Srbija šalje vojnike u Centralnoafričku Republiku, u kojoj rat besni već 2 godine dok kod nas šiptari rade šta hoće

Srbija šalje vojnike u Centralnoafričku Republiku, u kojoj rat besni već 2 godine dok kod nas šiptari rade šta hoće

6 septembra 2014

vojska-srbije-vs-rs-650x430Pripadnici Vojske Srbije uskoro bi mogli da učestvuju u dve mirovne operacije u Centralnoafričkoj Republici, ukoliko parlament donese takvu odluku. Rat u Centralnoafriču Republiku izbio je 10. decembra 2012.godine.

Pripadnici Vojske Srbije uskoro bi mogli da učestvuju u dve mirovne operacije u Centralnoafričkoj Republici, ukoliko parlament donese takvu odluku, a to će biti deveta i deseta multinacionalna operacija UN i EU.

Naime, skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je juče Predlog odluke o upotrebi i učešću pripadnika Vojske Srbije u mirovnoj operaciji UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) i vojnoj operaciji EU u Centralnoafričkoj Republici (EUFOR RCA).

Predloženom odlukom o upotrebi i učešću Vojske Srbije u tim mirovnim operacijama stvaraju se uslovi za upućivanje do 75 pripadnika vojske, uglavnom medicinskog osoblja, u Centralnoafričku Republiku, gde će EU i UN obezbediti opremu za rad poljskih bolnica.

Inače, navedene odluke su na dnevnom redu aktuelne sednice parlamenta, a poslanici će o njima raspravljati tokom sledeće sedmice.

Pripadnici Vojske Srbije, njih 214, već učestvuju u osam mirovnih misija. Tako je u Kongu angažovano osam lica u štabnoj grupi i sanitetskom timu za evakuaciju vazdušnim putem.

Četiri vojna posmatrača angažovana su u Liberiji, tri u Obali Slonovače, a jedan na Bliskom istoku.

Na Kipru je 46 pripadnika Vojske Srbije, a među njima su štabni oficir, vojni posmatrači, članovi patrole i pripadnici pešadijskog voda (njih 37).

Najviše pripadnika Vojske Srbije, njih 143, nalazi se u Libanu gde su angažovani kao štabni oficiri i pripadnici pešadijske čete.

U Somaliji je, u dve misije, devet pripadnika Vojske Srbije – u jednoj operaciji je pet lica (štabni oficir i sanitetski tim), a u drugoj četiri lica (štabna grupa).

Tako su krajem febrara ove godine četvoročlanom vojno-sanitetskom timu Vojske Srbije angažovanom u Somaliji, u internacionalnom kampu Misije EU.

U komandi mirovne misije UN na Kipru, 45 pripadnika Vojske Srbije.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. raki says:

    koji god otišo nevratio se...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *