СРБИЈА ТРЕБА ДА БИРА између Миг-29 и С-300 или Ф-16?

SRBIJA TREBA DA BIRA između Mig-29 i S-300 ili F-16?

22 jula 2017

Nezvanične informacije da Amerikanci Srbiji nude avione F-16 i da se tako sa Rusima bore za veći politički uticaj na ovom prostoru – anlitičari ocenjuju kao samoobmanu i propagandu. Jer su nabavka i uvođenje američkog aviona u srpsku vojnu infrastrukturu, preskupi i kratkoročno neostvarivi, piše N1.

Nova srpska samoobmana

Od zvaničnih informacija da nam Rusi nude raketni sistem S-300, preko nezvaničnih, da nam Amerikanci nude avione pod najpovoljnijim uslovima. Mediji u Srbiji puni su napisa o navodnom rusko-američkom „ratu“ za uticaj u Srbiji.

– Nismo mi zlatna jabuka oko kojih se velike sile bore – kaže analitičar Dragomir Anđelković.

– Srpsko javno mnjenje želi, a političari stimulišu, tu sliku kako se odnosi između velikih sila uvek odraze na nas. To je jedna samoobmana – smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

Baš kao što je samoobmana navodna informacija da nam Amerikanci nude F-16, smatraju analitičari. Jer da bi srpska vojska mogla da prihvati američki borbeni avion, potrebno je prilagođavanje infrastrukture. Primera radi, Rumuni su od Portugalaca i Amerikanaca dobili 12 aviona F-16 za 108 miliona evra, ali su za prilagođavanje infrastrukture potrošili četiri puta više novca.

– Samo postavljanje jedne takve jedinice, mimo cene nabavke, za bilo koju zemlju Balkana je izuzetno finansijsko naprezanje. O tome može da se govori samo kao o dugoročnoj viziji, ali kratkoročno tako nešto nije moguće ostvariti. To je zapravo razlog zašto se srpska avijacija toliko često u ovom trenutku drži ideje o migu 29 – navodi Radić.

Problem imunitet za ruski centar u Nišu?

Migovi koji su u decembru prošle godine fascinirali predsednika, iako je najavljeno da će u Srbiju stići do marta, stigli nisu.

– Ako treba da postavljamo pitanje vlastima, to je zašto do sada sporazum koji je davno zaključen nije realizovan. Pitanje je da li je isporuka ruskih aviona, tenkova i druge opreme povezana sa eventualnim dogovorom, već postignutim o davanju imuniteta za centar u Nišu ili je problem u transportu zato što smo okruženi NATO članicama – rekao je Anđelković.

Iz Moskve nam je za sada stigla samo maketa raketnog sistema S-300. I nova najava da će poklon paket od šest migova stići do kraja godine. Kako – još se ne zna. Mediji prenose nezvanične informacije da će biti rastavljeni. A onda ih čeka remont koji će Srbiju koštati 185 miliona evra.

 

KOMENTARI4 komentara

 1. milos says:

  Inace na slici je SU-27

 2. Milanče says:

  Muka mi je od ovakvih tekstova,nema ni F16 ni S300 ni Mig 29. Jednostavno sve to su starudije i krševi. Ako se uzme da smo neutralna zemlja zašto ne bi smo uzeli flotu francuskih Rafala i to bi bilo sasvim dovoljno za narednih 20-25 god.

 3. Beli Orao says:

  Francuska kopilad nas bombardovala a mi da kupujemo njihove kante,glupa ideja i bez trunke ponosa i samokritike! Daleko smo stigli ,već razmišljamo kao zapadni šljam!

 4. Prva linija says:

  milance, ti si mentol

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *