Србија се некад простирала од Солуна до Алпа?!

Srbija se nekad prostirala od Soluna do Alpa?!

4 oktobra 2015

Balkan_topo_en-670x611Petar Aškraba Zagorski, književnik, publicista i „istraživač antičke istorije“ srpskog naroda, tvrdi da poseduje neoborive dokaze o postojanju „prastare srpske države“ na Balkanu koja se, prema njegovim rečima, prostirala od Alpa do Soluna i koja je nosila naziv Zagorska Srbija!?

U teoriji ovog istoričara-amatera iz Foče, koja se umnogome oslanja na istraživanja još jednog srpskog istoričara Jovana Deretića, između ostalog se tvrdi da srpski narod na ovim prostorima živi već 12.000 godina, da je misteriozna Zagorska Srbija nastala pre 2.500 godina, da je prestonica ove mamutske države koja je zauzimala celi Balkan bila smeštena u današnjem Kalinoviku, kao i da je antički osvajač Aleksandar Makedonski bez ikakve dileme bio Srbin!

Iako su Aškrabine teze o „prastaroj i nepoznatoj istoriji“ Srba dočekane sa podsmehom u kompletnoj stručnoj javnosti iz koje poručuju da za ovakve tvrdnje ne postoji nijedan materijalni dokaz, ovaj fočanski književnik ne odustaje od zamisli da, kako kaže, „pravu istinu o poreklu Srba obznani celom svetu“.

– Ovde se ne radi o teoriji, već o činjenicama! O postojanju Zagorske Srbije svedoče antički istoričari kao što su Herodot i Tacit, ali i rimske vojskovođe i vladari poput Julija Cezara. Prestonica Zagorske Srbije, koja je nastala pre otprilike 2.500 godine, nalazila se u Kučevu, odnosno današnjem Kalinoviku i ova država je u takvom obliku postojala sve do srpskog kralja Budimira, koji ju je u periodu od 671. do 711. godine nove ere podelio na banate i župe. Tada su nastale Raška, Zeta, Bosna, Usora, Soli, Zahumlje i ostale poznate srpske zemlje Aškraba Zagorski.

On tvrdi da su ove istorijske činjenice o postojanju drevne srpske države namerno gurnute pod tepih nakon Berlinskog kongresa 1878. godine, kada su, prema njegovim rečima, pod pritiskom Austrougarske i Vatikana tadašnji srpski vlastodršci, ali i zvanična istoriografija počeli da sakrivaju istinu od običnog naroda.

Pročitajte još:

JOVAN DERETIĆ: Istorija Srba je ukradena, unakažena i sada se koristi kao propaganda

MISTERIJA SRPSKOG NARODA: Da li srpski grb sa 4S predstavlja 4 srpska plemena

Antisrpska istoriografija je pobedila na Berlinskom kongresu i od tada je srpskim istoričarima zabranjeno da uopšte pominju antičku istoriju Srba i njihovu prvu državu, Zagorsku Srbiju, čija je prestonica bio današnji Kalinovik. Malo ljudi danas uopšte zna za podatak da je Aleksandar Makedonski bio Srbin i da mu je pravo ime bilo Lesandar Veliki Karanović Srbljanin! Istražujući već pola veka poreklo srpskih prezimena na ovim prostorima, uspeo sam da saznam brojne stvari iz naše davne prošlosti koje će, ubeđen sam, brzo biti poznate kompletnoj domaćoj i svetskoj javnosti – poručuje Aškraba.

Uprkos Aškrabinom entuzijazmu i ubeđenju da će „istina“ o Srbima kao „najstarijem evropskom narodu“ uskoro izaći na videlo, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović kaže da priče o navodnom postojanju antičke srpske države na ovim prostorima, nema nikakvo utemeljenje u nauci i poznatim istorijskim izvorima.

– Istorije ima onoliko koliko ima materijalnih dokaza i pouzdanih izvora, a sve ostalo predstavlja nagađanje i fikciju koja zaista ne zaslužuje ozbiljan komentar. Krajnje je neozbiljno iznositi tvrdnje o postojanju nekakve „prastare“ srpske države o kojoj ne postoji nijedan dokaz! Aškrabine teorije o Srbima koji navodno već 12.000 godina žive na Balkanu, kao i državi koju su formirali pre 2.500 godina u naučnom smislu su potpune besmislice ako uzmemo u obzir da su Sloveni, pa prema tome i Srbi, istorijski dokazano na ove prostore počeli da doseljavaju tek krajem šestog i početkom sedmog veka nove ere – kaže Mastilović.

Nije bilo Velike seobe!?

Pravnik i publicista Jovan Deretić, koji se smatra osnivačem teorije o „alternativnoj istoriji srpskog naroda“, u svojim delima tvrdi da Velike seobe Slovena na Balkan uopšte nije bilo, već da su Srbi na Balkanu „autohton narod koji su antički pisci nazivali Ilirima, Tračanima ili Dačanima“.

Deretićeve tvrdnje o istoriji srpskog naroda takođe su i one da je staro srpsko pismo, koje on naziva „srbicom„, najstarije evropsko pismo iz kojeg su se razvila sva kasnija evropska pisma, da su Srbi pobedili na Kosovu 1389. godine, kao i da je Dušanovo carstvo obuhvatalo znatno veću teritoriju od one koju priznaje zvanična istoriografija.

(Vestinet)

KOMENTARI20 komentara

 1. N. says:

  Mojsije se zvao Milorad, zabavljaju me ovakvi istoričari...

 2. Lady Gaga says:

  Super. Srbi su nekad imali antičko carstvo i vladali su polovinom poznatog univerzuma, a danas jedva da imaju neku državičicu, uglavnom jer ih boli KURAC i za državu i za narod. Pa pogledajte samo Srbe izbegle iz Krajine, njima je trebalo manje od dvadeset godina da potpuno zaborave Krajinu, i nikom više ne pada na pamet da se tamo vrati, nego im je dobro ovde, kroz rodni kraj i pored svojih spaljenih kuća prolaze ko pored turskog groblja samo kada idu na rvatsko primorje, da plaknu dupeta u Jadranskome moriju. Na Krajinu su zaboravili, Srbiju mrze više no NDH, kvarni su ko šupalj zub, sebični su do iznemoglosti i kad ih čovek malo iskritikuje jer su nam se na klinac popeli, odmah počnu da se busaju u grudi švercerske, jer oni u svojim kockastim glavama misle da je patriotizam ojkanje po Fruškoj Gori, koja je oni uspešno zamenila Dinaru i Velebit, i ždranje janjadi i kojekakvih bizona. Ili se možda očekuje da se za srpsku stvar bore Srbi koji su dogmizali sa Srpskog Kosova, i koji su strašno ljuti na Tačija koji im je umesto traženih milion evra za imanja i srpsku zemlju dao samo po petstotina hiljada ? A prvo što su uradili naša braća Kosovski Srbi kad su pokupovali sve što se moglo pokupovati po Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu i Beogradu je da ko najgori Šiptari podignu zidove visine osam metara oko svojih novostečenih višespratnih kuća. Da niko ne vidi i ne posumnja dal su dilu i talu sa nekadašnjim komšijama Šipcima sa kojima sada razvijaju mutne poslove glede dilovanja praška pecivo. Da možda ne grešim u čemu?

 3. zlatiborski ovan says:

  dajte onda neki izvor, u vezi postojanja te Zagorske Srbija. I oslanjanje na mitomana Deretica, nije neki argument, stavise suprotno. Ne kazem da nema nesto istine u njegovom pisanju, ali vecina je uglavnom mitomanija. o postojanju Slovena u antici ne sumnjam. Etnonim Srbin i Slovenin su davno bili sinonimi. Tako da ne treba proslost tumaciti iz perspektive sadasnjosti. Kao ni u to da su bili stari Sloveni Fenicani, Etrurci, Iliri, Daki,..uostalom vidite sta pis o tome renomiraniistoricar Nesrbi, pre Berlinskog kongresa: ************** Pelazgi & Feničani & Etrurci https://tinyurl.com/ooh989m

 4. zlatiborski ovan says:

  puno bolje vam je da proucite Solarica, pripadnika "Svete Trojice" srpske knjivnost, i istoricara, koga je sugosloven Skerlic sasvim izostavio *************** PJESNA O DREVNOSTI SLAVJANA http://www.rastko.rs/knjizevnost/umetnicka/poezija/psolaric_gozba_c.html

 5. Nedo says:

  Lady Gaga Says: Sve si dobro rekla samo si zaboravila svoje srbijance. Kad si vec napisala sve crno o krajisnicima i kosovskim srbima mogla si se potruditi pa napisati: da su mnogi srbi u Srbiji lenstine, jos zive u kucama Franje Josifa i Marije Tereze sa minimalnim izmenama, pokoja je podbocena sprajcom ili gredom da se ne srusi, mnoge su i drugim delovima Srbije jos od turaka. Zasto se srbi iz matice nisu masovno ukljucili u rat devedesetih? Cast izuzecima od kojih su neki nesebicno i svoje zivote polozili za Krajinu. Niste valjda mislili da ce saka krajisnika sama odbraniti zapadnu granicu srpstva. Donekle smo se i drzali dok nas niste razoruzali ( 1994 godine sa Petrove Gore povucene rakete i raketni bacaci Orkan, pride Milosevic, zemlja mu kosti izbacivala dogovorio sa Tudjmanom trampu Krajine za Republiku Srpsku a nas usmerio na Kosovo i Metohoju, postavio svoje oficire na komandna mesta da ih ko ovce povedu u izgnanstvo). Ti isti krajisnici koji kako ti kazes a slazem se sa tobom prozdiru janjce po Fruskoj Gori i polako zaboravljaju Krajinu, nazalost, u Srbiju su dosli bez idje icega, goli, bosi. Sve im je ostalo "tamo daleko". Da bi sada posle dvadeset godina vecina imale svoj krov nad glavom, posao, skoluju decu, ne zaostaju u nicemu za starosedeocima, cak su ih i pretekli u mnogo cemu, sto samo govori o njihovoj superiornosti i sposobnosti. Dolazimo i do mentaliteta. Prekodrinski srbi su uglavnom buntovnici i spremni na ustanak i revoluciju dok se ovi nasi u Srbiji lako prilagodjavju na jaram i potcinjenost. Zar nije dovoljan primer zadnjih sedamdesetak godina, tacnije od 25.10.2014 do danas kad je copavi srbomrzac Tito proglasio kapitulaciju Srbije koja traje do danasnjih dana. I danas imamo primer Ace Dramosera koji suvereno vlada na principima straha (narod se plasi da ne izgubi i ono malo sto ima i zato pokorno cuti). A mozda je i najveci razlog sto je u Srbiji tolika apatija preko 350 000 streljanih srba od komunistickog rezima od 1944-1954 god kada je uglavnom ubijana srpska inteligencija, glumci, gazde i sve sposobno sto je bilo u stanju da podigne revoluciju, odnosno pobijeni su sposobni a ovi danasnji potomci su uglavnom komunisticka kopilad. I sta nam na kraju preostaje osim da se ujedinimo i zajednickim snagama skinemo sa vlasti komunisticku gamad i oduzmemo im sve sto su pokrali i nelegalno prisvojili. Morao sam odlutati sa teorije o Zagorskoj Srbiji koja bi mogla biti istinita!

 6. zlatiborski ovan says:

  @ Nedo, a ko vam je kriv sto ste instalirali polusnike i bivse milicajce za predsednike. Sto nisu bos. Srbi naseli na Miloseviceve ucene, kao npr. kad je bio protiv Zvornicke skupstine, ucenjivao ih da prihvate Vens-ven,...

 7. aco says:

  Antika je fiktivan vremenski period u koje su Srednjovjekovni redaktori i prepisivaci smjestili dogadjaje koji su se desili izmedju14 i 17 vijeka.Ta karta je ustvari iz 17 vijeka.Jovan Deretic i ostali staromodni istoricari bi trebali da se konsultuju sa specijalistima astronomije i astrilogije,koji bi dali svoj doprinis time sto bi analizom starih zodijaka koji se nalaze u Starim Zavhetu,konkretno mislim na "Apokalipsu" Jovanovu.Istorija koja se danas s njihove strane nesvjesno predaje sadrzi pogresne vremensko-prostorne koordinate,tako da odgovorno mogu reci da se karta gore odnosi na 16 ili 17 vijek.Skalinger je u 16 vijeku napravio potpuno novi nacin obracunavanja vremena koji su Rusi prihvatili tek krajem 18 vijeka,pa onda i i mi....i863

 8. Krajisnik says:

  Nedo Says: Ja bi jos dodao bez ustrucavanja u vezi superiornosti srba koji su rodjeni ili poreklom van granica Srbije; Nikola Tesla, Milutin Milankovic, Rudjer Boskovic, Simo Matavulj,Petar Preradovic, P.P. Njegos, Vojvoda Djujic, Petar Maravic (mnogi ne znaju rodjen u Americi 1948-1988 god, otac licanin 1945 emigrirao sa Djujicevim cetnicima, najbolji kosarkas sa ovih prostora ali zbog svog porekla komunisticki skotovi nikad nisu nista objavili o njemu),Pedja Stojakovic, Danilovic, Bodiroga, Sapic, Vujasinovic, Prlainovic, NOVAK DJOKOVIC i mnogi drugi. Iz ovoga se da zakljuciti da su srbi u Srbiji sistematski proganjani i ubijani(ubijana i proterivana srpska elita posebno za vreme Broza i komunizma) , od turskog doba do komunistickog zla pa do danasnjih dana i izdajnickih Dosovih demokratskih i Dramoserovih nazadnjackih rezima. Dok iz glava srbina ne izbijemo komunisticku ideologiju i okrenemo se tradicionalnim vrednostima i patriotizmu nece nam biti dobro. Ne mogu Aca Dramoser (Vucic), Nesa Slina Stefanovic) i Mali Sloba (Dacic) sve potomci komunistickuh zlikovaca i srboubica doneti dobro Srbiji i srbima a da ne govorimo o Borisu Tadicu potomku Jure Francetica, ciji je otac Ljubo predvodio komunisticke gadove 1945-46 i ubijanju preko 2000 cetnika i njihovih porodica u pivaljskom kraju.

 9. Lady Gaga says:

  Nedo, pa spremam se ja da opletem i Srbijance, mada su i Srbi sa Kosova Srbijanci, pa onda dudarim po Crnogorcima, to jest Srbima iz Crne Gore, a posebno ću na glavu da se poserem Beograđanima. Jedino ću izostaviti Srbe u Srpskoj Vojvodini i Srbe u Srpskoj Državi Republici Srpskoj, koji su trenutno jedini zdrav deo Srpstva. I nisu Srbi van Srbije superiorni nad Srbima u Srbiji, i obratno, svi smo mi ista govna, a drago mi je da ste počeli da kapirate suštinu onoga što pišem. A suština je da moramo da postanemo svesni koliko smo postali loši, da nam ne bi bilo još gore, za šta smo sami najviše krivi, jer smo takvi kakvi smo. Kuvam sarmu, pa se pišemo za jedno dva sata.

 10. zlatiborski ovan says:

  Lady Gaga Says: I nisu Srbi van Srbije superiorni nad Srbima u Srbiji, i obratno, svi smo mi ista govna, a drago mi je da ste počeli da kapirate suštinu onoga što pišem. ////////// samo sto su govna iz Srbije bila pod Turcima, a Srbi iz Krajine u AU. Pa tako imamo da su najvise za Srpstvo dali Srbi iz tih podrucja. sto se istorije tice,Solaric iz okoline Bjelovara, Rade Koncar, a nauku necemo ovaj put pominjati....

 11. zlatiborski ovan says:

  izvinte, mislio sam na SIMEON KONCAR ! Preporucujem vam njegov rad - Pradomovina Srba, kako bi se upoznali sa rel. verodostojnom prosloscu Srba. oticni je vec tad uvideo da Porfirogenit nije relevantan, a danas znamo da je falsifikat. ////////// Simeon Končar PRADOMOVINA SRBA http://www.svevlad.org.rs/povesnica/koncar_pradomovina.html

 12. Lady Gaga says:

  Zlatiborski ovnu, razumemo se mi potpuno. Svaki je deo Srpstva zaslužan za slavu Srpstva podjednako, samo smo mi potomci Tih Velikih Znanih i Neznanih Srba krenuli stranputicama povijesne zbilje. I zato je danas glavni grad Neovisne Države Hrvatske uglavnom još uvek Beograd.

 13. zlatiborski ovan says:

  "original Greek speech of the cities is submerged in Getic pronunciation" http://www.poetryintranslation.com/PITBR/Latin/OvTrisExPIndexDEFGHIJ.htm

 14. zlatiborski ovan says:

  evo i zasto su Ostrogoti srusili Rimsku imperiju, a ne ove nazovi Srpske, vesternisticke spodobe, sociopatski mamini sinovi ******* Here I’m the barbarian no one comprehends, the Getae laugh foolishly at my Latin words. and they often talk maliciously to my face

 15. zlatiborski ovan says:

  tako se pisala istorija, pre berlinskog kongresa. ne tvrdim da je pomenuto tacno,...cak je Slovene nazivala SCLAVONIANS, a ne SLAVS uskoro ce izgleda opet kao i pre anglosaksonske dominacije, prevara, lazi,pljacke,.... //////////////// "the name Nabonatter on the supposition of an affinity between the ancient Chaldee language and the Sclavonic tongue. According to him, it ia equivalent to Nebu^nath-tzar, which means, Our Lard in Heaven" https://archive.org/stream/AnthonsClassicalDictionaryManualsOfAntiquitiesGeographyGrammar.6/02.ClassicalDictionary.CAPPNAA.etc.GreeksRomans.ACWMTV.v2.M..Z.Anthon.NY.HarBr.1841._djvu.txt

 16. Paštrović says:

  "Nedo" daj pročitaj već jednom dokumentarni ratni dnevnik Dušana Glavaša, pod nazivom "Moja Krajina". Biće ti onda jasnije zašto Srbijanci i nijesu trebali da se miješaju u krajiško-srbsku BEZPAMET. Pod hitno, molim te. Dovoljno ti je da znaš da Boro Mikelić živi u Beogradu, taman kao što nesmetano i lagodno žive i Borka, i Nataša, i Tadić, i Ceda, i Mićun... I jadna je sva ta studentarija iz Istočnog Saraj'va, ako im je tamo profesorica ovaj hajvan od Drage Mastilović. Jadna je onda, BOGME, i Republika Srpska.

 17. Istina says:

  Ha ha ha ha ha ha !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. Lady Gaga says:

  Čestitam vam 5.oktobar. Ili što bi moja baba rekla 5.oktombar. Dan kada su Srbi po ko zna koji put pojeli GOWNO. I nanovo dokazali da je jedan od najvećih srpskih strahova onaj od promaje i uporabe mozga. Toga dana se desilo veliko NIŠTA, i posle toga ništa više i nije imalo smisao. A mesto događanja Beograd, grad na dve reke, mesto nekada srpskog ponosa, danas jedan mali, beznačajni i antisrpski nastrojen ptojekat na vodi, u kome smrde sve najveće srbomrzačke hijene i zlotvori, čije bi delovanje i u samom Zagrebu izazvalo zgražavanje. I niko,ali apsolutno niko ne reaguje, a sami Beograždani se ponašaju kao potpuno nezavisan entitet, odvojen od ostatka Srebije, jer je njima dobro, i dok se u Beogradu grade kule i Semiramidini vrtovi, ostatak srpskih krajeva je nedođija, bez infrastrukture, bez ljudi i bez perspektive. Beograd, koji odavno nije beo, bar što se obraza tiče, a grad je samo na papiru, postao je prestonica kurvi, pedera, trandžovana, šiptarskih biznismena, kojekakve srbožderske ženskadije, u njem stoluje elita koja bi u normalnim državama bila uu bukagijama i glavni je centar montenigerskog mafijašenja na Balkanu. Mesto je to gde se i Kolinda Porno i Milanović i Bandić i Izmetbegović osećaju kao kod kuće, jer vaki Biograd im je sasvim prirodna kuća, a domaćin, onaj najbolji, žene su im u crnom, sa Stašom, Zajović dakle, rugobom i skrndeljom čije je nakazno lice lice današnjeg Vučićevog Beograda. I više nema nade. Decenijsko insistiranje na tome da Beograd jeste neki klinac ispralo je mozgove Beograđanima, koji su danas ali svi od reda rođeni Biogradisti, dvestasedamdesetosma generacija, a Beograd, da bi zaista bio milionski grad, rasprostro se na površini Srema, iako je urbano jezgro njegovo toliko da ga uporni pešak može za dva sata sa kraja na kraj prepišati, uz povremeni odmor, pored neke od silnih lokalnih deponija. Čudi me da i Kragujevac i Šabac nisu uključili u širu zonu ovog gownograda, tada bi se možda i dostigla cifra od 2.000.000 stanovnika, o kojoj uporno prde Rada iz Beogradske i Mali kojem,koliko čujem jeste mali, ali ga je nadoknadio kupljenim doktoratom, tzv., gradonačelnik nečega što je nekad bio srpski prestoni grad.

 19. Lady Gaga says:

  x.vukajlija.com/var/products/posters/201401/658830/beograd-na-vodi.jpg

 20. Lady Gaga says:

  https//x.vukajlija.com/var/products/posters/201401/658830/beograd-na-vodi.jpg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *