja EU – izjavio je Dejvid Mekalister, predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove za EU Observer.

Mekalister se sastao sa Vučićem u Beogradu istog dana kada je predsednik Srbije razgovarao sa ruskim ambasadorom – navodi se dalje u tekstu, ali Vučić i Mekalister nisu razgovarali o Evroazijskom savezu, iako je, navodi se, Vučić u razgovoru potvrdio svoju podršku evropskom putu Srbije.

– Srbija je pregovore o pristupanju EU započela pre pet godina, a cilj joj je da se pridruži do 2025. godine. Međutim, njene istorijske i kulturne veze sa Rusijom sežu vekovima unazad – navodi se u istom tekstu.

Za razliku od većine ostalih, Srbija ne želi da se pridruži NATO-u, kupuje rusko naoružanje i bojkotuje odluke spoljne politike EU, uključujući evropske sankcije Rusiji, piše ovaj sajt.Rusija je 2015. godine stvorila EEU za sprečavanje širenja Evropske unije, a tu ukljuje Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan i Kirgistan, navodi „EU Observer“ i dodaje da ruska propaganda usred nadmetanja za uticaj u nekadašnjem regionu „gvozdene zaveste“ stvorila mit o tvrđavi pravoslavnih vrednosti.

– Ovaj srpski trgovinski savez je značajan događaj – rekao je Bocan Harčenko, navodi se u tekstu i dodaju izjavu ruskog ambasadora koji je rekao da je Srbija ovim sporazumom dobila tržište od 182 miliona ljudi, odnosno 1,7 milijardi evra.

On tada nije rekao, piše „EU Observer“, da Srbija već ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Belorusijom i Kazahstanom, koje će morati da raskine, što ovaj gest čini još simptomatičnijim.

– EU je liberalno tržište sa 513 mililiona ljudi, vredno 16,9 milijardi evra. Evropska unija ostaje najvažniji trgovinski partner za Srbiju, čime pokriva 63 odsto procenata trgovinske razmene, sa veoma dinamičnim rastom. Trgovinska razmena sa Rusijom čini manje od 10 procenata sveukupne srpske trgovinske razmene – izjavio je portparol Evropske unije u utorak.

Međutim, broj Srba koji žele da se pridruže Evropskoj uniji je samo 53 odsto, uprko ekonomskom blagostanju, pokazala je anketa Ministarstva za evropsku integraciju u julu – zaključuje „EU Observer“.

(Telegraf/ EU Observer)

KOMENTARI10 komentara

 1. Zika says:

  Hvala, doviđenja!Sve najbolje šačici preostalih globalista :)

  • Ivke says:

   Bas tako jer nama sve nesto posemno jer smo poseban slucaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zasto Srbija nesme da zadrzi bileteralne dogovore EEU i pridje EU kada druge clanice to mogu? Vrlo je poznato da nordijska unija vazi i dalje i ako su Svedska, Danska i Finska pristupila EU a Island i Norveska nisu. Kako njihova unija i dalje onda vazi? Cak sto vise zakoni nordijske unije se tretiraju kao "stariji" i time i vazniji a EU ih nije terala da prekinu biletaralne odnose sa tim zemljama koje nisu zainteresovani za uniju. Oni trguju, putuju, rade , sele a vazi i bezpasoski dogovor. Dapace cak i gradjani imaju veca prava u toj nekoj drugoj clanici nego u svojoj jer mogu da biraju kojim zakonom da se okrenu.

 2. Mika Antić says:

  Ako budete "dobri" I ne jedete piroške,vodićemo vas, m o ž d a, u eu-poslastičarnicu, da g l e d a t e kako dobra deca jedu kolače. Pozdrav od Mike Antića. PS. No-no piroške, izdržite...

 3. milorad2 says:

  KADA pristupi EU:)samo KADA nas prime u punopravno članstvom,a naš veliki"prijatelj" makron je rekao da će to biti NIKADA.Iz nemačke su takodje rekli NIKADA iz brisela pričaju kada na vrbi rodi groždje i to je to, čak i naj zagriženije EU fanatiku u srbiji je jasno da od toga nEMA NIŠTA.Zato pravac risoja i da mi lepo radimo sa njima i kinezima i ostalima koji to žele, jer ako čekamo da nas prime u EU i od "procvetamo" od te lepote i dobrote koja nas tamo čeka:) mi smo ekonomski i finansijski sigurno propali.Sasvim je normalno da udjmo u evroazijsku uniju jer oni koji su VAN takvih krupnih organizacija i pokušavaju sami da nešto ekonomski urade nemaju šanse na duži rok.

 4. Milos says:

  Ne bi me cudilo da antisrpska vlast to uradi.Mi smo vec uveli "meke" sankcije Rusiji.Njihovi privrednici se zale da im ne dozvoljavamo da investiraju pare u Srbiju.Kazu da su EU kompanije povlascene i da se svi tenderi namestaju u njihovu korist.

 5. ralence says:

  “ Ekonomsko blagostanje “u EU je samo jedno od više fraza u političkom i medijskom govoru Globalne Elite u Svetu koja hoće da se održi na Vlasti na bilo koji način. Srbiji je bolje da bude nezavisna i slobodna od stranog uticaja sada i za budućnost.

 6. Kosovac says:

  Ovo sa pristupnim pregovorima i „prilagođavanje“ Evropskoj Uniji je samo jedan realiti koji se odvija od 2.000 godine. Narod gleda i zanosi se. Mi smo već u članstvu EU, i to kao članica III brzine. I to kao deo regije Zapadni Balkan. Neko to naziva „okupacija“, što se svodi na isto. …..Zar ne vidite da ni gasovod, ni ostalu izgradnju ne možemo započeti dok to ne odobri neki komitet iz EU? …..Izgradnju Mini hidroelektrana nam brane na perfidan način, sa potplaćenim profesorima i ministarstvom ekologije, „aktivistima“ i novinarima koji ubeđuju prost narod o štetnosti izgradnje hidroelektrana. Ovo su samo neki pokazatelji. ……….Pri svakom ministarstvu je otvorena kancelarija EU, fol NVO, koja kontroliše i daje instrukcije ministrima i vladi kako se ponašati i kakav zakon doneti. Ministri i Vlada naravno ne smeju da odreknu poslušnost, i očigledno polažu računa nekom komitetu tamo negde u Briselu. Pa zar nismo već članovi EU? Jesmo, jesmo. A trgovinske odnose sa drugima nećemo prekidati, samo će to odobravati komitet EU za trgovinu. Neke će odobriti, neke će zabraniti, pa u pravu su, zašto da nekoj neozbiljnoj članici iz Zapadnog Balkana dopustiti da divlja pri već tako lepo uređenim međunarodnim trgovinskim odnosima.

 7. teoretičar says:

  Teorija i proverenih podataka do neba. Ko kaže da "samo" 53% Srba hoće u EU? Da nije 5,3%? Da nisu taj procenat otkrile iste one ispitivačke institucije kojima se kosovac koristi? Lako je zapetu izostaviti. Ko to optužuje srpske kvislinške vlasti za izdaju? Pa Srbi. Ali Srbi ne čitaju da su te iste vlasti napravile ogromne pomake ka evroazijskoj uniji, koje pomalo već unose paniku u EU. Ako nisu oni, mora biti da je to uradio teoretičar. Ne razumem kako ljudi skaču sa jedne na drugu stranu i ne primećujući promenu strane? Nadalje, kakva saznanja ima obzerver i kojekakvi orangutanski mediji? Pa imaju novinarska saznanja napabirčena od kojekakvih izjava poltičara i picin poštara. Srpske kvislniške vlasti prave prave pravcate akrobacije da bi Srbija dobila bolju poziciju u oba saveza i da je nebi davili sa svih strana toliko da čak ni kvislinška vlast ne može da diše više. Na kraju, verovatnoća da će na kraju biti kako kaže tata sa batinom u ruci je nekako i nekim čudom došla pod znak pitanja. Možda se nešto promeni? Neće se ništa promeniti sledećih par godina, a to EU baš ne raduje i vrši pritisak. Ofanzivu. Srbija je okupirana a sve ove zavrzlame su samo deo puta kojima imaju nameru da vodaju Srbiju, ali problem se pojavio sa izdajnikom Vučićem. Neće brate da nas izda otvoreno i po EU planu pa to ti je. A neće ni po planu onih koji ga volu, ni po planu onih koji ga ne volu. Sve sklapa neke ugovore sa evroazijskom unijom ko da se samo on pita. Ipak, Srbija će ući na silu u NATO, na silu u EU ali neće biti članica EU. Biće otirač za Nemačku i Ameriku sve dok ili ne pomremo ili se ne oslobodimo. Ne računajte trenutno na Rusiju. Rusija ima slične probleme kao i Srbija. I ona se bori za opstanak protiv EU i Amerike. Kakve šanse ima Srbija da makar malo kupi vreme? Premale a te šanse su samo u našoj kvislinškoj vlasti. Ako se te vlasti predaju potpuno, Srbija će ući u tok definitivnog rasturanja. Nema ko drugi više da manevriše u Srbiji, osim kvislinške vlasti, pa koliko urade, urade. Srpski narod je razbijen, razjedinjen i pocepan delovanjem psiohološko medijskog udara po Srbima. Srbi su se pogubili trenutno ko magarac u magli. Malo NATO bombe, malo pretnje, malo NVO, malo mediji i šta nam još treba gore od ovoga? Pa gore dolazi. Izgleda da su kvislinške vlasti Srbije definitivno podlegle i izgubile dah jer je i kakva takva podrška naroda splasnula. Ispred Srba je nova tragedija.(Ali i ja sam ponekad sanjar. Ako ove izdajničke, kvislinške i odvratne vlasti ipak i pored svega ne priznaju KiM kao državu, otegnu bar još koju godinu sa ispunjenjem "uslova" za ulazak u EU, i ako na neki volšeban način ponovo dobiju podršku naroda na nekim iznenadnim izborima, možda nam kupe još tih par godina. Neka mi neko kaže da li postoji bilo ko i bilo šta u Srbiji osim kvislinške vlasti koja to možda može uraditi, kao i do danas? Ajde pametni ljudi. Recite mi ko još u Srbiji to može uraditi osim njih? A da li ćemo nešto dobiti od te dve godine, nemam teoriju, samo mislim da bi nam dobro došle) Batalite iznenadne povraćke kojekakvih obzervera. Ipak Rusija deluje. Ovaj Harčenko je donekle osveženje iz Rusije. Voleo bih iznad svega da doživim oktobar sa potpisivanjem pristupa evroazijskoj uniji. Kanda sve revolucije dizane u Okrobru. Pa šta nam Bog da! Jedinu šansu za Srbiju vidim u potpisivanju tog pristupa. Pa makar i na par godina. Svaka godina je sada Srbiji dragocena da se održi podalje od NATO i EU.

 8. doktrina soka says:

  Uprkos ekonomskom blagostanju.Neko tu nije normalan ili Srbi koji zive u blagostanju ili Ministarstvo za evropsku integraciju,je li ziv onaj pjano?

 9. persida says:

  EU predvodi gomila ludaka i licemera, teskih bolesnika. Svaki razgovor sa ludacima je gubljenje vremena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *