СРБИЈА У ПРОБЛЕМУ: Отвара се нови проблем

SRBIJA U PROBLEMU: Otvara se novi problem

13 septembra 2018

Ideja o razmeni teritorija u svim mogućim i nemogućim varijantama utihnula je netom nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića južnoj pokrajini.

„Rešenja“ za Kosovo koja su nedeljama opsedala naslovne strane i domaće i strane štampe izbledela su i zasenile su ih barikade na predsednikovom putu ka selu Banje na KiM. Međutim, dim zapaljenih guma na Kosmetu nije prekrio javne i tajne ambicije dela stanovnika tri opštine na jugu Srbije da se „prisajedine sa Kosovom“.Pre odlaska predsednika Vučića sporadično se kao opcija “razmene teritorija“ spominjala mogućnost – „sever Kosova za jug Srbije“.

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi u intervjuu za Glas Amerike rekao je da treba biti oprezan sa korekcijom granica na Balkanu i da je za Albance u Preševu, Bujanovcu i Medveđi trenutno najvažnije da svi budu deo Kosova ili da svi ostanu u Srbiji.

On je dodao i da je za Albance sa juga Srbije neprihvatljivo da sever Kosova pripadne Srbiji, čak i po cenu da Preševo, Bujanovac i Medveđa ostanu deo Srbije.

Prema njegovim rečima, želje Albanaca sa jugu Srbija u potpunosti su jasne.

Predsednik Srbije tokom boravka na Kosovu rekao je da je korekcija granica – laž.

„Kada vam pričaju kako ja hoću da menjam granice, lažu, jer granice danas, gde su? Mi mislimo jedno, Albanci, mnogobrojniji i jači na Kosovu, misle drugačije. Jedan deo sveta misli jedno, drugi misli drugo“, kazao je Vučić pred okupljenima u Kosovskoj Mitrovici.

Nakon Vučićeve posete, prištinski mediji servirali su vest o poseti kosovskog opredsednika Hašima Tačija Preševskoj dolini. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ubrzo je demantovao tu informaciju obrazloženjem:

„To je bila lažna vest koja je objavljena da bi skrenula pažnju sa uspešne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji.“

Onda je preševska agencija Preševa jone objavila da Tači izgleda neće dolaziti u Preševsku dolinu, već albanski predstavnici dolaze kod njega. Kako je navedeno, Tači u Prištini dočekuje delegaciju političkih predstavnika Albanaca Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Predstavnici Albanaca iz Preševske doline naveli su da su na sastanku s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Prištini tražili da kosovska skupština usvoji rezoluciju koja bi podržala njihov zahtev da se tri opštine s juga Srbije „ujedine sa Kosovom“, javila je prištinska „Gazeta ekspres“.

„Odobrite rezoluciju kojom podržavate naš zahtev za ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe“, rekao je gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tačijem.

Arifi je najavio da će se predstavnici Albanaca sa juga Srbije narednih dana sastati sa šefovima parlamentarnih grupa od kojih će, kako je naglasio, zatražiti „da pokrenu ovu sednicu što je pre moguće“.

No, lider Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Isa Mustafa poručio je predstavnicima Preševske doline da zahtev za pripajanje Kosovu otvara brojna bitanja.

Mustafa je na Fejsbuku napisao da je zabrinut za položaj Albanaca u tri opštine juga centralne Srbije, ali i da im je preneo da je „otvaranje pitanja teritorijalnog integriteta ne samo u sukobu sa kosovskim ustavom i Deklaracijom o nezavisnosti, već i rizikuje vraćanje pitanja državnosti Kosova na pregovarački sto“.

Mustafa je konstatovao da Beograd u ovom trenutku ne priznaje ni postojeće kosovske granice, a šef poslaničkog kluba DSK Avdulah Hoti je takođe konstatovao da je njihov zahtev za priključenje Kosovu protivustavan.

„Uz dužno poštovanje prema Albancima (Preševske) doline, takva rezolucija je protivustavna”, naveo je Hoti, preneo je portal Insajderi.

On je izričit u tvrdnji da DSK neće glasati za takvo nešto u parlamentu, osim ako ne bude postojala volja za, kako je rekao, promenu kosovskog ustava.

I dok albanska strana insistira na temi „Preševska dolina“, o jugu Srbije oglasio se, zasad samo, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

On je rekao da je političkim predstavnicima Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe nebrojeno puta rečeno da nisu tema razgovora u Briselu i da su oni građani Srbije koji svoje probleme treba da rešavaju u srpskim institucijama.

„Kada tako lako kažete da ste najdiskriminisanija nacija, onda sigurno znate da ta teška retorika uvek upozorava na problem i loše kvalifikuje državu u kojoj živite. Kada kažete da bi vam bilo negde drugo bolje, morate da budete svesni koju političku igru igrate i za koga, kao i šta možete da dobijete, a šta da izgubite. Morate biti svesni i kako se vaše reči reflektuju kod građana Srbije“, rekao je Stanković.

Dodao je da Albanci moraju da znaju da u Srbiji imaju poseban tretman jer Srbija poštuje Ustav, zakone i konvencije o pravima nacionalnih manjina i ulaže u te tri opštine i sredstva i napore kako bi građani što bolje živeli.

Stanković napominje da naše bezbednosne strukture dobro obavljaju svoje dužnosti, te podseća da priče o pripajanju potenciraju „neki koji se pozivaju na nelegalni referendum iz 1992“, ali podseća i da su oni izgubili izbore u sve tri opštine.

„Narod im je pokazao šta misli a ta nesigurnost, koja se potencira i u medijima, donosi štetu jer sprečava dolazak investitora, koji traže političku i bezbednosnu stabilnost„, kaže Stanković.

Napominje i da je termin Preševska dolina, koj potenciraju u priči o pripajanju Tači, i neki predstavnici Albanaca s juga, u stvari politički, a da u geografskom, administrativnom ili bilo kom drugom smislu, taj termin ne postoji.

„Opštine Bujanovac i Preševo pripadaju Pčinjskom okrugu, a Medveđa Jablaničkom“, objašnjava, te dodaje da su Albanci za taj deo Srbije prvo koristili termin „istočno Kosovo“, a posle oružane pobune 2000/01. promenili su ga u „Preševska dolina“.

On je naglasio da jugu centralne Srbije ne preti nikakav oružani sukob. Kategorički tvrdi i da rata na to prostoru neće biti uprkos stalnim najavama.

(Radmila Cenić / Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. mrak says:

  Prestanite vec jednom da siptare na Kosovu i Metohiji zovete "albanci", oni NISU ALBANCI!Ako su albanci neka idu u Albaniju, tamo zive albanci, a ne u SRBIJI!

  • Dane Radakovic says:

   vucic predsednik srbije naziva siftare da su ALBANCI to su doseljaci koji nemaju nikva prava u SRBIJI oni su teroristi u Srbiji samo ih komunisti titini drze u Srbiji da prave probleme SRBIJI sRBI SU LUD NAROD STO NE MENJAJU KONJA U BEOGRADU

 2. rajko says:

  Na osnovu onog što mogu da pročitam "perifernim vidom" rekao bih da je AV potpisao nešto čime su zadovoljni i zapad i šiptari, a ni Rusi nisu nezadovoljni. Ako sam u pravu i dako dalje dosledno tom linijom izvedem zaključak iz toga što se nama u Srbiji ništa ne saopštava, najverovatnije je to što je ova spodoba potpisala nešto mnogo gadno i štetno po Srbe i Srbiju. Medjutim, ovako krupna stvar se ne može dugo kriti, pa očekujem da ćemo za nedelju-dve znati čitavu istinu. Pretpostavljam da će AV dotle biti daleko odavde, da na miru provede ostatak svog odvratnog života na svom urugvajskom imanju kupljenom novcem pokradenim i opljačkanim od srpske sirotinje. Vrat skršio!

  • Nebeska Srbija says:

   I meni je sumnjiv nesto..nadam se da gresimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *