Srbija se ipak žalila stranim zemljama zbog šovinizma u Hrvatskoj

Srbija se ipak žalila stranim zemljama zbog šovinizma u Hrvatskoj

3 decembra 2013

u-vukovaru-Hrvatski mediji pišu da je Srbija stranim zemljama uputila non pejper u vezi incidenata s ćirilicom i ustaškim pozdravom. Hrvatska odgovara: Izolovani incidenti.

Hrvatske agencije navode da je Srbija pre nekoliko dana uputila stranim zemljama neslužbeni diplomatski dokument, u kojem nabraja nedavne incidente, od skidanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, do napada na srpski konzulat u Rijeci i ustaškog pozdrava “ Za dom spremni“, koji je na fudbalskoj utakmici uzvikivao hrvatski reprezentativac Džo Šimunić.

Povodom optužbi iz Srbije da je položaj srpske zajednice u Hrvatskoj pogoršan, izvor iz hrvatskog Ministarstva je za agenciju Hina rekao: „Reč je o izolovanim incidentima, a ne o kampanji usmerenoj protiv srpske zajednice. Odmah su ih osudili svi hrvatski zvaničnici, od predsednika republike, premijera, ministarke spoljnih i evropskih poslova, do lokalnih lidera. Osudile su ih i nevladine organizacije, kao i relevantni hrvatski mediji, što se posebno odnosi na kolumne i komentare“.

Kad je reč o ćiriličnom pismu i uvođenju dvojezičnih natpisa, hrvatska strana navodi da je mogla da odloži njihovo sprovođenje, ali da smatra da treba da poštuje svoje obaveze i da zbog toga očekuje da vlasti u Srbiji podrže njene napore, prenosi hrvatska novinska agencija Hina.

Istovremeno, hrvatske vlasti tvrde i da status manjina u Hrvatskoj i Srbiji nije isti. „U hrvatskom Saboru predstavnici manjina imaju zagarantovana mesta, a hrvatska manjina u Srbiji nema takva prava, pa tako dosad nisu dobili ni udžbenike za nastavu na maternjem jeziku, što je dosad više puta bilo obećano i preuzeto kao obaveza“, navodi se u izjavi iz Ministarstva.

Ministarstvo dodaje i da „ne stoji da Hrvatska sprečava povratak gotovo pedeset hiljada Srba koliko ih je u Srbiji s izbegličkim statusom. „Hrvatska kontinuirano radi na povratku i obnovi. U Hrvatsku se dosad vratilo više od 133.000 pripadnika nacionalnih manjina, od kojih je većina srpske nacionalnosti“, navode u Ministarstvu.

Kad je u pitanju problem navijačkog divljanja i huligana na sportskim utakmicama, Ministarstvo navodi da „političko rukovodstvo Hrvatske uvek osuđuje takve ispade“, kao i da „nažalost, nijedna država nije imuna na njih“, dodajući da svaka mora da ih rešava u okviru svoje nadležnosti, ali i zajedničkim naporima.

Navodi se i da ni transparenti: „Ubij Hrvata da Šiptar nema brata“ ili „Nož-žica-Srebrenica“, kao i paljenje hrvatskih zastava ne pridonose saradnji ni razumevanju medju gradjanima i državama“, navode u Ministarstvu.

Otpravnica poslova ambasade Srbije u Zagrebu Bosa Prodanović uputila je 15. novembar oštar protest pomoćniku ministra spoljnih poslova Hrvatske Željku Kuprešaku zbog sve učestalijih incidenata čija su meta Republika Srbija i Srbi u Hrvatskoj.

Kako je tada saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, hrvatskoj strani je preneto da su neprihvatljivi i uznemirujući poslednji napadi na Generalni konzulat Srbije u Rijeci, isticanje u Zagrebu antisrpskog plakata „srpsko porodično stablo“ na kome su prikazani obešeni Srbi, ispisivanje grafita na srpskim kućama u kojima se Srbi pozivaju da napuste Hrvatsku, kao i ukupna antisrpska kampanja povodom postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru.

Ukazano je na to da su navedeni incidenti i izraženi govor mržnje prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj, nažalost, najjasniji dokaz veoma teških uslova u kojima Srbi u Hrvatskoj žive.

Posebno zabrinjava učestalost incidenata i činjenica da te incidente niko od zvaničnih organa Hrvatske do sada nije javno osudio, navedeno je u tom saopštenju.

„Srbija želi da sa Hrvatskom razvija dobre odnose, a od nje, kao susedne zemlje i članice EU, očekuje da spreči jačanje antisrpske kampanje i da Srbima koji tamo žive obezbedi sva prava koja im, po evropskim standardima i hrvatskom zakonodavstvu pripadaju“, zaključilo je Ministarstvo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *