СРБИЈА закаснила за Харадинаја!?

СРБИЈА закаснила за Харадинаја!?

16 јануара 2017

FRANCE-KOSOVO-SERBIA-DIPLOMACY-CONFLICT-TRIAL

Србија не прихвата правду која је некажњени лов и убијање недужних цивила, српских или било које друге националности, попут оних које су учинили Рамуш Харадинај и његова злочиначка група, поручио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић после хитне седнице Владе коју је поводом хапшења једног од бивших команданата ОВК заказао премијер Александар Вучић, одмах по повратку из Индије.

Ђурић се запитао и да ли је убијање двонедељне бебе недовољан разлог за изручење Београду, а министарка правде Нела Кубуровић истакла је да Србија не одустаје од захтева за изручење и нада се француској професионалности.

Претходно се у целу халабуку укључио и сам председник Србије Томислав Николић, који у пуштању Харадинаја из притвора већ види наговештај одбацивања српске оптужнице по директиви ЕУ.

Политичко и медијско интензивирање случаја Харадинај, адвокат Бранислав Тапушковић тумачи као игранку која ће се завршити његовим ослобађањем. Сматра да за такав епилог делом и Србија сноси кривицу.

„Нема ни говора ни шансе да буде другачије, јер ни Француска која се озбиљно суочава с тероризмом неће да навлачи беду на врат са Албанцима“, оценио је Тапушковић, акцентирајући да право није јаче од политике.

Он критикује српске власти, што у поседу нису имале припремљену документацију о Харадинајевим злочинима на француском, већ је та земља чекала да материјал буде преведен и прослеђен.

„Питање је и зашто ми током суђења Харадинају у Хагу нисмо послали бар 15-ак оних који су на Косову изгубили најмилије, већ је пола суднице било испуњено Албанцима“, указује Тапушковић на однос државе.

Одлуку француског суда о условној слободи уз кауцију, руководилац Тужилаштва за ратне злочине Милан Петровић оценио је као легалну и легитимну, наводећи да чврсто верује како ће се француско правосуђе руководити конвенцијом о екстрадицији, и поштовати правне аргументе Србије.

Адвокат Томислав Вишњић, упитан зашто се чини да нико не очекује изручење, каже да је проблем што је оптужница из 2004. када су државе „на неки начин по аутоматизму подизале потернице“ уз одговарајућу документацију.

„У Харадинајевом случају је за део потернице већ суђено, али сада има нових доказа и кривичних дела за које смо знали у процесу пред Хагом, мада тада из разних разлога нису процесуирани у Хагу“, истиче Вишњић.

Случај Орић

„Када је Насер Орић ухапшен по потерници Србије у Швајцарској, осим Београда, његово изручење је затражила и Босна и Херцеговина, али су га швајцарске власти по скраћеној процедури предале Сарајеву. На Косову се и даље одлаже формирање суда за ратне злочине, а уверен сам да ће Француска на крају Харадинаја испоручити Приштини“, каже Бранислав Тапушковић.

У Женеви спалили српску заставу

Албанци са Косова и из Прешева запалили су у Женеви српску заставу због хапшења Харадинаја.

На снимку се види како две особе пале заставу, коју су сами нацртали и на којој ћирилицом стоји исписано „Србија“.

Албанци су протеклих дана у више градова, од Њујорка до Беча, демонстрирали због хапшења.

Нових 30 сведока

Министарка правде Нела Кубуровић обелоданила је да је Тужилаштво за ратне злочине проширило истрагу са око 30 сведока и других доказа.

„Неки од сведока су дали писану изјаву, а има оних са статусом заштићених сведока. Ради се о злочинима над цивилима Србима, Ромима и Албанцима, који нису пристали да сарађују са ОВК током 1999.“, казала је и истакла да није реч о делима за која му је већ суђено.

Д. Декић / Вести

KOMENTARI2 коментара

  1. PFC says:

    E, zato kapa dole Izraelcima, i njihovoj reakciji posle masakra u Minhenu! Da nisu takvi, danas ne bi ni postojali, u kakvom su okruženju!

  2. cile mile says:

    Izraelci mogu da rade sta hoce jer su njihovi bankari na celu sa familijom Rotsild potpkupili koga god je trebalo. Nijedna njihova akcija nije do sada kaznjena, dok su Srbi kaznjavani svaki put kada su se borili za svoja prava. Poredjenje je zato neumesno i nekorisno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u