СРБИЈА СЕ НАОРУЖАВА ДО ЗУБА: Артиљерија, балистика, оптика, хаубице…Стиже 90 СИСТЕМА НАОРУЖАЊА и ВОЈНЕ ОПРЕМЕ!

SRBIJA SE NAORUŽAVA DO ZUBA: Artiljerija, balistika, optika, haubice…Stiže 90 SISTEMA NAORUŽANJA i VOJNE OPREME!

23 januara 2019

(foto: vs.rs)

Naše oružane snage do 2021. godine biće opremljene rekordnim brojem sredstava iz srpskih fabrika. U VS lane ušlo 29 novih sistema oružja i opreme.

Vojska Srbije do 2021. godine raspolagaće sa čak 90 potpuno novih sistema naoružanja i vojne opreme. Većina ovog arsenala, čak 76 sredstava, biće iz razvoja domaće namenske industrije. Na ovom spisku su raketno i PVO naoružanje, artiljerijska sredstva, duge cevi, municija, balistička zaštita, optika i izviđačka sredstva…Lista zahteva stručnih službi Ministarstva odbrane i Generalštaba u godini za nama skraćena je za čak 29 različitih sistema naoružanja, municije i vojne opreme. To čini svojevrsni rekord, budući da je na terenu opremanja poslednjih decenija najuspešnija godina bila 2008, kada su se oružane snage ponovile sa svega osam novih sredstava.

– Razvoj svakog novog sistema dug je proces, koji traje i do 20 godina. Imamo težak zadatak da opremimo Vojsku Srbije tako da nadoknadi slabosti koje su se pokazale prethodnih godina. Reč je o najmanje 90 različitih sistema naoružanja, koliko su utvrdili vojni stručnjaci – navode u Ministarstvu odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ne krije da Srbija može istinski da se osloni samo na sopstvene snage.

– Samo ono što sami osmislimo, razvijemo i proizvedemo jeste istinski naše. Sve ostalo, pa i kad dolazi od prijateljskih ili partnerskih država, podleže politici, diplomatiji i složenim međunarodnim odnosima – kaže Vulin.

Vojnotehnički institut (VTI) u Žarkovu nedavno je promovisao više od 40 različitih sredstava naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu naše vojske ili se nalaze u završnoj fazi ispitivanja. Posebno je značajan paket namenjen Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije. Pored modernizovanog raketnog sistema PVO „Kub-M“, radara P-40, artiljerijsko-raketnog sistema PASARS-16, u njemu je savremena oprema namenjena avionu „orao“, na čijoj modernizaciji se ubrzano radi. Reč je o digitalnoj instrument-tabli, navigacijskom displeju i ostalim uređajima koji će biti ugrađeni u starog jurišnika. Ovu opremu razvija zemunska kompanija „Teleoptik žiroskopi“, kojoj je država pre nekoliko godina udahnula novi život.

Premijeru pred licem javnosti nedavno je dobio i set domaćeg naoružanja za helikoptere H145M – sedmocevni lanser za navođena raketna zrna kalibra 80 mm i kontejner sa jednocevnim mitraljezom 12,7 milimetara.

Inženjerski „izlazni“ pečat dobili su borbeno oklopno vozilo „Lazar-3“, artiljerijski sistem NORA B-52, modernizovani „Oganj – LRSV“, terenac „fap 2832″… Naše oružane snage koristiće već za koji mesec i daljinski upravljivu platformu „Mali Miloš“, samozaštitni ometač, kao i lepezu inoviranih raketa, municije i upaljača. Vojnici VS, posebno oni iz snaga za hitno reagovanje, ponoviće se i usavršenim ličnim arsenalom, kao i paketom zaštitne balističke opreme M-17.

Sistemi Košava i Morava

Najsavremeniji proizvodi domaće namenske industrije, gde važnu ulogi ima i VTI u Žarkovu, jesu – navođene rakete. Poznati sistem „Alas“ razvija privatna kompanija „Edepro“, a VTI radi na razvoju srodnih sistema „Košava“ i A-DND-18.

Ove izuzetno moderne rakete namenjene su, pre svega, stranim kupcima, ali zbog velikog dometa, izuzetne preciznosti i mogućnosti navođenja na cilj, na spisku su želja i naše vojske. I ove rakete mogu da se ispaljuju iz višecevnog bacača modularnog sistema „Morava“, koji je interesantan i stranim kupcima.

(Večernje novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Pravedni Ljesnik says:

  hahahaha jos malo naprednjacke lozione za siroke narodne mase

 2. Veliki brat says:

  Ništa novo. To je posve u skladu s naširoko poznatom reputacijom Srba kao agresivnog naroda. Neće valjda nabavljat Stradivardijeve violine ili stalke za slikanje.

  • Purgerstyle says:

   Veliku nuždu budeš radil na hr mediju, ne?

 3. Budi Bog s nama says:

  Nego da li će to moći? Da li će zapad to da nam dozvoli, da li će trebati lova? MMF ulaže samo svrsishodno u ono što mu se vrati sa kamatom i ono u čemu vidi neki interes, možda i hoće da nas zadužuje. Nema šanse da je to svetla budućnost Srbije, do sada nas je najviše odbranila diplomatija Aco Nevskog, bivšeg Murata. U vojsci već imamo leteće kante, kako to slikovito kaže retortičar Dači, a sada ćemo dobiti i kante na gusenicama. Biće to srpski cirkus "Medrano". Razumem da dobijemo ruske helikoptere sa ruskim pilotima, pa da tu i tamo nešto malo nadleću čisto zbog šifaca terorista i iredentista, valja se. Ali ovako nećemo skoro videti ni plate niti penzije, one će biti kao glavni zgoditak na loto-u. Sve što popravljaš sa jedne strane, kvariš sa neke druge i obratno, zato bre i aman (sve turski izrazi) koristi treće lice odnosno prekaljene ruske borce, po mogućstvu Kadirova i slične, ili napokon neka odreše Legiju iz zatvora jer je on penicilin za šip-tar-vi-rus.

  • Mrtvi Toza. says:

   Bolje da gladni ne gubimo rat nego gladni gubimo rat.

 4. Deda Micko says:

  Ovo je Vuciceva propaganda. No, reci ti nama Vucko, gde je ruska pomoc???

  • opet ja says:

   Naravno, samo propaganda pred predstojeće vanredne izbore. Jer čemu sve to kada izdajnik na čelu države ne želi da oslobodi Kosovo od narko kartela.

 5. Nićifor says:

  Režimska propaganda. Ono što ne napišu Informer i Srpski telegraf to čini njihov pomoćnik Večernje novosti. Od dolaska na vlast SNS Tomislav Nikolić je bezbroj puta ponovio da Srbija "više nikad neće ratovati". Državi koja ne namerava ratovati ne trebaju ni puške, a kamo li bilo kakvo savremenije naoružanje. Aleksandar Vučić je za sve ratove u istoriji optuživao Srbe. Nije li u intervjuu za CNN optužio Srbina za početak Prvog svetskog rata, i pored toga što su mnogi svetski priznati stručnjaci izneli dokaze da je taj rat planiran daleko pre sarajevskog atentata. Nije li izjavio da su Srbi svetski šampioni u "nepotrebnom pokazivanju mmišića"? Šireći defetizam oni su najveći krivci za slabljenje odbrambene moći države, pored onih čiju su politiku nastavili, koji su nemilosrdno uništavali svo naoružanje, topeći ga u smederevskoj železari i prodajući ga po celom svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *