Србија у Москви саопштила свој став, НАТО БЕСАН! НЕЋЕ СЕДЕТИ СКРШТЕНИХ РУКУ

Srbija u Moskvi saopštila svoj stav, NATO BESAN! NEĆE SEDETI SKRŠTENIH RUKU

26 aprila 2019

(mod.gov.rs)

Lažna država Kosovo i pokušaj stvaranja velike Albanije i dalje su najveća pretnja na Balkanu, istakao je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin na osmoj Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti. Na ovom skupu okupili su se eksperti za bezbednost iz celog sveta, a prisutno je oko 30 ministara odbrane.

Boravak u Moskvi bio je prilika za još jedan sastanak Vulina sa Sergejem Šojguom, ministrom odbrane Rusije. Na sastanku je konstatovano da je vojnotehnička saradnja dve zemlje na najvišem nivou u istoriji.Ministri su se složili da je učešće na zajedničkim vežbama značajno za vojske obe države i posebno istakli da se odnosi vojnika Srbije i Rusije na najbolji način učvršćuju na terenu.

Srpski ministar odbrane ovom prilikom je istakao značaj dobrih odnosa predsednika Rusije Vladimira Putina i Srbije Aleksandra Vučića u saradnji na polju odbrane, a pozvao je i Šojgua da poseti Srbiju, što bi trebalo i da se ostvari do kraja ove godine.

U svom izlaganju „Bezbednost Balkana između globalnih izazova i regionalnog nasleđa”, koje je održao na plenarnoj sednici konferencije, Vulin je podsetio na 20. godišnjicu NATO agresije i njene posledice, pre svega kad je reč o Kosovu i Metohiji.

Istakao je da je Srbija izabrala vojnu neutralnost i da neće biti članica vojnih saveza, makar ostala i poslednja država u Evropi koja nije u NATO-u.

„Unipolarni svet doživeo je svoj vrhunac 1999. godine. Sve je bilo dozvoljeno, sve je bilo moguće. Sila je bila opravdanje sama po sebi. Nije vam trebalo opravdanje da napadnete bilo koga, da uzmete bilo šta. Te godine unipolarni svet je umro jer su slobodni narodi shvatili da ono što im je govoreno o vladavini ljudskih prava, o demokratiji kao univerzalnoj vrednosti, jeste samo opravdanje za vladavinu velikih i moćnih”, rekao je Vulin.

„Tragedija iz 1999. godine, kada je 19 zemalja NATO-a izvršilo agresiju na Srbiju, poslužila je da izvučemo pouku da bez međunarodnog prava i sistema kolektivne bezbednosti svet ide u tragediju i nesreću”, naglasio je Vulin.

Prethodno je prisutne na konferenciji u ime predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina pozdravio Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti RF. Uvodna izlaganja održali su ruski ministri odbrane i spoljnih poslova Sergej Šojgu i Sergej Lavrov. Vulin je govorio na prvom plenarnom zasedanju, zajedno sa ministrom odbrane Belorusije Andrejem Ravkovim i generalom Valerijem Garasimovom, načelnikom Generalštaba Oružanih snaga RF.

(Politika)

KOMENTARI5 komentara

 1. opet ja says:

  Pa ovo je u Moskvi, a ne u Pekingu, promenite naslov. U stvari nije bitno jer Vulina ionako niko ne shvata ozbiljno, a Vučko sprema veliku izdaju i predaju Kosovo u ruke narko kartelu.

 2. Nemanja Vlahović says:

  Izgleda da je Peking u Moskvi.

 3. Velika Metla says:

  Tu tkzv Veliku Albaniju najviše zagovara pirgavi nakot zvani englezi! Naravno da je i drugima interes,naprimer Vatikanu! Isto ovako su zagovarali i stvaranje "titoslavije" znajući da ne može da opstane,mada opstanak "titoslavije" nije ni bio cilj pirgavog nakota,nego samo za kasnije ostavljena mogućnost da se huškanjem naroda na rat prodaje tim istim narodima oružje! Jer se lovište mora održavati! Isti im je cilj i danas s "velikom Albanijom",jer i u toj Albaniji žive,kao i u "titoslaviji" što su živeli,različiti narodi i religije,koje će pirgavi nakot početi da huška jedne na druge istog časa kada pirgavom nakotu bude novca zafalilo! I tada će kao i u slučaju "titoslavije" prodavati oružje zaraćenim stranama!

 4. Cetnik says:

  Sada ce ceo zapad da drkce od kukurikanja udarenog pevca mokrom carapom u glavu.

 5. petrovgrad says:

  Kakva država Kosovo, kakvi Albanci. 1. Albanci su stočari sa Kavkaza i nemaju državotvornu tradiciju. 2.Većinu njih čine islamizirana Slovenska plemena (fisovi) 3. Za vreme komunističke vladavine u SFRJ bili su subvencionisana nacija. Toga više nema. 4.Bili su zaštitnici zapada i iskorišćeni su u tu svrhu, sada se ta slika i prilika menja.Sada su Rusi i Kinezi komandanti i za sve se pitaju. Oni kroje zone uticaja, a naši su prijatelji. 5. Za sad je preko 50% pobeglo sa Kosova, sve su im manji kapaciteti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *