Srbija vraća zemljište koje je kupio ustaški zločinac Branimir Glavaš

Srbija vraća zemljište koje je kupio ustaški zločinac Branimir Glavaš

9 decembra 2013

290124_ratkovo01reutersfoto-antonio-bronic_fUkupno 2.013 hektara PP „Ratkovo“ iz Ratkova upisano je u katastru u Odžacima kao privatna svojina osječke „Žito grupe“ čiji vlasnik je jedan od najvećih hrvatskih tajkuna Marko Pipunić iza kojeg, opet, po navodima hrvatskih medija, stoji Branimir Glavaš, osuđen za ratne zločine, potvrđeno je u ponedeljak „Novostima“ u odžačkoj Službi za katastar nepokretnosti.

Prema rečima šefa te službe Milana Končalovića, uknjiženje je imalo dve faze: prvu 2003. godine kada je „Ratkovo“ kupio odžački biznismen Borislav Lilić, a drugu 2009. kada ga je on preprodao „Žito grupi“ koja se, suprotno važećim srpskim zakonima, sada vodi kao privatni vlasnik. Prema saznanjima „Novosti“, u trenutku kada ga je kupio Lilić, zemljište je procenjeno po knjigovodstvenoj vrednosti od svega 60 evra po hektaru da bi, šest godina kasnije, on od Pipunića dobio čak sto puta više – 6.000 evra!

– Nisu, međutim, ni Hrvati u gubitku, naprotiv – kaže, Nenad Ilić, predsednik ratkovačkog Udruženja malih akcionara „Obruč“.

– Jer, cena hektara u ataru Ratkova trenutno se kreće između 8.000 i 9.000 evra, a svake godine ubiraju i više nego bogat rod.

Zahvaljujući upravo borbi „Obruča“, na nezakonitu uknjižbu obradivog zemljišta na ime strane kompanije do sada je reagovalo Ministarstvo poljoprivrede, koje je, potvrđuje to i Končalović, podnelo zahtev za ispravku vlasništva, odnosno vraćanja zemlje „Ratkova“ u svojinu države Srbije. Taj zahtev nije obavezujući, jer konačnu reč treba da da Ministarstvo građevina i urbanizma, čija je to direktna nadležnost.

– Naš advokat Dragan Ilić je tom ministarstvu podneo zahtev za ispravku vlasništva, a u ponedeljak nas je primio i resorni ministar Velimir Ilić i obećao da će se ono ovim predmetom baviti prioritetno – kaže predsednik „Obruča“.

KAČILI ŠAHOVNICU

Neposredno pošto su od Lilića 2009. kupili „Ratkova“, predstavnici „Žito grupe“ su, tvrde i Ilić i Jevremović, na ulaznu kapiju stavili grb i zastavu Hrvatske.

– To je bio direktan atak i na teritorijalni integritet i na suverenitet Srbije – kaže Jevremović.

– Posle odijuma u javnosti oni su ih, doduše, uklonili, ali je poruka bila više nego jasna.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Mitar says:

    Ovo ima samo u Srbiji i kevu bi rođenu prodali za pare izdajnici šta vode državu.

  2. Jovan says:

    To ovi naši sa velikim apetititom prodali nisu ni pitali ko je samo neka plati tako su i Kosovo prodali i carinu postavili a narod neka trpi.

  3. Mile says:

    Pa kaže dačić da nije prodao Kosovo, da ne postoji granica niti granični prelazi. Pa kako to onda ide a plaća se carina kao između dvije međunarodno priznate države neko laže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *