Srbija treba da traži svoju imovinu na KiM

Srbija treba da traži svoju imovinu na KiM

22 jula 2013

pol-vulinSrbija je vlasnik ogromne imovine na Kosovu i Metohiji i došlo je vreme da ona bude zatražena, vraćena, zaštićena ili obeštećena, rečeno je na skupu u Beogradu koji su organizovali Privredna komora i Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Obraćajući se privrednicima na skupu posvećenom zaštiti srpske imovine na Kosovu, direktor Kancelarije Aleksandar Vulin rekao je da Srbija neće priznati Kosovo, ali će insistirati na svojim ekonomskim interesima i na zaštiti i vraćanju srpske imovine u toj pokrajini.

„Ovo je početak aktivne politike Srbije, u kojoj se neće stideti da traži ono što je njeno“, istakao je Vulin.

On je naveo da je nesporno da je Srbija vlasnik ogromne imovine na Kosovu i da hoće da ona bude zaštićena, vraćena i obeštećena.

Vulin je ocenio da će se prvi sledeći sporazum u pregovorima Beograda i Prištine odnositi ili na imovinu ili na crkvu i srpsko kulturno nasleđe na Kosovu.

On je rekao da je došlo vreme da država Srbija konačno zna šta ima na Kosovu od imovine, šta je sve i koliko od nje opljačkano, a šta prodato u monoetničkoj privatizaciji, koju ne priznaje ni Srbija ni Unmik.

„Vreme je da na državnom nivou prikupimo sve podatke šta su naša potraživanja. Srbija mora konačno da sabere sve to i da izađe prva sa konkretnim predlozima i zahtevima. Nijednog dinara i fabrike ne smemo i nećemo da se odreknemo“, dodao je Vulin.

On je istakao da će se o svemu ovome raspravljati u Briselu, ali da Srbija mora da izađe sa konkrentim podacima koliko je uložila na Kosovu, a reč je o stotinama miliona evra.

„Moramo da vidimo šta pripada Srbiji i šta će da prenese na zajednicu srpskih opština“, rekao je Vulin i poručio da i Srbi na Kosovu moraju da budu obeštećeni za pljačku.

On je naveo da Srbija treba da krene u konkretne aktivnosti i da vidi pred kojim sudovima da zatraži da se vrati ono što joj pripada na Kosovu.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić napomenuo je da su iz Srbije uložene milijarde na Kosovu, a da se još ne zna koja imovina je prodata, ni za koliko novca.

On je rekao da je ta srpska imovina bukvalno oteta i prodata po bagatelnim cenama.

Sertić je zatražio od srpskih privrednika da pomognu državnim organima Srbije da se utvrdi koliko srpske imovine ima na Kosovu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *