СРБИЈА УЛАЗИ У ПУТИНОВУ УНИЈУ! Брнабић и Медведев у Москви потписују важан споразум!

SRBIJA ULAZI U PUTINOVU UNIJU! Brnabić i Medvedev u Moskvi potpisuju važan sporazum!

25 oktobra 2019

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastaće se danas sa predsednikom Vlade Rusije Dmitrijem Medvedevim u Moskvi, gde će potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

To će biti njihov drugi susret ovog meseca, budući da je Medvedev posetio Srbiju 19. oktobra povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.Brnabić će sa ostalim šefovima delegacija učesnika sednice Evroazijskog međuvladinog saveta prisustvovati ručku koji organizuje Medvedev, posle čega će obići Inovacioni centar „Skolkovo“ u društvu predsednika Fonda „Skolkovo“ Arkadija Dvorkoviča.

Uslediće potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija, a reč je o tržištu od oko 185 miliona ljudi.

Srbija potpisivanjem sporazuma neće postati članica Evroazijske eonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016. godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Prema sporazumu, Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

Prema sporazumu koji se danas potpisuje, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.

Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU u prošloj godini je iznosila 3,4 milijarde dolara, a oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene se realizuje sa Rusijom.

Poseta „Skolkovu“

U središtu skolkovskog inovacionog ekosistema je skolkovski Institut za nauku i tehnologiju – „Skolteh“. Reč je o međunarodnom institutu koji je integrisan u društvo i industriju.

„Skolteh“ je okružen burnom inovacionom tehnološkom aktivnošću i stratapovima, kao i naučno istraživačkim centrima vodećih teholoških i industrijsih kompanija. Osnovni razvojni pravci nauke su biotehnologija, informacione tehnologije i inženjering, informacioni sistemi i tehnologije, primenjena matematika i fizika, nauka o materijalima i naftni inženjering.

Brnabić će se tokom svoje posete Moskvi sastati i sa premijerom Belorusije Sergejem Rumasom i predsednikom Evroazijske razvojne banke Andrejem Beljanovim.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad2 says:

    velika vest odlična vest za nas Srbe.Zanima me gde je sad čuveni "političar" kozirjev i još neki od njegovih kolega?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *