СРБИЈА УЛАЗИ У ПУТИНОВУ УНИЈУ! Брнабић и Медведев у Москви потписују важан споразум!

СРБИЈА УЛАЗИ У ПУТИНОВУ УНИЈУ! Брнабић и Медведев у Москви потписују важан споразум!

25 октобра 2019

Премијерка Србије Ана Брнабић састаће се данас са председником Владе Русије Дмитријем Медведевим у Москви, где ће потписати Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније.

То ће бити њихов други сусрет овог месеца, будући да је Медведев посетио Србију 19. октобра поводом 75. годишњице ослобођења Београда.Брнабић ће са осталим шефовима делегација учесника седнице Евроазијског међувладиног савета присуствовати ручку који организује Медведев, после чега ће обићи Иновациони центар „Сколково“ у друштву председника Фонда „Сколково“ Аркадија Дворковича.

Уследиће потписивање Споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније коју чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргизија, а реч је о тржишту од око 185 милиона људи.

Србија потписивањем споразума неће постати чланица Евроазијске еономске уније, јер чланство и није било тема преговора који су се водили од 2016. године, већ првенствено трговинске квоте за сир, цигарете и друге производе.

Према споразуму, Србија ће у земље уније моћи да извезе без царина и 2.000 тона цигарета, око 90 хиљада литара вињака, 400 тона полу-тврдог и тврдог крављег сира, неограничене количине козјег и овчјег сира и неограничене количине воћних ракија.

Према споразуму који се данас потписује, остаје царина на извоз аутомобила из Србије.

Укупна робна размена Србије са пет земаља чланица ЕАЕУ у прошлој години је износила 3,4 милијарде долара, а око 90 одсто укупне трговинске размене се реализује са Русијом.

Посета „Сколкову“

У средишту сколковског иновационог екосистема је сколковски Институт за науку и технологију – „Сколтех“. Реч је о међународном институту који је интегрисан у друштво и индустрију.

„Сколтех“ је окружен бурном иновационом технолошком активношћу и стратаповима, као и научно истраживачким центрима водећих техолошких и индустријсих компанија. Основни развојни правци науке су биотехнологија, информационе технологије и инжењеринг, информациони системи и технологије, примењена математика и физика, наука о материјалима и нафтни инжењеринг.

Брнабић ће се током своје посете Москви састати и са премијером Белорусије Сергејем Румасом и председником Евроазијске развојне банке Андрејем Бељановим.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milorad2 says:

    velika vest odlična vest za nas Srbe.Zanima me gde je sad čuveni "političar" kozirjev i još neki od njegovih kolega?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u