СРБИЈА СЕ У ВЕЛИKОЈ ПОДЕЛИ СВЕТА ПОСЛЕ KОРОНЕ УЗДА У ПРИЈАТЕЉЕ! Вашингтон је искључен из игре, УЗ МОСKВУ И ПЕKИНГ У ИГРУ УЛАЗЕ ИНДИЈА, БРАЗИЛ, ЈАПАН, ФРАНЦУСKА…

SRBIJA SE U VELIKOJ PODELI SVETA POSLE KORONE UZDA U PRIJATELJE! Vašington je isključen iz igre, UZ MOSKVU I PEKING U IGRU ULAZE INDIJA, BRAZIL, JAPAN, FRANCUSKA…

19 aprila 2020

Kineski časopis „Saut čajna morning post“ piše da će nakon završetka pandemije neizbežno doći do formiranja „Velike trojke“ sastavljene od SAD, Rusije i Kine, kao najuticajnijih zemalja u svetu, koje će kroz balans i suparništvo stvoriti konture novog svetskog poretka.

Kako se navodi, ekonomska slabost Rusije u odnosu na Kinu i SAD kompenzovana je njenom snažnom geopolitičkom igrom na svim frontovima, istorijskim iskustvom, reputacijom, ali i autoritetom uz pomoć kojeg može da uspostavi nova pravila igre. Kombinacija „talenata“ velikih sila treba da izrodi novu međunarodnu arhitekturu, ali eksperti ističu da „Velika trojka“ nema nikakvu budućnost.Velika trojka bez šanse

– To je apsolutno nemoguće. SAD su pokvarile odnose sa Kinom, i ne samo da bi vodile trgovinski rat, već i rat u drugim pitanjima političke prirode. Kada je reč o Rusiji, na snazi su američke sankcije jednostrane i multilateralne. Razgovor o savezništvu i nakon pandemije je nerealan. Političke elite u SAD još uvek veruju da je američko vođstvo netaknuto i sve dok postoji to uverenje nemoguće je razgovarati o bilo kakvim promenama – rekao je Jurij Roguljov, direktor Fonda za istraživanje SAD.

Osim američko-kineskih odnosa, koji „Veliku trojku“ na samom početku čine nemogućom, ona nema nijedno drugo realno uporište. Trenutni međunarodni poredak je multipolaran, a ovakav mehanizam „upravljanja svetom“ nikako ne odgovara ruskim nacionalnim interesima.

SAD su osovinu Moskva-Peking-Vašington dugo razmatrale u ovirima zaveta koji je ostavio veliki Henri Kisindšer: pojedinačni odnosi Vašingtona sa Moskvom i Pekingom moraju biti bolji od onih koje imaju Moskva i Peking međusobno. Kada je 2012. godine Si Đinping došao na vlast, Amerikanci su bili svesni da će izolacija Rusije dovesti do jačanja partnerstva Moskve i Pekinga. Ipak, u delu američke političke elite postojala je iluzija da su rusko kineska proturečja duboka i da njihov savez ne može biti održiv zbog toga što Moskva nema nameru da bude američki onstrument protiv Kine.

Tramp podlegao pritisku

Donald Tramp je dolaskom na vlast započeo rat sa Kinom i po Kisindžerovoj šemi nastojao da se približi Rusiji, ali je medijska propaganda od strane demokrata i „duboke države“ ubrzo okončala njegove namere.

– Tramp je iskreno želeo da privuče Rusiju na svoju stranu i da od nje stvori svog saveznika u borbi sa Kinom, ali takva politika uopšte ne bi odgovarala nacionalnim interesima RUsije. Rusija nema razloga da bude neprijatelj sa Kinom. U okviru projekta evroazijske ekonomske integracije mi se približavamo strateškoj vezi. Ta strateška veza je ‘Velika Evroazija’, koju čine Evroazijske ekonomske unija i ‘Puta svile’ – rekao je Aleksej Piljko, direktor Evroazijskog komunikacionog centra.

Politički establišment u SAD je ipak previše antiruski nastrojen, zbog toga su Trampu bile vezane ruke i nije mogao da preduzme bilo kakve korake u susret Rusiji, ističu eksperti.

– Tramp je podlegao ovom pritisku i zapravo je izdao sve ljude u svom timu koji su se zalagali i savetovali ga da poboljša odnose sa Rusijom. Tramp odlično zna da Rusija nije neprijatelj i da sa njom treba sarađivati. U dugoročnoj perspektivi, između Rusije i SAD će se razviti strateški odnosi, ali je neophodno da dođe do smene američke političke elite, jer su neophodni pragmatični ljudi – rekao je ekspert.

Prema rečima eksperta, sa ekonomskog stanovišta, interesi Rusije i Kine se poklapaju. Osim toga, političke procene međunarodnih okolnosti pokazuju da se Rusija i Kina poklapaju u 99 odsto slučajeva. Zbog toga Moskva nema nameru da postane američki instrument protiv Kine.

Realpolitika

– Čim se pandemija završi, klasična politika će se vratiti na scenu i obnoviće se sukob između Pekinga i Vašingtona, jer oni predlažu različite projekte. Kina je usmerena na transevroazijske ekonomske projekte, ona mora da razvija ‘Put svile’, ali i ekonomski. SAD žele da obnove svetsku ekonomiju onako kako to njima odgovara. One su izlaskom Velike Britanije iz EU oslabile svog rivala i nastojaće da uspostave zonu slobodne trgovine sa onim zemljama sa kojim im to odgovara. U takvim uslovima, neće biti moguće uspostaviti ‘Veliku trojku’ – rekao je ekspert.

Kada je reč o Rusiji, ona je dobro pripremljena na vojnom planu, ima ogroman politički uticaj i jaku diplomatiju. Osim toga, Moskva je postala ključni igrač u mnogim regionima sveta, ne samo na postsovjetskom prostoru, već i na Bliskom istoku i u Evropi i zbog toga nikada neće izgubiti status velike sile.

– Od toga sa kim će Rusija ući u savez i sa kim će blokirati drugog igrača, zavisi njegova pozicija. Ne mislim da će se nešto strašno dogoditi sa Rusijom zbog američko-kineskog ekonomskog rata. Rusija će sačuvati svoj uticaj i uvek će biti u prvih deset najznačajnijih država na svetu – ističe ekspert.„Velika trojka“, prazna priča

Ona je jednom postojala na svetskoj političkoj sceni i tada su je činili Sovjetski Savez, SAD i Velika Britanija. Tri saveznika u antihitlerovskoj koaliciji odredila su sudbinu sveta posle Drugog svetskog rata. „Trojka“ je tada ispunila svoj strateški zadatak, pobedila fašizam i raspala se.

U svetu pored Rusije, Kine i SAD postoji još mnogo zemalja koje traže svoje mesto pod suncem. Ne treba zaboraviti Indiju, Brazil, Francusku, Nemačku, Veliku Britaniju, Japan, podsećaju eksperti. Osim toga, u budućnosti će se pojaviti i nove velike države i zato je potpuno besmisleno ograničiti svetski poredak na direktive „Trojke“.

Eksperti navode „G20″ kao izuzetno perspektivan format, jer uključuje najveće ekonomije sveta. Do sada je glavni pokretač globalizacije bila jedna supersila – SAD. Balans u međunarodnom poretku se, prema mišljenju eksperata, može uspostaviti samo onda kada se kao motor globalizacije pojavi deset do petnaest vodećih sila sveta i tada će on odgovarati potrebama svih učesnica u međunarodnim odnosima.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad2 says:

    i "leve " i "desne" snage u americi su potpuno uništile svaku šansu za dogovor i sa rusijom i sa kinom.Obe ove zemlje su shvateile da ih VUKU ZA NOS i da je sve to ISTA EKIPA iz USA koja želi da stvori neprikosnovenu svetsku imperiju engleskog govornog područja, kulture i nasledja.TO je nespojivo sa ove dve velike samostalne svetske kulture koje sada nalaze zajedničku istorijsku vezu i interese i to znači sukob.USA taj sukob GUBE sigurno.

  2. Jad i beda Holivuda says:

    Ma jeste Mr. Washingtonu sada puca mnogo prsluk za Bal Kan, ali svejedno Srbija uvek ima mnogo dušmana, počev oko sebe pa i šire, na primer GB i definitivno, a odmah zatim Austrija, možda Dojčland, rumunija, bugarska i makedonija mogu lako da ubodu s leđa, a đetić Milo svoj nož još nije ni vadio iz naših leđa, da ne pominjemo šiptariju u okruženju, a možda se neke pojave samo tako da nas podsete. Tako sve u svemu biće dobro ako ostanemo i u ovim granicama koje i sada imamo. Našu šljivu nasušnu možemo i u saksiji da gajimo pa da je nosimo sa sobom gde god da idemo.

  3. persida says:

    Srbija nema prijatelje u svetu, a jedini narod koji voli Srbe su Grci. NIKO DRUGI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *