СРБИЈА ВЕЋ ИМА ЛЕK ЗА KОРОНУ! СРПСKИ ФАРМАKОЛОГ открива: Терапија плазмом ПОБЕЂУЈЕ ВИРУС, ево када ПОЧИЊЕ ПРИМЕНА

SRBIJA VEĆ IMA LEK ZA KORONU! SRPSKI FARMAKOLOG otkriva: Terapija plazmom POBEĐUJE VIRUS, evo kada POČINJE PRIMENA

12 aprila 2020

Iako smo još uvek daleko od delotvorne vakcine protiv korona virusa, sve češće se može čuti da je terapija plazmom može biti dobar način borbe protiv infekcije.

O tome je za naš portal govorio i docent dr Janko Samardžić, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je pojasnio kako funkcioniše ta terapija, da li ima neželjenih efekata, ali i kada može da počne primena u Srbiji.Šta je terapija plazmom i kod kojih pacijenata može da se primeni?

– Primena krvne plazme dobijene od rekovalescenata, odnosno osoba koje su se u potpunosti oporavile od infekcije Covid-19, predstavlja vid potporne, imunološke terapije, pre svega za pacijente sa teškom i brzom progresijom bolesti i za pacijente u kritičnom stanju. Ovakav vid terapije koristi visok titar specifičnih antitela iz plazme rekovalescenata i na taj način pacijentima koji primaju infuziju obezbeđuje pasivni imunitet, odnosno značajnu podršku u izlečenju. Specifična antitela mogu direktno da neutrališu patogene i tako smanje štetu i oštečenja u organizmu obolelog.

Koliko je uspešna ova terapija?

– Prema podacima kolega iz Kine, Francuske i drugih zemalja sa velikim brojem obolelih, pokazano je da krvna plazma može da ima povoljne efekte kod infekcije Covid-19. Treba napomenuti da je ovaj vid terapije preporučen od strane Svetske zdravstvene organizacije, da je ranije uspešno korišćen za lečenje SARS infekcije i na osnovu toga očekujemo pozitivne rezultate kod infekcije novim koronavirusom.

Da li ima neželjenih efekata ove terapije?

– Kao i kod svake terapije, neželjeni efekti su mogući, ali se veoma retko javljaju. Mogući neželjeni efekti uključuju alergijske reakcije, akutno oštećenje pluća, hipotenzivne reakcije (nagli pad krvnog pritiska) i druge. Zato je važno da se, prilikom primene plazme, individualno utvrdi doza za svakog pacijenta, a zatim da se pacijent detaljno klinički prati kako bi se neželjene reakcije svele na minimum.

Kada možemo da očekujemo primenu ove terapije u Srbiji?

– U Srbiji imamo referentne centre i iskustvo sa primenom sveže, zamrznute plazme kod drugih oboljenja. U tom smislu, i pored složene procedure sakupljanja i obrade plazme, nema prepreka za primenu ove terapije čim se prikupi dovoljna količina plazme od dobrovoljnih donora koji ispunjavaju sve kriterijume. Prema svim raspoloživim podacima, u narednim danima može se očekivati primena ove terapije kod nas za pacijente obolele od infekcije Covid-19.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *