SRBIJA: Više od polovine građana je za EU

SRBIJA: Više od polovine građana je za EU

30 januara 2014

Srbija_EU-1526721363Više od polovine građana Srbije podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, a podrška evrointegraciji raste, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja koje je obavila Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

Ako bi sutra bio održan referendum s pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU“, 51 odsto građana Srbije glasalo bi za, što je porast od jedan odsto u odnosu na prethodno istraživanje.

Protiv bi glasalo 22 odsto građana, što je pad za dva odsto u odnosu na prethodno istraživanje, 20 odsto ne bi glasalo, dok sedam odsto ne zna šta bi odgovorilo, rezultat je istraživanja javnog mnenja „Evropska orijentacija građana Srbije – trendovi“, sprovedenog tokom decembra 2013.

Anketa je rađena prema standardu Evrobarometra, a učestvovalo je 1.038 ispitanika starijih od 18 godina. Ovaj nivo podrške procesu pristupanja EU objašnjava se time da se građani pozitivnije izražavaju o članstvu u Uniji, u svetlu otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Ispitanici su naveli da bi članstvo u EU za 44 odsto njih bila dobra stvar, 26 odsto građana smatra da je to loše, a 29 odsto misli da to nije ni dobra ni loša stvar. I dalje veliki broj građana, 68 odsto, smatra da bi zbog dobrobiti samih građana, odnosno radi stvaranja bolje uređene Srbije, reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i da ne predstavljaju uslov za članstvo.

Najviše građana, čak 39 odsto, borbu protiv korupcije, koja najviše utiče na njihov svakodnevni život, svrstava među najznačajnije reforme. Iako je u odnosu na prethodna istraživanja opao procenat onih koji smatraju da se Kosovo postavlja kao glavni uslov Srbiji, najveći broj građana, 39 odsto, i dalje ovu situaciju vidi kao glavnu prepreku daljem pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

U skladu s tim, čak 70 odsto građana razume važnost ovog pitanja i smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo svakako rešavati, nezavisno od toga da li to traži EU. Kao glavne faktore koji otežavaju ulazak Srbije u EU, građani su
navodili politiku stalnog uslovljavanja EU (38 odsto), nesposobnost domaćeg rukovodstva (12 odsto), kao i mentalitet ljudi i nespremnost na promene (11 odsto).

Međutim, prema rezultatima najnovijeg istraživanja, 34 odsto građana je izrazilo spremnost da se u cilju ulaska u EU dodatno školuje i usavršava, što predstavlja porast za sedam odsto u odnosu na 2012. godinu. Ipak, za najveći broj građana, njih 45 odsto, članstvo u EU i dalje predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje (42 odsto), kao i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (40 odsto).

Kad je reč o razvojnoj pomoći Srbiji, građani nemaju jasnu sliku o tome ko su najveći donatori Srbije u poslednjih 13 godina. Zvanični podaci govore da su u periodu od 2000. do 2010. godine Evropska unija i njene države članice, sa više od 4,5 milijarde evra doniranih sredstava, doprineli razvoju Srbije.

Kancelarija za evropske integracije od 2002. godine redovno sprovodi istraživanja kako bi se sagledala procena građana koji su njihovi interesi, kako vide budućnost za sebe i svoju porodicu i očekivanja od političara kojima daju mandat da sprovode reforme na putu ka članstvu u EU.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *