SRBIJA: Više pobačaja nego porođaja

SRBIJA: Više pobačaja nego porođaja

20 avgusta 2014

bebaSrbija ima poražavajuće demografske podatke zbog sve manje rađanja, a problem nataliteta je pitanje sistemske podrške majčinstvu i porodici koja izostaje, ocenjeno je na konferenciji o zaštiti majčinstva.

Ministar rada, zapošljavanja, za boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar zdravlja Zlatibor Lončar izrazili su na skupu organizovanom povodom svetske nedelje dojenja, punu podršku i posvećenost zaštiti zdravstvenoj zaštiti žena i majčinstva.

„Srbija ima poražavajuće demografske brojke. Mi smo najstarija nacija u Evropi, a drugi u svetu posle Japana“, istakao je Vulin. On je naveo da „zastrašujuća statistika“ pokazuje da se u Srbiji obavi više pobačaja nego porođaja.

„Jedna žena rodi 1,4 deteta, a 2,8 se pobaci na ovaj ili onaj način“ rekao je Vulin. Ministar zdravlja Zoran Lončar kazao je da je radna grupa pri ministrastvu sačinila smernice za ishranu trudnica i porodilja, koja je kako je istakao, na veoma lošem nivou.

On je rekao i da će će ministarstvo zdravlja nastojati da se kroz savetovališta utiče na to da se shvati značaj dojenja u što dužem periodu i kolike su prednosti majčinog mleka.

Lončar je istakao da je ta potreba prepoznata i u Zakonu o radu prema kom zaposlena žena koja se vrati na posao pre isteka porodiljskog odsustva, ima pravo na jednu ili više pauza u toku radnog dana, ili skraćenje radnog vremena od 90 minuta kako bi mogla da doji svoje dete.

Direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel San Lo kazao je da gotovo sve majke u Srbiji, njih preko 90 odsto, započinju sa dojenjem ali se taj procenat smanjuje tokom vremena.

On je precizirao da njih 47 odsto doji do šestog meseca, a da samo 13 majki isključivo doji dete.

„Postavlja se pitanje da li zdravstveni sistem daje sve od sebe da majke nastave sa dojenjem, da li ih podstiče da shvate prednosti dojenja ili je to pitanje reklamiranja mlečne formule već u porodilištima“, naveo je San Lo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *