SRBIJA SAD MORA DA REAGUJE: Šiptari sa juga Srbije hoće da se otcepe

SRBIJA SAD MORA DA REAGUJE: Šiptari sa juga Srbije hoće da se otcepe

7 novembra 2014

u2_jonuz_235856620Predsednik Opštine Bujanovac i budući predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju izjavio je da bi Vlada Srbije trebalo da prizna status borca pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB) i referendum iz 1992. kojim se daje pravo opštinama s juga Srbije da se pripoje okupiranim teritorijama.

Na pitanje kako Srbija to može da učini kada se OVPMB borila protiv državnih oružanih snaga, Musliju je za Politiku kazao da je reč o albanskim herojima i da im „treba priznati status“, vrednosti za koje su se borili, te da treba da budu integrisani u društvo.

Prema njegovim rečima, Beograd treba da prizna i referendum održan 1992. godine među Albancima na jugu Srbije kojim se otvara i mogućnost da se taj deo države pripoji okupiranim teritorijama.

Dodao je da stanje u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa pokazuje da Srbija nije zainteresovana za to područje i da zato put tamošnjih Albanaca treba da bude „trasiran ka Prištini i Tirani“.

Na pitanje da li smatra da svojim izjavama „tera“ investitore iz opština na jugu Srbije, Musliju je kazao da to ne čini on, već hiljade vojnika i policajaca stacioniranih u tom delu Srbije.

„Mislim da strani investitori ne žele da dođu zbog straha od nagomilanih oružanih formacija, hiljade vojnika i žandarma, koliko ih ovde ima. Kada ih vide u tolikom broju, pitaju se da li je ovde redovna ili vanredna situacija“, kazao je Musliju, koji je i kandidat za predsednika Nacionalnog saveta Albanaca.

KOMENTARI5 komentara

 1. Stojan says:

  I on ostvaruje sve prnadležnosti od zemlje Srbije a radi protiv nje, zato bi trebalo da mu se obezbedi jedno mesto CZ-u, samoguċnošċu da bira,Niš,Požarevac ili S. Mitrovica.

 2. rastko says:

  Zna li intelektualac sa fotografije da njegovi saplemenici u Americi nisu Albanci nego su Amerikanci albanskog porekla.Posto doticni gospodin zivi u zemlji Srbiji trebao bi konacno da shvati da je i on Srbin albanskog porekla.Pa kako misli da se odcepluje od sebe samoga a da ne plati veliku cenu? S postovanjem!

 3. Mare says:

  " Dodao je da stanje u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa pokazuje da Srbija nije zainteresovana za to područje... " - Ovo je nazalost tacno... medjutim zbog ovakvih izjava ovaj bi u svakoj zemlji bio uhapsen i procesuiran. Medjutim kod nas se ubice pustaju na slobodu, a nasi borci zatvaraju i osudjuju.

 4. Rade Bukarar says:

  musliju ti si ih organizovao ovpmbvodio i ti uvedi dodatni porez na siptare paodatle placajte vase borce a tebi bi drzava srbija trebala da obezbedi bolje radno mesto u cz ilikpd nis

 5. pera says:

  Ma on i svi oni kao on mogu da idu u tiranu ali ne i pristinu jer je to jos uvek srbska zemlja, a u albaniju mogu da odu odma i dobice karte u jednom pravcu i svi će oni da stanu pod jedan maslacak i to bez da se guraju u najskorije vreme.......

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *