Србија у срцу Чеха

Srbija u srcu Čeha

20 februara 2015

1Titelbah-Hajduci_620x0U Istorijskom muzeju Srbije danas će biti otvorena izložba pod nazivom „Srbija u srcu Čeha. Vladislav Titelbah (1847-1925) i njegovo vreme“.

Izložba predstavlja doprinos obeležavanju 90 godina od smrti velikog umetnika češkog porekla, a istovremeno i težnju Istorijskog muzeja da upozna javnost sa delovima svojih zbirki. Postavka obuhvata originalna dela iz likovne zbirke muzeja i nastoji da približi lik i delo Vladislava Titelbaha, koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti krajem 19. i početkom 20. veka.

Titelbah je umetnik koji je srpskom narodu ostavio veliki broj skica, crteža, grafika, akvarela, slika, scenografija i nacrta za pozorišne kostime. Njegova dela su bila izlagana na raznim tematskim izložbama.

U Parizu je 1889. učestvovao na izložbi povodom 100-godišnjice Francuske revolucije na kojoj je i nagrađen srebrnom medaljom za svoj rad akvarela pod nazivom „Kulturno-istorijske slike srpskog naroda“.

Objavio je dve sveske sa motivima srpskog veza, likovne osvrte na izložbe svojih savremenika, a ostavio je zapis i o svom promišljanju o umetnosti.

Napustio je Češku, zemlju u kojoj je rođen, i zamenio je Srbijom. Promenio je veru, bio u društvu najviđenijih srpskih intelektualaca i umetnika, bavio se pedagoškim radom, putovao po svim srpskim krajevima.

Posvetio je život dokumentovanju kulturno-etnografske građe Srbije, ilustraciji knjiga, novina, izradi prvih razglednica u našoj zemlji.

Sačuvani Titelbahovi radovi (ima ih oko hiljadu) svrstavaju se u prvorazredne istorijske izvore za tumačenje srpske narodne umetnosti s kraja 19. i početka 20. veka.

Posetioci izložbe u Istorijskom muzeju imaće priliku da se, pored osnovne biografije, upoznaju i sa različitim segmentima njegovog rada, kao i planiranim, ali neostvarenim radovima iz poslednjih godina života. Autor izložbe je Tijana Jovanović, a postavka će biti otvorena do 31. marta.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *