СРБИЈА СВЕ ЈАЧА: ФРАНЦУСКИ ПВО СИСТЕМ стиже у Србију

СРБИЈА СВЕ ЈАЧА: ФРАНЦУСКИ ПВО СИСТЕМ стиже у Србију

9 новембра 2019

French Forces in Guyana

Реч је о систему за чију је куповину Република Србија ове године потписала уговор.

На позив Европске групације „МБДА“, делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, присуствовала је на војном полигону на Сардинији бојевом гађању ПВО системом „Мистрал 3“.Реч је о систему за чију је куповину Република Србија ове године потписала уговор.

Према речима др Милорадовића, делегација се уверила у квалитет система ракета чију је куповину уговорила Србија као и могућност њихове интеграције на систем ПАСАРС који је производ домаће индустрије.

– Приликом гађања на полигону италијанске војске на Сардинији систем је био увезан, ракета је лансирана из аутоматизованог система АТЛАС РЦ, подаци о циљу су давани с командног места ЛИKОРН који је такође имао на себе спојене радарске и оптоелектронске осматрачке сензоре. Гађање је на малу мету која је симулирала борбени хеликоптер изведено успешно – рекао је Милорадовић.

– Имали смо прилику да видимо да су оптоелектронски нишански сензори захватили циљ на више од 11 км, имали смо прилику и да пратимо правилан лет ракете и погодак у циљ на нешто више од 7 км. Нама је то било веома битно како бисмо се пре свега уверили у квалитет система ракета чију смо куповину уговорили, а такође и да видимо како је он интегрисан у ове командне системе и са осталим сензорима. Управо је то нешто што нама предстоји, јер планирамо да интегришемо ракету на наш систем ПАСАРС који је такође увезан у наш командни батеријски систем базиран на модернизованом радару ЖИРАФА – рекао је он.

Недавна посета француског председника Емануела Макрона резултирала је и потписивањем више споразума из области наоружања и војне опреме, када је договорена набавка ПВО система „Мистрал 3“ чиме се добија веома ефикасно средство за мале висине, које одликује кратко време реакције, велике маневарске способности, као и велика отпорност на дејства савремених система за самозаштиту ваздухоплова.

„Мистрал 3“ представља последњу генерацију преносних ракетних система кратког домета и у односу на сличне системе осталих произвођача истиче се низом напредних карактеристика од којих се издвајају високе маневарске способности ракете које омогућавају дејство по ваздухопловима који интезивно маневришу са оптерећењем до 9г, велики домет ракете који омогућава дејство по ваздухопловима на даљинама до 7,5 км, бојева глава велике разорне моћи која омогућава поуздано уништење циља, висока отпорност на пасивне и активне системе за електронско ометање употребом технологије матричног инфрацрвеног детектора, могућност дејства у сложеним метео условима, дању и ноћу употребом инфрацрвене камере високе осетљивости у систему за нишањење, могућност интеграције у различите хибридне борбене системе.

Преносни ракетни систем кратког домета „Мистрал 3“ биће испоручен у две варијанте. У првој ће се користити као лаки преносни ПВО систем, док ће у другој варијанти бити интегрисан у артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС-16 високог нивоа балистичке заштите и мобилности.

Интеграцијом у систем ПАСАРС-16 добиће се средство способно да пружи ефикасну ПВО заштиту оклопним и механизованим јединицама непосредно из борбеног поретка, као и да оствари врло ефикасну ватру по циљевима на земљи.

KOMENTARI11 коментара

 1. Velika Metla says:

  Је ли ми треба да с француским оружјем скинемо окупацију и вратимо србску земљу? Овде је неко више него луд.

  • Zapadnjak says:

   A kako ti pametnjakoviću misliš da od Rusije kupimo S-400 a da nam ne uvedu sankcije,ovako,imaš izgovor,pa kupujemo i od zapada a činjenica je da Mistral uopšte nije naivno oružje,baš suprotno,za tu namenu je ,odgovarajuće.

   • Velika Metla says:

    Западњак,јесте вала,баш су западњаци глупи па не капирају да ми правимо изговоре,а да они не примете,да смо у сарадњи с Русијом. Дај бре маааало памети.

  • Ivana says:

   A od agresivnih i koljački nastrojenih Hrvata moramo uvesti srca i srčanost jer ova naša kukavička, strašljiva i bojažljiva sve trpe i samo ćute.

   • Branko says:

    Taj Mistral ni Francuzi više ne koriste

 2. milos says:

  Pravili smo takve rakete ,al se Suntanovac pitao i sad ih vise nema .

 3. Sreto says:

  Ovo su najbolje rakete u tom domenu. Francuzi su proizveli zaista vrhuski sistem. Ostavicu politiku po strani, ali to je izvanredan potez Srbije. Naravno da bi zaista zastitili od zapadnih monstruma i njihovih vazala i imali mir i stabilnost za razvoj, potrebni su nam ruski najmocniji PVO sistemi.

  • Косовац says:

   @ Sreto, …..Јесте то врхунски систем. Али има ману, тојест „системску грешку“: Уграђен програм који спречава гађање циљева који нису пожељни за НАТО. Наручиоци Нато крила из војске Србије се праве тоше, па то не знају.

 4. Garo says:

  Srbi moji da li ste zaboravili kad ste u 1 svetskom ratu kupili municiju od tih pokvarenih Francuza. Danas pravite gresku i bacate pare jer to su nasi dusmani, bili i ostali. Ako kupite to od njih i nedaj boze da nam zatreba mozete samo da gledate to smece a ne i da ga upotrebite !!!

  • Косовац says:

   @ Garo, …..Тако је, Француз длаку мења, али ћуд лоповску никада. Бомбардовао нас, а ми купујемо оружје од њега, које је практично доказано на нама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u