СРБИЈА У НЕВЕРИЦИ! Србе је 2000. године лично спасао Путин!

SRBIJA U NEVERICI! Srbe je 2000. godine lično spasao Putin!

10 januara 2020

Oleg Golubović je poznat kao savetnik više srpskih političara, privrednik i osnivač nekoliko opozicionih stranaka. Danas živi povučeno na Divčibarama, ali je u intervjuu koji je dao ruskom portalu Balkanist osvetlio neke događaje koji su se odvijali iza scene u vreme prevrata 5. oktobra 2000. godine.

Golubović je odrastao u Moskvi, gde je njegov otac Radoje bio jugoslovenski ambasador u vreme donošenja Rezolucije Informbiroa 1948. godine, koju je i sam potpisao i podržao. Oleg se zato školovao u Rusiji, a poznato da je neko vreme bio oženjen unukom Josipa Broza Tita Svetlanom.Nije poznato kada se tačno vrato u Jugoslaviju, ali je poznato i da je u prostorijama njegove firme na poslednjem spratu Pedagoške akademije počela je 1990. da radi Demokratska stranka, dok je on sam često viđan u društvu osnivača te stranke Dragoljuba Mićunovića. Onda je nestao iz DS-a, pa se ponovo pojavio kao saradnik Vojislava Šešelja. Bio je skupštinski poslanik iz redova SRS, a bio je i savetnik Radovana Karažića. Posle toga je u prostorijama njegove nove firme u Beogradu osvanuo Pokret za demokratsku Srbiju nekadašnjeg generala Momčila Perišića.

U vreme prevrata 5. oktobra 2000, kako navodi Balkanist,  Oleg je bio veza između demokrata, čiji je cilj bio svrgavanje Miloševića, i Rusa, koji su u ovoj situaciji želeli da spreče krvoproliće.

– Vaš vojni ataše, general Barmjancev, me je kontaktirao. Upoznao sam ga sa svojim pomoćnikom, generalom Momčilom Perišićem, koga je Haški tribunal kasnije uhapsio, priseća se Golubović.

– Ujutro 5. oktobra otišao sam u Skupštinu. Na ulicama se već stvorila gužva, stigli su i demonstranti iz Čačka. Počeli su sukobi s policijom, bilo je nejasno šta će se dalje dogoditi, a proširile su se glasine da će reagovati vojska. Pregovarali smo, opozicija nije imala pojma šta da radi, kaže on.

– Te noći me je nazvao Dimitrij Rogozin nazvao. Upoznao sam ga u Bosni, kad sam radio za Radovana Karadžića. Dima mi je rekao da sutradan dolazi ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov na pregovore sa Koštunicom u vezi garancija za bezbednost Miloševića i njegove porodice, kako ne bi bilo nasilja. A popodne me Rogozin nazvao i potvrdio da je sve u redu. Ujutro sam stigao u gradsku skupštinu, gde je bio opozicioni centar, i o tome obavestio Zorana Đinđića, priseća se Golubović događaja koji su promenili tok srpske istorije.

On tvrdi da Rusija nije želela krv tokom revolucije i da nije želela intervenciju vojske, jer bi to neminovno moglo dovesti do tragedije.

– Te događaje nije bilo moguće sprečiti. Na isti način kao što je bilo nemoguće spriječiti Majdan u Ukrajini. Obojene revolucije širom sveta organizovane su po potpuno istom scenariju. Peti oktobar je takođe delo Zapada, ali u Srbiji je tlo već bilo pripremljeno – baš kao i u Ukrajini. Ulivanjem zapadnog novca u takvo okruženje, proces je brzo počeo, kaže Golubovič.

– Milošević je za sebe stvorio opoziciju uglavnom iz bivše mreže službenika državne bezbednosti. Zapad im je dao novac i vlastitim rukama zbacio Miloševića. To se često dešava sa vladom koja želi slabu opoziciju, kaže on.

Golubović je takođe govorio i o svojim iskustvima sa Miloševićem. Prema njegovim rečima, Milošević se radikalno razlikovao od Radovana Karadžića, koga Golubovič smatra čovekom sa principima, što je, prema njegovim rečima, retkost među srpskim političarima.

– Par puta sam kratko razgovarao sa Miloševićem. Bio je snažan političar, ali nije bio strateg. Za vreme rata u Bosni, bio sam savetnik Karadžiću. Smatram ga jedinim normalnim srpskim političarom, iako je pesnik. Dva puta sam razgovarao s njim nakon što su ga odveli u Hag. Nažalost, ne mogu mu sada pomoći, kaže moj sagovornik.

Oleg Golubovič, koji je sada u penziji ima mnogo prijatelja u Rusiji. Njegova prva žena, sa kojom ima kćerku je Ruskinja, a drugi put se oženio Svetlanom Broz, ćerke Žarka Broza, sina maršala Tita iz prvog braka sa Ruskinjom Pelagejom Belousovom. Specijalne službe su pokušavale da odvrate Svetlanu od veze sa „ruskim špijunom“, ali ona se odupirala, ali je zanimljivo daTito nije došao na njihovo venčanje. Oleg i Svetlana imaju dvoje dece – Ivana i Sonju, a ovaj brak je takođe bio kratkotrajan.Golubović je u 90-im u Rusiji stekao mnogo poznanstava.

– U Jelcinovim vremenima više puta sam se sretao sa Aleksandrom Rutskim, Sergejem Baburinom, Olegom Rumjancevim, Jevgenijem Ambarcumovim i radio sa Jurijem Baturinom, izuzetno obrazovanom, poštenom osobom. Kada je Jeljcin podneo ostavku, svi su mislili da će ga zameniti Jevgenij Primakov, ali Putin je došao. Kada je u Srbiji buknula pobuna 5. oktobra 2000. godine ponašao se apsolutno korektno. Tada ovde nije dozvolio krv, kao što je Zapad tražio, svedoči Golubović.

On sada živi povučeno na Divčibarama, prilično razočaran političkom scenom u Srbiji.

– Odmakao sam se od političkog života. Politička scena u Srbiji je pod kontrolom Zapada. Srpska politika je oduvek bila brbljaonica, tako da to više ne želim da radim. Jugoslavija je postala najveća srpska tragedija, kaže Golubović.

(Kurir)

KOMENTARI13 komentara

 1. Djoka Brica says:

  Rusi neznaju gde je Srbija. Nisi oni nama niata pomogli. Problem je sto Srbija od 1945 ima krkani na vlast, foteljase,lopovi, stetocine, izdajnike, bezboznici itd. Pustite Ruse imajunoni dosta svojih problema.

  • baja says:

   Rusija Uvek Srbiju Spasavala i Sad ce Putin da Spasi Srbiju jer nema ko Drugi Staljin i Tito su Rsturili Srbe i Praoslavlje 1941 Godne, Rusiija se Otarasila Staljina i Gorbacova i Jelcina ali Srbija nije jos Druga Tita

  • Rafmanjinov says:

   Rusi ne znaju gde je Srbija? A,ti da li ti znas gde je Srbija? Sta ti konkretno smeta,Putin ili Rusija,ili S400,koga su zamisli bas u Srbiju,dopremili? Hvala Bogu pa su ipak uspeli da nadju Srbiju,pored svojih tolikoh problema.

  • padre says:

   Za razliku od tebe što ne znaš gde je Rusija!

 2. Gagi says:

  Politicka alhemija koja je komuniste pretvorila u demokrate je unakazila Srbiju. Sledbenici Marxa i proletarijata koji su hteli da ubiju za svoju ideologiju, odjednom postaju "demokratski" biznismeni i tajkuni.Izgleda da je ovaj gosp. imao zadatak da stvara nove stranke i tako razbija Srpsko nacionalno jedinstvo. Bilo je tu doduse i malo parica, nekih firmica. Sprovodio i kordinisao haos 5 oktobra jer Milosevic nije bio strateg, onda mu spasavao glavu i zivot. Hvala doticnom gosp. sto nas je upoznao i objasnio nam da se prevrat 5 oktobra kordinisao iz Rusije.

 3. Slobodanka says:

  ČAK I DAN DANAS SRBI IMAJU POTREBU DA LAŽU ILI DA VEOMA TVRDOGLAVO ŽIVE U SVOJIM ZABLUDAMA. 1. Ovo što je izjavio Oleg Golubović izgleda kao gruba zamena teza. Sergej Ivanov imao je plan da spasi Miloševića i njegovu porodicu od nasilja razularenih demonstranata. Repriza slučaja Čaušesku nije bila poželjna i u Beogradu. ...2. General Pavković: "Odgovorno tvrdim da Milošević nije od mene tražio upotrebu vojske za sprečavanje demonstracija, ni pre, a ni tokom 5.oktobra. Da je imao nameru da upotrebi vojsku, on bi angažovao Gardisku brigadu, koja mu je bila direktno potčinjena i na raspolaganju, jer je i komandant brigade, general Bojović, bio kod njega." naprimer dana 04. oktobra: General Branko Krga, informisao je prisutne sa informacijom, da se u okolnim zemljama, posebno u BiH i Hrvatskoj, nalaze pripremljene, specijalne jedinice, opremljene uniformama VJ i MUP-a, spremne da intervenišu, ako dođe do sukoba u Beogradu i Srbiji. Zaključio sam izlaganje pripadnika vojske da se, vojska neće mešati za rešavanje političkih razmirica, ali da će štititi vojne objekte, i pripadnike vojske. Naglasio sam da u Beogradu i okolini nema većih borbenih jedinica, i da se jedinice 1.A nalaze na poligonima i vežbalištima, a jedan deo je angažovan na dubinskom obezbeđenju granice prema BiH i Hrvatskoj." (iz članka "Reakcija na knjigu Slobodana Antonića - Milošević nije tražio upotrebu vojske")

 4. krojač says:

  E, baš mu hvala na ohravrenjima. U ponečem je u pravu, u drugim stvarima nije. U pravu je kad kaže da je zapad želeo da 5. oktobra 2000. u Srbiji bukne "mali krvavi gradjanski rat" kako je to Djindjiću savetovao Holbruk. U pravu je takodje da su jednu od najvažnijih uloga u toj revoluciji imale srpske bezbednosne službe, pre svega bia i kos. Bilo je i jako mnogo navijanja, manipulacija, savetovanja i usmeravanja lidera DOS-a iz inostranstva. Za novac ne znam, nisam bio svedok ničeg sličnog, ali mogu i to da prihvatim, moguće je. Oni to tako rade: podržavaju obe strane u sukobu, obično nekim za njih relativno sitnim parama, računajući na to da će biti na dobitku koja god da prevagne. Ali da je tu pobunu protiv miloševićevog režima izazvao zapad, to je potpuno netačno. Naprotiv, zapadu je Milošević na čelu Srbije savršeno odgovarao kao alibi za sve gadosti koje su svakodnevno sipali na svoju i svetsku javnost preko svih medija. Takodje nije tačno da njima milošević nije dao nešto što su tražili. Od njega nisu dobili samo ono što nisu ni tražili, a često su se malo ustezali od traženja, jer su znali koliko su prljavih stvari poradili u SFRJ i plašili se da će to njihova javnost saznati. Svet je u tim godinama bio malo drugačiji. Teška srca su se oni odrekli miloševića, i to tek početkom oktobra, kad im je postalo potpuno jasno da se Srbija umirit ne može. Tad su brže-bolje potpuno preveslali na stranu dosa. Iz Rusije i dela srpske javnosti (mahom pseudopatriotske) neprekidno stižu takve interpretacije te njegove smene kao da su u to vreme Srbijom tekli med i mleko. Niko u Rusiji ne zna, a ovi naši su ako su nešto od naših nedaća i primetili, pozaboravljali koliko se u Srbiji u to vreme teško živelo. I to čak i kad za tim nije bilo nikakvog razloga, samo zato što je milošević bio slab, nedisciplinovan, nemaran prema narodu, bezosećajan i bahat. Sve nam je nedostajalo, od ogreva, goriva za automobile, pa do hrane, lekova, plate je malo koje preduzeće isplaćivalo redovno, a i inače su bile nedovoljne za život. Stotine hiljada unesrećenih prognanika iz hrvatske i drugih delova stare YU tumaralo je onako jadno i ubogo po Srbiji tražeći krov nad glavom i bilo kakav posao samo za obrok. Da ne pominjem period hiperinflacije koju je milošević namerno izazvao da bi nam istresao iz slamarica poslednju crkavicu koju smo čuvali za ne daj Bože bolesti ili smaka sveta. Nepravda, nepotizam, korupcija, njegov sin švercer i kriminalac, njegova žena poluluda divljala je po Srbiji, Jedino mz je ćerka bila pristojna. Ona se samo umela da se napije i popne na sto da igra i peva. Njegova dvorska svita se bogatila, u našem sveopštem siromaštvu kupovala besna kola, stanove, letovala po skupim letovalištima, nosilo se tu svakakve skupe odeće i akcesoara. Zar takvog nije trebalo smeniti? Pa samo prepuštanje Srba u hrvatskoj na milost i nemilost ustaši tudjmanu je bio više nego dovoljan razlog da ga smenimo. Samo nikako da uhvatimo vremena, jer su se krize nizale jedna za drugom. Koliko dugo je trebalo da ga trpimo samo zato što to nekom može da zaliči na narandžastu revoluciju? Nemojte, molim vas da nas obmanjujete glupostima. Ovaj današnji je deset puta gori od miloševića, ali preko te priče o narandžastoj revoluciji 2000. on, ovaj današnji, neprekidno izvlači poštedu, odlaganje smenjivanja i konačnog obračuna sa njim lično i njegovim režimom. Tome i služe ovakvi tekstovi, da se narod zbuni i spreči da već sad uleti u predsedništvo i izvuče ga na ulicu da ga bije. Ne nasedajte narode. Ovog treba smenjivati koliko odmah, jer on i sad u ovom trenutku nas sve rasprodaje djuture, na komad i u rinfuzi. Ovakvog kleptomana planeta nije videla.

 5. Slobodanka says:

  Zašto ovaj opozicionar i drugi stari opozicionari imaju potrebu da se prikazuju kao bliski sa Putinom? Oni su učestvovali u najprostijoj trci za vlast, te u našoj sredini a da bi što bolje manipulisali sa rajom, potrebno im je da i dan danas prikazuju kako su 0ktobra 2000 godine bili u kontaktu sa Kremljom i kako su bili bliski sa Kremljom. Ako procenjuju da ni to neće biti dovoljno, e onda su spremni da raji prikažu Kremlj samo onako kako to njima odgovara. Predsednika Miloševića su prodali gore nego na stočnoj pijaci, a isti bili bi spremni da prodaju i Putina, ili nekog drugog predsednika Rusije. Jer važno je samo jedno da sebe uvek opravdaju, a i da ponovo dobiju vlast, po svaku cenu. NE BI ME IZNENADILO DA NAM POČNU STAVLJATI DO ZNANJA KAKO JE PUTIN ORGANIZOVAO 05 OKTOBARSKU REVOLUCIJU U BEOGRADU. MAJMUNI, OD ZLA OCA I OD JOŠ GORE MAJKE.

  • Mile says:

   Organizatori i učesnici 5 oktobarskog puča zavili su u crno Srbiju i ceo srpski narod. Imaju stalnu potrebu da iznova i iznova sakrivaju taj veliki zločin protiv sopstvenog naroda i sopstvene države. Pa još lažu te kažu da oni su tada spasavali Srbe i Srbiju. Za svaki slučaj sada se kite i sa V.V. Putinom, kao da je predsednik Rusije tek nekakav jeftin broš za udenuti u bilo čiji rever.

 6. persida says:

  Hoce da bude blizak sa Putinom, a ne zna da je to ostvarila samo Slobodanka, u svojim vlaznim snovima.

 7. Gagi says:

  Da budem krajnje precizan, Rusija i njena crkva su zaista puno pomogli Srbiji u njenoj teskoj istoriji. Pitanje je da nije bilo Cara Nikolaja II da li bi se Srbi ikada ponovo i kako vratili kao pobednici u Srbiju. Ovde je akcenat price na stetocinama koji su unakazili Rusiju isto kao i Srbiju. Te stetocine zaogrnute novom ideologijom koja je smisljena u zapadnim centrima moci je razorila Rusko bice isto kao i Srpsko. Jos i danas trpimo posledice antihriscanskog delovanja. Istina je da je zapad razvaljivao drzave, od Rumunije pa redom. Takodje je istina da je isti taj zapad imao spremljenu podvalu u vidu komunisticke ideologije koju je kompletno implementirao posle II rata na podrucju istocne Evrope. Na kraju nedvosmisleno proizilazi (to potvrdjuje intervju) da su komunisti koji su kinjili i maltretirali "svoj" narod, zapravo usko saradjivali sa zapadnim sluzbama svo vreme "komunistickog preporoda" a kasnije obojenih revolucija. Osnovna sustina ovog zapadnog projekta na tlu Slavjanskog naroda je gola pljacka i "drobljenje" njihove moci. Tako to rade stari svetski kolonisti. Srecom, Slavjani ponovo nadjose svoju dusu i pocese sa obnovom svog unakazenog naroda. Sada sledi novi napad kojima smo svakodnevni svedoci, posto komunizam nije uspeo da nas do kraja duhovno satre, napadaju nas i ruse ( KiM ) nam bogomolje gde ponovo pronalazimo svoju dusu i korene.

 8. Za Srbiju says:

  "maršal Josip Broz Tito", samoproglašeni. Od AU kaplara, koji nije umeo da čita vojne karte, proglasio se maršalom. A ovaj lik iz teksta, nije umeo ništa pametnije da uradi, nego da oženi unuku monstruma i produži njegovo demonsko potomstvo.

 9. Pavle says:

  Ko sta gdje .....ja budala majko mila,manjeg prostora sa vise budaletina po metru kvadratnom nema nigdje u svijetu kao ovdje na nasim prostorima svi fol pametni svi ko nesto vazni i bitni a budale i jade jadne niti su bili niti ce ikome biti bitni jedino kod nas pametni sute a budale pricaju neke glupe price i jos se uzive kao da su nesto vazno otkrili ,nije lako na balkanu ni budala biti,velika je konkurencija...zalosno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *