СРБИЈА СЕ НАЛАЗИ У ШОКАНТНОМ АМЕРИЧКОМ ИЗВЕШТАЈУ!

SRBIJA SE NALAZI U ŠOKANTNOM AMERIČKOM IZVEŠTAJU!

20 oktobra 2016

srbija-amerika-sad-zastava_720

Vašington optužuju Rusiju za zloćudnu saradnju sa Evropom. Evropa zavisi od finansijskih i energetskih resursa Moskve, navodi se u izveštaju Vašingtonovog Centra za strateške i međunarodne studije.

13. oktobra u Vašingtonu je objavljena studija “Priručnik Kremlja: Razumevanje ruskog uticaja na istočnu i centralnu Evropu,“ koja na primeru od pet zemalja – Letonija, Mađarska, Bugarska, Slovačka i Srbija, objašnjava mehanizme delovanja Kremlja na ekonomiju evropskih država, piše “Rubaltic.ru”

Studija navodi da kada su se zemlje istočne i centralne Evrope pridružile NATO-u i EU 2004. godine, očekivanja evropskih i američkih političara su se usmerila na “nastavak regionalnih država u pozitivnim demokratskim i ekonomskim transformacijama.“ Međutim, analitičari smatraju da je više od deset godina kasnije “region iskusio stalan pad u demokratskim standardima, dok je njegova ekonomska saradnja sa Rusijom znatno proširena.“

“Tokom poslednjih 10 godina udeo Rusije u globalnom trgovinskom sistemu je povećan za skoro četiri puta: od 210 milijardi dolara u 2003. godini do 730 milijardi dolara u 214. godini, a trgovinski odnosi Rusije sa Evropskom unijom čine 44% od ukupnog broja,“ – navodi se u izveštaju.

Prema rečima analitičara, rad Rusije u Litvaniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Srbiji, ima za cilja da oko sebe konsoliduje političare, dominaciju na energetskom tržištu i obezbedi najpovoljnija ekonomska partnerstva.
“U nekim zemljama, ruski uticaj je dostigao takve razmere da ugrožava njihovu prozapadnu orijentaciju i evroatlansku stabilnost,“ navodi se u izveštaju.

Prema studiji, Letonija ima visoku zavisnost od ruske ekonomije (veću ima samo Bugarska). “Letonija je 100% zavisnik od energetskog sektora Ruske Federacije, i 11% letonskog BDP dolazi iz sektora saobraćaja, gde glavni tok tranzita pruža Rusija,“ – kažu analitičari. U izveštaju se navodi da preduzetnici zavise od ruske ekonomije i normalnog funkcionisanja odnosa sa Rusijom. Mere za sprečavanje ruskog uticaja predložene od strane istraživača, su analiza finansijskih tokova iz Rusije i unapređenje programa pomoći istočnoevropskim vladama. (Više američko/evropskih poreskih obveznika!)

“SAD ne mogu više ostati ravnodušne na ove negativne procese. Svi članovi NATO-a i Evropske unije moraju kolektivno priznati da ruski uticaj nije samo interni izazov za kontrolu, nego pretnja za nacionalnu bezbednost,“ – ističu američki analitičari.

Izveštaj je pripremljen od strane Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) u saradnji sa Centrom za proučavanje demokratije u Sofiji. CSIS je nastao u Vašingtonu 1962. godine na inicijativu direktora CIA-e u cilju “pronalaženja načna da se održe američki značaj i prosperitet kao sila za mir.“

Danas, CSIS vrši istraživanja o pitanjijma politike i strateške analize političkih i ekonomskih izazova, sa posebnim osvrtom na pitanja koja se tiču međunarodnih odnosa, trgovine, tehnologije, finansija i energije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. Petar says:

  Haha ovi izmišljeni-besmisleni naslovi a onda i taj legendarni uskličnik na kraju. Kao, nešto se kuha. Kao uskličnik. I tako svaki dan. A sve izmišljeni naslovi. Luđaci pobjegli iz laze i sada smišljaju naslove. Ovo je gore od informera.

 2. Trifun says:

  Pa sve su probali i ne radi! Sada dolazi veliki bumerang za njih. Sta tu nekome nije jasno? Krenuli su cizmom i radioaktivnim otpadom na nas, sta misle da ce da vladaju nama nakon toga?? Ha, kako? Preko ambasadora i kvislinga? Kao da neko moze pobediti narod. Koje imperijalisticke nebuloze.

 3. Kulak says:

  Rusija nam je blizu,a Amerika je jako daleko.Treba nam ekonomski,politički i vojni savez sa svakim danom sve jačom Rusijom.

 4. Radikal says:

  U tekstu nißta konkrétno ne pise o Srbiji. SERONJE!!!

 5. max says:

  pa sta se cudite sto je tekst djubre, pa lepo pise da je uzeto sa sajta "webtribune".... uopste ne citate.

 6. ilija says:

  amerika dosla po nalogu komunjara titini da osvaja jugoslaviju i srbiju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *