SRBIJA TRPI SVE – Mađarski neonacista nastupa na festivalu u Novom Bečeju?

SRBIJA TRPI SVE – Mađarski neonacista nastupa na festivalu u Novom Bečeju?

14 avgusta 2014

01 neo_620x0Najava gostovanja mađarskog neonaciste Balaža Sive na muzičkom festivalu u Novom Bečeju danas je izazvala oštre osude nekih stranaka i organizacija, koje traže zabranu njegovog nastupa, dok jedan od ucesnika te manifestacije, Ferenc Erman, tvrdi da Siva neće ni učestvovati.

Erman je u izjavi Tanjugu naveo da „to nije nikakav festival, i da je to letnji kamp zatvorenog kruga“, istakavši da „nikakva takva mađarska grupa neće nastupiti, jer im mi to nećemo dozvoliti“.

Upitan da li pod tim misli i na Sivu, Erman je odgovorio potvrdno:“Ni taj ni sličan – mi to nećemo svakako dozvoliti“.

„Ako je neko ima takvu nameru, a ne znam ko…ali ako je imao nećemo to dozvoliti“, rekao je on, ističući da to neće biti festival otvorenog tipa.

Prema njegovim rečima, onaj ko bude ucesnik u kampu će slušati muziku, ali će to biti akustična gitara, „neka narodna muzika, možda mali agregat za struju…“.

Erman je dodao i da organizacija tog kampa nema nikave veze sa lokalnim vlastima u Novom Bečeju, kao ni sa manifestacijom Gospojina koju organizuje lokalna samouprava.

Na nastup Sive, pevac neonacistickog rok benda Romantikus Er“oszak (Romanticno nasilje), prvo je upozorila Antifasisticka akcija (AFA) Novog Sada, da bi zatim reagovale i Liberalno demokratska partija i Demokratska stranka Srbije koje su zatražile da se taj nastup zabrani

Ovaj nastup se ocekuje u sklopu kampa u organizaciji osoba bliskih madarskoj ultranacionalistickoj stranci Jobik i ostalim pokretima madarske fasisticke desnice, preneo je stav AFA novosadski Radio 021.

Planirano je da ovaj trodnevni festival pocne 19. avgusta, a u AFA objasnjavaju da su „ovakva okupljanja zamena za zabranjeni festival EMI tabor koji su godinama organizovali madarski fasisti u Vojvodini, Transilvaniji i Slovackoj“.

AFA je pozvala sve antifasiste „da i ovaj put stanu na put javim manifestacijama fasizma, bez obzira iz koje nacionalne zajednice one dolaze“, preneo je taj radio.

LDP je saopštila da je najava nastupa Sive na muzičkom festivalu u Novom Bečeju neprihvatljiva i u potpunoj suprotnosti sa principima poštovanja ljudskih i manjinskih prava, multikulturalnosti i zabrane diskriminacije i širenja govora mržnje.

Ta stranka je od nadležnih zatražila da zabrane nastup Sive istakavši da je promovisanje mračnih totalitarnih ideja uvreda za srpsko društvo, koje je podnelo velike žrtve u borbi protiv nacizma.

Prethodno je i DS S saopštila da je Vlada Srbije dužna da preduzme sve zakonom predviđene mere da se spreči delovanje neonacističkih grupa i pojedinaca u zemlji, „bilo da je reč o srpskim ili stranim državljanima“.

Ta stranka je istakla da takvu obavezu vlada ima i kada je reč o opštinama koje, kako ocenjuju, „takve aktivnosti ne samo da tolerišu, već i neodgovorno podstiču“.

Nastup Sive najavljen je od 19 do 22 . avgusta, istovremeno sa delom novobečejske Gospojine, tradicinalne kulturno umetničke manifestacije, čiji Organizacioni odbor se ogradio od od nastupa Sive i podržao stavove AFI.

Organizacioni odbor Gospojine je istakao da ta manifestacija nije, niti će ikada podržavati grupe i pojedince koji promovišu i šire bilo koji vid netrpeljivosti prema bilo kojoj društvenoj grupi.

„Mi promovišemo različite muzičke stilove i kulture, negujući multikulturalnost naše sredine, jer u Novom Bečeju živi više od 20 nacionalnih zajednica“, navodi se u saopštenju

Ističe se da će ove godine, pored ostalih, nastupiti Miligram, Halid Bešlić, Zanzibar, Kerber, Riblja Čorba i Džiboni i dodaje da na Gospojini svake godine gostuju i umetnici iz Mađarske, „ali da odbor garantuje da oni nisu, niti će promovisati netoleranciju“.

„Gospojina prepoznaje značaj društvenog aktivizma i pozdravlja napore AFI, da javnosti skrene pažnju na problematičan skup i njegove učesnike“, poručuju u organizacionom odboru Gospojine, prenela je Radio televizija Vojvodine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *