Србија спасла „Просвјету“

Srbija spasla „Prosvjetu“

8 januara 2017

10-7_620x0-457586

NA račun Srpskog narodnog veća u Zagrebu nedavno je Vlada Srbije uplatila 150.000 evra kako bi Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ moglo da plati porez na vraćenu imovinu. Ovaj potez premijera Aleksandra Vučića dočekan je s velikim odobravanjem, jer je tako zatvoren slučaj vraćanja imovine „Prosvjete“, koja je oduzeta nakon Drugog svetskog rata.

Da živimo u čudnim vremenima pokazuje i priča sa imovinom „Prosvjete“ u Zagrebu, pre svega zgrade u kojoj deluje kulturno društvo koje okuplja 2.300 aktivnih članova. Prvo joj je bivša država oduzela imovinu, a „Prosvjeta“ je zatražila povraćaj 2001. godine. Nakon niza nesporazuma i pravnih zavrzlama, Vlada Hrvatske je četrnaest godina kasnije donela odluku da vrati oduzetu imovinu koja je procenjena na 3,4 miliona evra. Ali, država je ipak zatražila plaćanje poreza i to od onih kojima je imovina bila oduzeta i kojima je teškom mukom vraćena, tako da je „Prosvjeti“ ispostavljen račun od 170.000 evra.

– Zahvaljujemo gospodinu Vučiću na pomoći i razumevanju za važnost problema imovine „Prosvjete“, a nakon premijerove izjave da će Vlada Srbije pomoći institucijama srpske zajednice u jačanju njihovih programskih kapaciteta, očekivali smo pomoć – kaže Siniša Ljubojević, predsednik SKD „Prosvjete“ u Zagrebu.

 

„Prosvjeta“ je danas centralno mesto u Hrvatskoj oko kojeg se okupljaju svi koji žele da daju doprinos očuvanju nacionalnog identiteta Srba u Hrvatskoj, pogotovo nakon egzodusa devedesetih. Većina Srba u Hrvatskoj danas je finansijski upropašćena, prekinute su mnoge veze sa Srbijom i srpskom kulturom, javne su biblioteke u Hrvatskoj ostale bez srpskih knjiga. „Prosvjeta“ beleži izuzetnu kulturnu delatnost još od vremena kada je osnovana 1944. u jednom glinskom hotelu, a pododbori deluju u svim sredinama gde žive Srbi u Hrvatskoj.

NEPOTREBNE KOMPLIKACIJE

PROCES vraćanja „Prosvjetine“ imovine, kao i imovine Srpske pravoslavne crkve bio je krajnje spor, uz niz nepotrebnih komplikacija i delimično je dovršen tek na intervenciju međunarodne zajednice. Danas „Prosvjeta“ radi u zgradi u Berislavićevoj ulici u samom centru Zagreba, a finansira se i iz budžeta Republike Hrvatske.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *