Srbija traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

Srbija traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

6 marta 2014

141181_0408-savet-bezbednosti-foto-ap-fonetap_fVlada Srbije zatražiće održavanje sednice SB UN zbog najave formiranja oružanih snaga Kosova i pogoršanja bezbednosno političke situacije na Kosovu, rekao Vulin.

Ministar bez portfelja zadužen za KiM je izrazio duboku zabrinutost Vlade zbog pogoršanja bezbednosne političke situacije na Kosovu i Metohiji, počevši od kamenovanja srpskih hodočasnika u Đakovici, pa do zabrane ulaska građana Srbije na Kosovo, za šta, kako je kazao, još nigde nismo mogli da čujemo jasnu i određenu osudu.

Vulin je kazao na konferenciji za štampu u Vladi Srbije da smatra da mora da zabrine čitavu međunarodnu zajednicu najava prelaska kosovskih bezbednosnih snaga u kosovku vojsku.

„To je neprihvatljivo i protivno rezoluciji 1244, u kojoj se jasno kaže da ne može da postoji vojska na prostoru Kosova i Metohijie. To je teritorija pod upravom UN i može da postoji samo jedna oružana sila, a to je Kfor“, poručio je Vulin.

On je istakao da Vlada Srbije traži hitnu sednicu Saveta bezednosti na temu poštovanja Rezolucije 1244 i najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Nasilje, prema njegovim rečima, kao da je postalo svakodnevnica na Kosovu i Metohji, usmerena je prema Srbima.

S tim u vezi je pomenuo i hapšenje u Štrpcu, zadržavanje Srba u pritvoru i pored pismenih garancija vlade Srbije, zabrana ulaska ministara vlade Srbije na prostor Kosova i Metohije i jučerašnja neshvatljiva, nemoguća za opravdati, zabrana ulaska predstvanicima DSS.

Vlada Srbije osuđuje jučerašnje zadržavanje Vojislava Koštunice i Slobodana Samardžića i zatražila je od Euleksa da objasni ko ima pravo da zaustavi bilo kog građanina Srbije i poništi sporazum o kretanju, rekao je ministar.

„Vlada nema odnos prema bilo kojoj politickcoj opciji, naš posao je da se izbori na Kosovu i Metohiji odvijaju što bolje i da što veći broj građana izađe, kao i da svaki nosilac ideje može da iznese svoje stavove“, dodao je on.

Kada je reč o štrajku glađu Olivera Ivanovića, Vulin je kazao da je on iznuđen nehumanim, neljudskim odnosu prema njemu koji brine ne samo njegovu porodicu već svakog Srbina kako na KiM tako i na celoj teritoriji Sbrije.

„On štrajkuje sa jedinim zahtevom da ga premeste u pritvor u Kosovsku Mitrovicu, što nije nikakva usluga već samo premeštanje u drugi zatvor gde može da se oseća bezbedno, gde ne mora da strahuje od drugih zatvorenika“, rekao je Vulin napominjući da Ivanović nije 20 dana izašao iz svoje ćelije.

Vulin je ukazao da rešenje ovog pitanja ne zavisi od Prištine već je u nadležnosti Euleksa.“Recite nam već jednom hoćete li mu pomoći, ne samo njemu već i ostalim pritvorenicima, i onim poslednjim uhapšenim u Sstrpcu“, poručio je ministar.

On je dodao da je neshavtljivo i hapšenje u Gračanici dvoje aktivista političke stranke registrovane u Srbiji koje učestvuju na izborima u Srbiji, koji će se odvijati i na Koosvu i Metohiji, uz asistenciju OEBS-a.

Prema njegovom mišljenju razlozi za hapšenje su obaranje izlaznosti Srba na parlamentarne izbore u Srbiji.

„Srbi imaju pravo na izbore, koji će se održati po identičnom modelu iz 2012.glasanje 16,marta. Biće isti broj biračkih mesta, ista procedura, isti broj posmatrača određen od strane RIK. Očgledno u Prištini smatraju da ako već to nisu uspeli da spreče, treba da pokušaju da obore procenat izlaznosti Srba, da pokažu kako Srbijma navodno nije stalo do izbora i da u budućnosti ne treba više da se održavaju izbori na Kosovu“, objasnio je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *