СРБИЈА закаснила за Харадинаја!?

SRBIJA zakasnila za Haradinaja!?

16 januara 2017

FRANCE-KOSOVO-SERBIA-DIPLOMACY-CONFLICT-TRIAL

Srbija ne prihvata pravdu koja je nekažnjeni lov i ubijanje nedužnih civila, srpskih ili bilo koje druge nacionalnosti, poput onih koje su učinili Ramuš Haradinaj i njegova zločinačka grupa, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić posle hitne sednice Vlade koju je povodom hapšenja jednog od bivših komandanata OVK zakazao premijer Aleksandar Vučić, odmah po povratku iz Indije.

Đurić se zapitao i da li je ubijanje dvonedeljne bebe nedovoljan razlog za izručenje Beogradu, a ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da Srbija ne odustaje od zahteva za izručenje i nada se francuskoj profesionalnosti.

Prethodno se u celu halabuku uključio i sam predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji u puštanju Haradinaja iz pritvora već vidi nagoveštaj odbacivanja srpske optužnice po direktivi EU.

Političko i medijsko intenziviranje slučaja Haradinaj, advokat Branislav Tapušković tumači kao igranku koja će se završiti njegovim oslobađanjem. Smatra da za takav epilog delom i Srbija snosi krivicu.

„Nema ni govora ni šanse da bude drugačije, jer ni Francuska koja se ozbiljno suočava s terorizmom neće da navlači bedu na vrat sa Albancima“, ocenio je Tapušković, akcentirajući da pravo nije jače od politike.

On kritikuje srpske vlasti, što u posedu nisu imale pripremljenu dokumentaciju o Haradinajevim zločinima na francuskom, već je ta zemlja čekala da materijal bude preveden i prosleđen.

„Pitanje je i zašto mi tokom suđenja Haradinaju u Hagu nismo poslali bar 15-ak onih koji su na Kosovu izgubili najmilije, već je pola sudnice bilo ispunjeno Albancima“, ukazuje Tapušković na odnos države.

Odluku francuskog suda o uslovnoj slobodi uz kauciju, rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović ocenio je kao legalnu i legitimnu, navodeći da čvrsto veruje kako će se francusko pravosuđe rukovoditi konvencijom o ekstradiciji, i poštovati pravne argumente Srbije.

Advokat Tomislav Višnjić, upitan zašto se čini da niko ne očekuje izručenje, kaže da je problem što je optužnica iz 2004. kada su države „na neki način po automatizmu podizale poternice“ uz odgovarajuću dokumentaciju.

„U Haradinajevom slučaju je za deo poternice već suđeno, ali sada ima novih dokaza i krivičnih dela za koje smo znali u procesu pred Hagom, mada tada iz raznih razloga nisu procesuirani u Hagu“, ističe Višnjić.

Slučaj Orić

„Kada je Naser Orić uhapšen po poternici Srbije u Švajcarskoj, osim Beograda, njegovo izručenje je zatražila i Bosna i Hercegovina, ali su ga švajcarske vlasti po skraćenoj proceduri predale Sarajevu. Na Kosovu se i dalje odlaže formiranje suda za ratne zločine, a uveren sam da će Francuska na kraju Haradinaja isporučiti Prištini“, kaže Branislav Tapušković.

U Ženevi spalili srpsku zastavu

Albanci sa Kosova i iz Preševa zapalili su u Ženevi srpsku zastavu zbog hapšenja Haradinaja.

Na snimku se vidi kako dve osobe pale zastavu, koju su sami nacrtali i na kojoj ćirilicom stoji ispisano „Srbija“.

Albanci su proteklih dana u više gradova, od Njujorka do Beča, demonstrirali zbog hapšenja.

Novih 30 svedoka

Ministarka pravde Nela Kuburović obelodanila je da je Tužilaštvo za ratne zločine proširilo istragu sa oko 30 svedoka i drugih dokaza.

„Neki od svedoka su dali pisanu izjavu, a ima onih sa statusom zaštićenih svedoka. Radi se o zločinima nad civilima Srbima, Romima i Albancima, koji nisu pristali da sarađuju sa OVK tokom 1999.“, kazala je i istakla da nije reč o delima za koja mu je već suđeno.

D. Dekić / Vesti

KOMENTARI2 komentara

  1. PFC says:

    E, zato kapa dole Izraelcima, i njihovoj reakciji posle masakra u Minhenu! Da nisu takvi, danas ne bi ni postojali, u kakvom su okruženju!

  2. cile mile says:

    Izraelci mogu da rade sta hoce jer su njihovi bankari na celu sa familijom Rotsild potpkupili koga god je trebalo. Nijedna njihova akcija nije do sada kaznjena, dok su Srbi kaznjavani svaki put kada su se borili za svoja prava. Poredjenje je zato neumesno i nekorisno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *