СРБИЈА СКРИВА ИСТИНУ: Ћутимо да се не замеримо Русији!

СРБИЈА СКРИВА ИСТИНУ: Ћутимо да се не замеримо Русији!

8 новембра 2017

Још се не зна када ће председник Србије имати састанак са првим човеком НАТО-а Јесном Столтенбергом. Сусрет је најављен за крај новембра, а агенције наводе да би посета могла да се догоди 15. новембра. Међутим, у међувремену, стигле су поруке и из Москве и из Вашингтона. Да ли би оне могле да је угрозе?, пише Н1.

Кад ће Вучић у Брисел?

Када је у питању војна сарадња са Русијом, политичари и медији о томе брује месецима унапред. Тако се, на пример, о набавци мигова говорило од децембра прошле године, а стигли су тек пре месец дана. Са друге стране, када је реч о сарадњи са НАТО, углавном мук.

Иако председник има обичај да најављује своје посете Москви, Вашингтону или Бриселу унапред, о састанку са првим човеком НАТО-а Јенсом Столтенбергом се не оглашава. Да ли ће до посете уопште доћи, не открива ни министар одбране.

– Као што одлично знате ја сам већ био у седишту НАТО-а и разговарао са заменицом генералног секретара. Уколико буде било потребе и теме захтевају моје присуство, онда ћу ићи, ако нису онда не. То зависи од агенде, а од председника зависи када ће ићи – каже министар одбране Александар Вулин.

А зашто се о сарадњи са НАТО не говори и да ли на тај начин српски политичари избегавају да се замере Москви?

Споразум који омогућава пролаз НАТО трупа кроз Србију…

– Наши политичари традиционално не потенцирају сарадњу са НАТО и генерално се о војним активностима у оквиру Партнерства за мир врло ретко и врло слабо говори, нарочито у поређењу са војним снагама Руске Федерације. Половина грађана Србије са противи било каквом облику сарадње са НАТО, тако да је са неке стране разумљиво да се политичари неће превише хвалити тим активностима – наводи истраживач Београдског центра за безбедносну политику Катарина Ђокић.

А активности су такве да је Србија чланица Партнерства за мир, да је потписала или ратификовала бројне споразуме, који однос са НАТО продубљују, од оног који омогућава пролаз трупа Алијансе кроз Србију, до појединачних уговора о сарадњи са државама чланицама. Крајем године треба да продужи и индивидуални акциони план са Алијансом.

Око Украјине се ломе копља…

Међутим, у протекле две недеље стигле су поруке из Вашингтона да Србија треба да се мане седења на две столице, а из Москве да се Америка претерано меша у српску политику. На све то, и украјински амбасадор је напустио Београд.

Јелена Милић, директорка центра за евроатлантске студије, каже да је управо Украјина оно око чега се ломе копља.

– То није притисак на Србију да уведе санкције Русији, али она може да има много конкретнији став шта се дешава у Украјини, да разуме тежину санкција. Политика Запада према Украјини има континуитет, чак и притиска ка Русији, а континуитет у политици има и када је Балкан у питању – каже она.

KOMENTARI10 коментара

 1. Velika Metla says:

  Половина грађана Србије???!! Боли ме лакат за "грађане"Србије,јер ниједан частан Србин не жели присуство нато-нациста и зликоваца на србској земљи!

 2. milan says:

  Da nema Jelene Milic trebalo bi je izmisliti. Prakticno ona i najvise pomaze Srbiji, eto da znamo sta nam sa zapada pripremaju,

  • Beli Orao says:

   Сви ми знамо шта нам запад жели тј. НАМЈЕШТА али једно нисмо научили да чујемо шта шапуће вучић и камарила!!!

 3. zlatko says:

  O sve većem puzajućem približavanju Srbije NATO-u oni ne ćute zbog Rusije, jer znaju da od nje ne mogu sakriti ništa značajno. Oni ćute i kriju od Srba. I lažu da je samo polovina stanovništva u Srbiji protiv te njihove pronatovske politike. Taj broj je mnogo veći sa tendencijom daljeg povećavanja. U gadnom su čabru, ali niko im za to nije kriv. Do toga ih je dovela njihova izdajnička politika.

  • zlatko says:

   Sve što oni dogovore i potpišu tajno, bez znanja naroda, ne važi. Kao da nisu ni potpisali. Samo sebi tovare nova krivična dela.

   • Hruscov says:

    Nema odgovornih i sankcija. Nikad nato!

   • Mi says:

    ZLATKO, mislim na slican nacin, ali mi nedostaje poznavanje prava.... Potpisi stavljeni na dokumenta, bez znanja naroda u cije ime se stavljaju, mogu li biti validni???

  • Velika Metla says:

   Ја се више плашим да смо ми Срби у "чабру",а не ова издајничка гамад,која су на власти!

 4. Trifun says:

  Nakon agresije 1999 i bacanja radioaktivnog otpada sa namjerom pravljenja genocida nad nasim narodom, NATO i sve varijante vojnih blokova zapadnih genocidnih hijena ce ostati nasi krvni neprijatlji. Zauvijek. Izmirenja i pomirenja ne moze i nikada nece biti. Onog momenta kada je NATO postao okupator i agresor, on je porazen. Ovo sto gledamo je njegovo koprcanje ali ta istina ce ga sustici. Kad tad. Nema nazad.

 5. doktrina soka says:

  Micicka LAZE,PO NJOJ POLOVINA SRPSKOG NARODA JE SPAVALA DOK je NAto BOMBARDOVAO SRPSKI NAROD NA BALKANU.Njoj placenici sorosevoj treba oduzeti drzavljanstvo drzave Srbije i supirati je u drzavu koja je placa.Clanovi NVO treba dobro da se cuvaju i ne otkrivaju u medijima jer ugrozavaju srpski narod NATO BOMBAMA KROZ MEDIJE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u