СРБИЈА ЗАПОЧИЊЕ ПРОИЗВОДЊУ РУСКЕ ВАКЦИНЕ „СПУТЊИК В“

SRBIJA ZAPOČINJE PROIZVODNJU RUSKE VAKCINE „SPUTNJIK V“

12 marta 2021

”PROIZVODNJA ruske vakcine ”Sputnjik Ve” na Institutu Torlak počinje do 20. maja ove godine. Srbija će time postati prva zemlja na teritoriji Evrope gde će biti proizvedena vakcina Sputnjik Ve”, potvrđeno je na sastanku koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

Popović i Manturov su potvrdili Mapu puta koju su predložili stručnjaci ruskog Ministarstva industrije i trgovine, Ruskog fonda direktnih investicija, Instituta «Gamalej» i farmaceutske kompanije ”Generijum”.”Ova Mapa puta izrađena je na osnovu ruskog iskustva u uspostavljanju proizvodnje vakcine ”Sputnjik Ve” u nekoliko fabrika na teritoriji Ruske Federacije. Planirano je da u prvom ciklusu proizvodnje u Institutu Torlak proizvedemo četiri miliona vakcina”, rekao je Popović.

On je istakao da je na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i zamenika predsednika ruske Vlade Jurija Borisova, koji je održan 15.februara u Beogradu, izdat nalog da se u roku od mesec dana pripremi Mapa puta za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

”Uradili smo to i pre zadatog roka”, rekao je Popović.

”Do kraja marta potpisaćemo Sporazum o transferu tehnologija sa ruskim partnerima. Do 16. aprila u našu zemlju trebalo bi da stignu manje količine supstance od koje će biti napravljene validacione serije vakcine u Institutu Torlak. Ove validacione serije, u roku od nekoliko dana, biće poslate nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi renomirani Institut Gamalej”, objašnjava Popović.

”Ispitivanje pristiglih uzoraka u Institutu «Gamalej» traje 21 dan. Posle potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance koja se koristi za proizvodnju vakcina u Srbiji. Početak proizvodnje vakcine u Institutu Torlak planiran je do 20. maja”, rekao je Popović.

On je istakao da ”prva faza” proizvodnje ruske vakcine u Srbiji podrazumeva transport supstance, punjenje bočica u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, pakovanje i distribuciju vakcina u Srbiji i regionu.

”Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom ”punom ciklusu”, koji podrazumeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta Torlaka, ali verujemo da proizvodnja u punom ciklusu može da bude započeta do kraja ove godine”, rekao je Popović.

On je izrazio zahvalnost ruskim partnerima na pomoći u lokalizaciji proizvodnje vakcine Sputnjik Ve u Srbiji. ”Ovo je istorijski trenutak za Srbiju. Uz pomoć naše ruske braće obnavljamo srpski suverenitet u proizvodnji vakcina, u čemu je naša zemlja nekada bila jedan od lidera u Evropi”, rekao je Popović.

KOMENTARI2 komentara

  1. Si Ju Leter Aligeder says:

    2Saće Vuči da se primi i u ekstazi da izjavi kako je to najsrećniji dan za Srbiju od kada je te zemlje i možda će zajedno sa svojom Gejšom svečano da primi vakcinu u guzu, a Torlak će radi danonoćno sve dok ne proizvedu onoliko metara kubnih te vakcine da mogu komotno da je priključe na gradski vodovod i da osveštaju Beograd a zatim i sve gradove u Srbiji i kada kovida više ne bude bilo krizni štab će da izjavi kako je sve to jako lepo "Ali nije vreme za opuštanje već se treba držati mera i pooštriti ih" Jer upravo takav nalo i dobijaju od Gejtsa i SzO-a a platu im daju tako što je nama smanjuju radi plaćenih i neplaćenih otsustva. Na zdravlje.

    • Cp6a says:

      Momče, smanji malo internet. Čuvaj zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *