Srbija spasava Hrvatsku od skupoće

Srbija spasava Hrvatsku od skupoće

27 avgusta 2013

Hrvatska-EU-zastavaOd spektakularno najavljenog pojeftinjenja hrane kada Hrvatska uđe u Evropsku uniju nije se realizovalo ama baš ništa, pišu Novosti.

Čak obrnuto, jer je u Hrvatskoj ovog leta hrana poskupela toliko da se turisti iz Evrope žale i tvrde da je sve skuplje nego kod njih, navodi list.

Ali zato, iz Srbije stižu jeftinija pšenica i brašno, što može da dovede do snižnja cene hleba, a očekuje se da će Hrvatska uskoro iz Srbije da uveze i suncokret i veću količinu zejtina po mnogo povoljnijim cenama.

Dok hrvatski seljaci najavljuju ustavnu tužbu protiv države, konkurencija iz regiona je sve veća, a cene znatno povoljnije nego u Hrvatskoj.

Sadašnja vlada podbacila je na svim poljima, investicija nema, nezaposlenih je sve više, a krug nezadovljnih sve veći. Propao je i dogovor sa lekarima i medicinskim sestrama i već u septembru više od 45.000 zdravstvenih radnika najavljuje štrajk.

Evropa je odobrila hrvatski plan za podsticanje rasta i smanjenje nezaposlenosti od 450 miliona evra, ali zategnuti odnosi na relaciji Zagreb – Brisel zbog upornog insistiranja Hrvatske da ne izruči Josipa Perkovića Nemačkoj, sve može da pokvari. Iz Brisela je stiglo upozorenje da Evropska komisija priprema sankcije Zagrebu. Može joj biti uskraćen pristup evropskim fondovima, a nagoveštena je i mogućnost izricanja “mere posebnog nadzora”, kao u slučaju Rumunije i Bugarske.

I to nije sve, jer američki “Volstrit žurnal” piše da Hrvatskoj preti i zabrana ulaska u šengen-zonu zbog “leks Perković”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *