СРБИЈА УВОДИ ВОЈНИ РОК!?

СРБИЈА УВОДИ ВОЈНИ РОК!?

30 септембра 2016

vojska srbije 32445

Ако Скупштина одлучи, бићемо спремни да вратимо обавезу служења војног рока, кажу у Министарству одбране.

Број добровољаца није довољан да би одржао квалитет војне спреме. Због тога, Шведска од 2018. године поново уводи обавезно служење војног рока, осам година после његовог укидања.

Та скандинавска земља, која није искусила никакав оружани сукоб на својој територији уназад два века, војну обавезу је укинула 2010. године, оценивши да то није добар начин стварања модерне војске. Нова политика захватиће шведске младиће рођене након 1999. године, а очекује се да ће у војску након 2018. сваке године бити позвано око 4.000 младића.

Имајући у виду мигрантску кризу и целокупну ситуацију у региону Западног Балкана, али и чињеницу да је у земљама региона, пре свега Хрватској и Македонији, најављено могуће враћање обавезног служења војске, за очекивати је да и наше Министарство одбране размисли о враћању војне обавезе, као што су урадили Швеђани.

У Министарству су истакли да они са Војском Србије непрекидно прате развој ситуације и стање безбедности у региону и свету. Кажу да су у потпуности спремни да испуне све три мисије које им је држава поверила, да заштите територију и да гарантују мир и безбедност грађанима Републике Србије.

– Концепт професионалне војске за сада задовољава све потребе Министарства одбране и Војске Србије, али уколико Народна скупштина донесе одлуку о поновном враћању обавезе служења војног рока ми ћемо бити спремни да такву одлуку спроведемо у дело – рекао је Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране и Војске Србије.

KOMENTARI4 коментара

  1. panter says:

    Rado ide Srbin u vojnike,dva ga vuku a trojica tuku,...

  2. mare says:

    ko je lud u SNSbistanu da ide da sluzi vojsku?! Cim cujem da je pocelo pozivanje i mobilizacija,palim odavde ''preko bare''! Necu da me salju u avganistan,pakistan,siriju i ostala mesta gde treba da ''uvodimo'' americku ''demokratiju''!

  3. vlada says:

    Prvo,ko kaze da ce se ici u neke druge zemlje,to se moze resiti vrstom ugovora i vazilo bi za profi vojnike a drugo,ko da vam cuva kuce,ja,more mars ! Od toga da naucite da usijete dugme do rukovanja oruzjem a ne da klinci,decaci nose crvene,bolje reci roze patike a devojcice maskirne uniforme,lenja zgadijo 1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u