Srbija treba prijatelje i partnere, ne zapadne komandante – Rusiji „da“ Zapadu „ne“

Srbija treba prijatelje i partnere, ne zapadne komandante – Rusiji „da“ Zapadu „ne“

10 maja 2014

Dragan Đogović 3736Piše: Dragan Đogović

Zbog konflikta u Ukrajini, koji je ujedno objekt i subjekt u političkoj borbi između Moskve i Zapada, aktuelne emocionalno nabijene političke debate, na temu srpski – ruski odnosi, u žiži su velikog javnog interesovanja.

Ne budimo laici! Svakom racionalnom umu kristalno je jasno da Evropska Unija neće prihvatiti niti na neki način “svariti“ srpski neutralni stav, u vezi sa ukrajinskom krizom, jer joj je izuzetno potrebna podrška Srbije njenoj vanjskoj politici. Podlegne li Srbija diplomatskim pritiscima iz Brisela, dovela bi sebe u opasnu poziciju da izgubi Rusiju kao vitalno važnog evropskog partnera i prijatelja.

Odavno zavitlanu Laso omču oko vrata Srbije, koju Zapad sve više prema sebi priteže, da bi je skinuo sa ruskog ramena i i bacio pred svoja koljena, moguće je otkloniti samo ukoliko srpska Vlada kategorično istraje u svom dosadašnjem stavu.

Ne smije se zanemariti činjenica da je Rusija jedina evropska zemlja koja podržava Srbiju i to je izrazito jako važna i dobra stvar.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i srpski predsjednik Tomislav Nikolić potpisali su na sastanku u Sočiju, deklaraciju o strateškom partnerstvu. Taj sporazum se mora poštovati i intezivno sprovoditi. Ne mogu se uvesti sankcije zemlji s kojom se njeguju strateški odnosi i koja nije priznala Kosovo, i to na zahtijev onih država koje ne samo da su priznale otcepljenje Kosova, nego svojom ulogom i pridonjeli tome. Inače, ukoliko bi ipak do toga došlo, bila bi to kardinalna greška srpske diplomatije, sa nesagledivo štetnim posledicama za Srbiju.

Diplomatski odnosi između Rusije i Srbije su tradicionalno veoma bliski i posjeduju u svom obliku poseban privilegovan status, uz podršku i međusobne simpatije naroda obje zemlje. Ovo je opravdano vjekovima u zajedničkoj kulturi i religiji paralelno.

Sa druge strane političkog aspekta realno posmatrano, Srbija je bila i još je uvjek poprilično maltretirana od strane zapadnih sila. U poslednjih dvadesetak godina, Srbi su preživljavali teška vremena : Građanski rat 1990-ih, lažno i nepravedno žigosanje Srbije kao glavnog krivca njegovog nastanka, zatim desetogodišnje ekonomske sankcije, koje su izazvale oštar pad životnog standarda i porasta nezaposlenosti, krvoločno i razorno bombardovanje NATO-a 1999 godine i naknadna otimačina njene teritorije. Sve je to izazvalo ljutnju, jaz i ogorčenje srpskog naroda prema Zapadu.
Poslednjih godina neke evropske Vlade iskazuju sve više ne poštovanje prema vrednostima civilizovanog društva i primjenjuju imperijalnu politiku i ponašanje SAD.

Iza paravana „pravo na humanitarnu intervenciju“ ili „rat protiv terora“ krije se militarizacija EU i ekspanzija NATO-a.

Sve žešće retorike u različitim nacionalnim i EU institucijama, odaje nam spoznaju da je fašizam itekako oživeo. Suočeni smo sa sistematskom revizijom evropske istorije 20.vijeka i rehabilitaciji nacista u nekakvim novonastalim “modernim demokratijama.”

Na osnovu svega ovog, Srbija bi trebala da uoči pouku, da joj nije mjesto i da nema šta da traži u jednom takvom “klubu.”

Razvoj odnosa sa Rusijom, Kinom, Indijom i drugim zemljama od kojih nema političkih preduslova i koji podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, trebao bi da bude glavni prioritet Vlade Srbije. Evropa je očigledno izgubila kompas i skrenula sa svog početnog ispravnog puta, Srbija ga još uvijek ima i čvrsto u svojim rukama drži, potrebno je samo da ga na pravi kurs usmjeri.

Ne treba biti nikakav prorok, niti tome nešto slično – svako ko malo logikom rasuđuje, shvata da se formira “Novi svjetski poredak,” u kojem male države poput Srbije nemaju nikakav politički i ekonomski značaj, i kao takve postaju laka meta i plijen velikih sila i njihovih komercijalnih kompanija.

Srbi su nezavistan i slobodoljubivi narod, i sa takvim osobinama pitanje je da li će se olako pomiriti sa eventualnom situacijom, da postanu uskoro poslušna pokorena nacija.

KOMENTARI4 komentara

 1. velimir says:

  ZABRANITI NVO JER ONE PROPAGIRAJU AMERIČKO-NACISTIČKO-UNIJATSKE IDEJE I ŽELE DA SVE OPROSTIMO , A NAŠE ŽRTVE DA ZABORAVIMO I POSTANEMO KATOLICI. ŽELE DA NAS POSVAĐAJU SA RUSIMA. NEĆE MOĆI U SRBIJI, POKRENUO SAM PETICIJU PROTIV SPODOBE SONJE KOJA JE GLAVNI PREDVODNIK NVO A ČIJI JE BRAT UBIJAO SRBE U RATU 1991/92. http://www.peticije24.com/sonja_biserko_na_sud NA GORNJEM LINKU SKUPLANJE POTPISA ZA PETICIJU PROTIV SONJE ŠALJI DALJE LINK ŽIVELA SRBIJA

 2. milica says:

  Evo Velimire potpisala sam peticiju ali bojim se da je dotična spodoba samo nezavisni točkić ogromne mašine...

 3. Jovica says:

  Bez Rusa smo potopljeni sa svih strana to je realna činjenica. Ovaj autor teksta Đogović piše stvarno super hoću da kažem da mu je svaka na mestu Posebno mi se sviđa što od srca piše i vrlo interesantno i realno opisuje teme.

 4. Gojko says:

  Tako je i nikako drugacije bravo autoru. Rusi su nasi mocni zastitnici i prijatelji ako ostanemo bez ruske podrske i zastite poderace Srbiju i Republiku Srpsku kao krpu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *