СРБИЈА СВЕ САМОСТАЛНИЈА – НЕМА НИШТА ОД САНКЦИЈА РУСИЈИ

SRBIJA SVE SAMOSTALNIJA – NEMA NIŠTA OD SANKCIJA RUSIJI

29 oktobra 2022

Što se više podižu procene i očekivanja evroatlantskih centara moći da će zvanični Beograd da se potpuno okrene Zapadu i da će da se svrsta u antiruski blok, Srbija postaje sve samostalnija na utabanom putu neutralnosti, nesvrstavanja i odbrane sopstvene pozicije.

Više od pola godine se u delu javnosti, među novinarima, analitičarima i nekim političarima, raspreda da predsednik Aleksandar Vučić odlaže formiranje vlade da bi kupio vreme i odložio teške odluke i veliki zaokret Srbije u spoljnoj politici.Izgrađena je čak i teza, koju su potkrepljivali „dobro obavešteni izvori“, da će jedna od prvih odluka nove vlade biti uvođenje sankcija Rusiji ali i prihvatanje francusko-nemačkog predloga da se lažnom Kosovu omogući članstvo u UN.

Većina „lucidnih“ prognozera tvrdila je da je Beograd udario u zid, da nema više nikakav manevar, a da novu vlast i njene odluke više kreira američki ambasador Kristofer Hil nego Vučić i Brnabićeva zajedno.

Neki „promućurniji“ su čak anticipirali da je Vučić „pustio niz vodu“ i Dodika koji će zbog toga, potpuno „ostavljen i nezaštićen“ morati da poklekne pod obojenom revolucijom, ponavljanjem izbora ili odlukom da se njegovi protivkandidati jednostavno proglase za pobednike.

I evo, protekle nedelje dobili smo novu Vladu i od premijerke Ane Brnabić čuli smo da od svih tih pustih zapadnih snova i medijskih trabunjanja – nema ništa.

Čuli smo, potpuno jasno, da Srbija ne planira da uvodi sankcije Rusiji i da na tom polju apsolutno nema nikakve promene državne politike.

Čuli smo da je ponuda Pariza i Berlina potpuno nepristojna i da ne postoji nikakva šansa da Beograd prihvati sumanutu ideju da se nepostojećem Kosovu dopusti članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Čuli smo da će Srbija ostati čvrsto na svom putu i da zbog toga neće pasti nebo, neće nas niko bombardovati, neće nam niko uvoditi sankcije niti će zapadni investitori zbog toga napuštati našu zemlju.

Videli smo i da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, posle novog brojanja listića, morala da prizna da je Milorad Dodik novi predsednik Republike Srpske i da ostaje njen neprikosnoveni politički lider.Činjenice su neumoljive:

Srbija je i posle osam meseci od početka specijalne vojne intervencije Rusije u Ukrajini ostala na istim pozicijama:

Priznaje teritorijalni integritet Ukrajine i ne uvodi sankcije Rusiji. Tu poziciju ceni zvanična Moskva ali ne i Zapadni jastrebovi koji svakodnevno podgrevaju atmosferu da Vučić u stvari laže, fingira, folira i da je u toku samo priprema javnosti za totalno pristupanje Srbije ekstremnim NATO pozicijama.

Možda i nije loše da žive u zabludi da će se tako nešto desiti jer i to pogrešno ubeđenje utiče na smanjenje pritiska na Beograd.

Sada će verovatno, kad se formirala vlada pa se ništa nije desilo od onoga što očekuju, Zapadni „proroci“ lansirati „novi rok“ do kog bi Beograd trebalo da se „opredeli“ i da „odabere stranu“.

Recimo, do Nikoljdana ili Nove godine, do 24. februara i godišnjice početka sukoba u Ukrajini ili jednostavno do – kukovog leta.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Čudim se says:

  Hm, a vlada potpuno Švabova...

 2. Nine says:

  Udaranje u mozak naroda Srbije sa svih režimskih medija, kojima više niko ne veruje ništa nije dovoljno pa se u to uključio i Sputnik koji ima veze sa Rusijom koliko je imao i moj pokojni deda sa Amerikom. Srbija je samostalna. U čemu? Nema ništa od uvođenja sankcija Rusiji, a nekoliko puta u UN je predstavnik Srbije glasao protiv Rusije. Da li je ovom novinaru poznato koliko je puta Vučić po svetu izjavio da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim. Šta je to ako nije zabijanje noža u leđa Rusiji? Zna li ova novinarska gromada da samo zahvaljujući Rusiji i Kini Kosovo i Metohija još uvek nije priznata kao nezavisna država, kako je Vučić naziva protivustavnim Briselskim sporazumom (Republika Kosovo). Ne vide li papir koji Vučić drži u ruci dok gusla o pritisku svojih mentora o preregistraciji automobilskih tablica koja će nositi oznake i grb te Republike, što je već učinjeno južno od Ibra, na kome ispod grba piše Republika Kosovo? Vučić priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i sopstvene države i to je samostalnost Srbije, ili je rezultat ucene. Poznaje li ova novinarska gromada još i jednu državu na svetu koja se odrekla dela sopstvene teritorije? Učini li to Španija, priznajući nezavisnost svoje pokrajine Katalonije, ili Kipar priznajući nezavisnost severnog dela svoje okupirane teritorije. Ovaj prvi komentator pomenu Švaba. Jesu li Vučić i Brnabićka dobili saglasnost naroda Srbije da na Svetskom ekonomskom forumu 2020. godine potpišu Agendu 2030 (Veliki reset Klausa Švaba)? Zna li ovaj novinar šta je predviđeno tim Velikim resetom? Skoro da nema slike Vučića da pored njega ne sedi Klaus Švab. Ima li ikakvog zla koje ova nenarodna vlast neće prihvatiti mimo volje naroda? Zna li gospodin novinar Sputnika kakav status po ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 UN ima Kosovo i Metohija. Što Vučić ne poštuje ni ustav Republike Srbije, ni Rezoluciju 1244 SB OUN? Trebam li i njemu nacrtati da narod na Kosovu po Rezoluciji 1244 može uživati samo "suštinsku autonomiju" u okviru SRJ, čiji je suksesor Republika Srbija. Neka pročita samo Aneks 2 Rezolucije 1244 i biće mu sve jasno i neka prestane zamajavati neobavešteni narod. Kad je već toliko besposlen što ne objavi sadržaj Briselskog sporazuma? Što ovo što piše Sputnjik ne objavi jedini ruski portal na srpskom jeziku Vostok?

 3. Duca says:

  Sunce im LGBT Trilateralno, ne lezi vraže i pomozi Bože.

 4. Filip says:

  Ovaj naslov više deluje kao provokacija.

 5. Gagi says:

  Srbija je oteta Srspskom narodu i jeste nezavisna. Ovi koji su je oteli nezavisno donose odluke od volje i uticaja naroda. Najveca prevara naroda je u tome sto su ostavili nepromenjeno ime ove drzave, narod i dalje ima utisak da je ovo drzava njihovih dedova i pradedova koji su za nju izginuli. Oni koji su nam onomad klali i pekli decu, danas nesmetano orgijaju po zemlji natopljenoj nasom krvlju koju su nam oni prolili u svim bivsim ratovima. Ko hoce i zeli objektivno da sagleda situaciju u Srbiji, danas Srbi u "svojoj" drzavi imaju najmanje prava od svih drugih naroda i narodnosti.

  • persida says:

   Veoma brzo, Srbi ce biti tek folklorno udruzenje na teritoriji tzv. Srbije. To je plan ne samo nasih politicara vec i svetskih mocnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *