СРБИЈА ТРАЖИ ИЗВИЊЕЊЕ ОД ХРВАТСКЕ: Осрамотили сте се!

SRBIJA TRAŽI IZVINJENJE OD HRVATSKE: Osramotili ste se!

7 septembra 2019

Ministarstvo odbrane izrazilo je ogorčenje i zatražilo izvinjenje zbog sramnog postupanja organa Republike Hrvatske, koji su zabranili delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da uđu u tu zemlju i prisustvuju obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika.

„Zabraniti odlazak na pomen pobijenim jasenovačkim mučenicima znači da se žrtve ne poštuju, a njihova tragedija vređa i sakriva. Danas je Republika Hrvatska osramotila sebe i povredila sećanje na ustaške žrtve“, ocenilo je Ministarstvo u saopštenju.Ministarstvo odbrane je saopštilo da sprečavanje iskazivanja poštovanja poklanoj jasenovačkoj deci znači stati na stranu njihovih dželata.

U saopštenju se podseća da je delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije zabranjen ulazak u Republiku Hrvatsku, gde su, kao i prethodnih godina, oficiri, podoficiri, kadeti i učenici krenuli na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika.

Ministarstvo odbrane je navelo da je delegacija na vreme i po uobičajenoj proceduri prijavila da će prisustvovati manifestaciji u Manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Na manifestaciji je planirana služba pravoslavnih sveštenika, a nakon liturgije osveštavanje slavskog kolača i žita na grobnoj humci kod Kamenog cveta u Spomen kompleksu Jasenovac.

„Kršeći sva moralna i zakonska načela Republika Hrvatska je sprečila da zvanična delegacija Vojske Srbije iskaže svoje poštovanje pobijenim jasenovačkim mučenicima. Za takvo nasilje ne postoji opravdanje ni obrazloženje“, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je članovima delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije zatraženo da izađu iz vozila, izvršen je pretres njihovih stvari, a uzeti su im i pasoši na dodatno skeniranje.

Prema rečima vođe delegacije, pukovnika dr Saše Milutinovića, delegacija od 11 članova putovala je u civilnoj odeći.

Pripadnici Granične policije Hrvatske izvršili su pretres ličnih stvari članova delegacije i uočili službene uniforme članova delegacije. Članovima delegacije je neformalno rečeno da nemaju saglasnost Ministarstva odbrane Republike Hrvatske da u Hrvatsku unesu uniforme, piše u saopštenju.Kako se dodaje, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je zatražila odobrenje da njeni članovi uđu u Hrvatsku bez uniformi, na šta im je oficir Granične policije odgovorio da danas neće ući.

„Nakon toga nije im dozvoljen ulazak, izdate su im odbijenice, koje su članovi delegacije odbili da potpišu. Formalni razlog odbijanja je: ’Nema odgovarajuće dokumentacije kojom bi opravdali svrhu i uslove svog boravka — dokazi za putovanja iz drugog razloga‘“, navodi Ministarstvo odbrane Srbije.

KOMENTARI10 komentara

 1. Kulak says:

  I šta sad? Da mi u Srbiji imamo neko jako i moćno oružje, određene stvari bi se i mogle napraviti. Ovako, kad trenutno nuklearnog oružja nemamo, Vučiću preostaje jedino da formira komisiju.

  • Željko says:

   Svi Srbi nisu četnici ali svi četnici su Srbi!!

   • milos says:

    Nemas pojma . Bilo je cetnika i medju Hrvatima,Slovencima ...

   • Pravda says:

    I, sta fali cetnicima? Cetnik cuva svoj prag a ustasa dolazi na tudji prag.

   • Ko To Tamo Peva says:

    Normalno Da NIsu SRBI Cetnici Da Jesu Nebi Se Isli Moliti Ustasama Da Ih Puste u Jasenovac KUMUNISTI Pregovaraju umesto Cetnika,

 2. Za Srbiju says:

  Hrvati provode svoj cilj, a to je da nacisti-monstruozne ustaše promovišu u antifašiste, a njihove žrtve u naciste. Ovo je veoma ozbiljan projekat. Slavi se Blajburg, gde se ustaše prikazuju kao žrtve, a onda Kolinda izjavljuje da su bili najveći antifašistički pokret u Evropi. Jasenovac se predstavlja kao zabavni park. Nama, sve ovo deluje kao odvratna laž, ali oni su uporni i istrajni do cilja.

 3. Budi Bog s nama says:

  Rado bi oni nastavili sa svojom sramotom i nekim novim Jasenovcom. Nego ljudi vidite vi te zastave naša ima krunu, a njihova kapu dvorske lude i kare domino koju nose vazali i dvorani sve je jasno. Trebalo bi da nam plaćaju porez jer žive na našoj zemlji.

  • Pravda says:

   Ma kakvi porez, vratiti ih u srednju Aziju odakle su I dosli kao avari u osmom vijeku.

 4. Kosovac says:

  Delegacijo Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Vi bi hteli da stignete Tamo, kao turisti ili ožalošćeni. ……….Vojni tako ne nastupaju, vojni ne traže milost i dozvolu. ……….I ne brukaju se dok cmizdre kao Vi. ……….Koja Vas to komunjara naterala da izigravate realiti? ……….Gospodine administratore……….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *