SRBIJA ZASEJANA BOMBAMA: Pirotehničari sektora za vanredne situacije godišnje unište hiljade granata

SRBIJA ZASEJANA BOMBAMA: Pirotehničari sektora za vanredne situacije godišnje unište hiljade granata

10 decembra 2013

NATO cluster bombs in Kopaonik killed two SerbsU utorak će u Nikincima biti uništena avio-bomba koja je pronađena u centru Beograda, a ona iskopana u ponedeljak kod Prijepolja čeka deminere. Ove dve bombe su samo deo ratne zaostavštine u Srbiji, bar one za koju se zna, a koja obuhvata 44 lokacije sa 64 avio-bombe, i još oko 90 sumnjivih lokacija. Kasetnih bombi u Srbiji ima na šest miliona kvadratnih metara, uglavnom na jugu zemlje. Njihov tačan broj, međutim, niko ne zna.

Ono što se zna, jeste da je u Srbiji od 2010. do danas pronađeno i uništeno tačno 20.912 neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), od avio-bombi i raketa težih od tone, do „kašikara“ koje staju u džep. Koliko se još smrtonosnih naprava krije u tlu Srbije, koja je u 20. veku gusto zasejana projektilima svih vrsta tokom dva svetska rata i NATO bombardovanja, niko ne može da kaže.

Prošlogodišnji „ulov“ od 12.230 bombi, raketa, granata i mina svih stepena razorne moći bio je rekordan, kažu u Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije.

– Do izuzetnog porasta broja otkrivanja došlo je zbog sistematskog projektnog istraživanja terena, kad su specijalizovane privatne kompanije i ruski „Emerkom“ otkrili 9.440 neeksplodiranih ubojnih sredstava. Pored toga, najčešće tokom građevinskih i poljoprivrednih radova, slučajno je pronađeno još 2.794 eksplozivne naprave. Ova ubojna sredstva, među kojima su bila 154 avio-projktila teška od 50 do 1.000 kilograma razoružalo je, transprotovalo i uništilo samo 11 pirotehničara koliko ih ima Sektor za vanredne situacije – kaže za „Novosti“ Bratislav Rančić, načelnik Uprave za civilnu zaštitu u Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije.

On ističe da veliko istraživanje i čišćenje Srbije od neeksplodiranih bombi tek predstoji.

– Naš najveći problem je, figurativno rečeno, nedostatak pamćenja. Praktično nikada nije bilo preciznih istraživanja ni beleženja opasnih lokacija u dva svetska rata, pa se neeksplodirana ubojna sredstva mogu očekivati na svim područjima velikih bombardovanja i na frontovima, a takvih mesta je mnogo. Gotovo da nema većeg grada u Srbiji koji nisu više puta bombardovali ili Nemci ili saveznici. Na primer, u kragujevačkom naselju Tenkodrom nema gradilišta na kome nismo imali prijavu neeksplodiranog projektila. Na području Sremskog fronta svake nedelje se pronađe pet-šest artiljerijskih ili minobacačkih granata – kaže Rančić.

Ni tereni koji su 1999. zasuti kišom NATO projektila još nisu potpuno istraženi, a kamoli raščišćeni. Najveći problem su finansije, jer se za projektno, sistematsko čišćenje terena Srbija donedavno oslanjala isključivo na strane donacije.

– Zasada je, van vojnih objekata utvrđeno 44 lokacije na kojima sigurno ima neeksplodiranih bombi, pretpostavlja se oko 64 komada. Postoji i još 85 sumnjivih lokacija za ovu vrstu projektila, koje tek trba da se izvide. Kasetne bombe nalaze se na još 800 hektara – navodi Rančić.

Trenutno je poznato da se uz administrativnu liniju s KiM nalaze minska polja na 120 hektara, ali je sumnjivo još 200 hektara. Stručnjaci očekuju veliku količinu projektila i u koritima Save i Dunava, zaostalih još iz teških artiljerijskih dvoboja 1914-1915. pa do NATO raketa u blizini mostova. Ispod HE „Đerdap 2“ leže naslagani jedni preko drugih ratni brodovi nemačke Crnomorske flotile puni naoružanja.

– Posle svakog borbenog dejstva ostaje najmanje deset odsto neeksplodiranih ubojnih sredstava. To je jako mnogo, kad se prisetimo koliko je puta Srbija bila poprište ratnih sukoba u 20. veku. Primer bombe s Dorćola ukazuje na konkretnu opasnost: neeksplodirana ubojna sredstva mogla su da izdrže staru gradnju s plitkim temeljima, ali za nove zgrade neophodno je ispitivanje terena. Za to postoji i zakonska obaveza, iako naši građevinari često s njom nisu upoznati. Strani investitori su mnogo oprezniji i disciplinovaniji – kaže Branislav Jovanović, direktor Centra za razminiranje republike Srbije.

U BRODAREVU NAĐENA EKSPLOZIVNA NAPRAVA

Prilikom kopanja vodovodnog kanala meštani su u centru Brodareva, varošice na pola puta Prijepolje – Bijelo Polje, pronašli eksplozivnu napravu i čeka se dolazak ekipe za uklanjanje ili demontiranje.

– Prema onome što se vidi iz zemlje, granata ima krilca i pretpostavlja se da je minobacačka, od 80 milimetara. Nema opasnosti po građane, jer je preduzet niz mera – rekao je u ponedeljak Goran Posrkača, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Policijskoj upravi u Prijepolju.

Ova granata je, najverovatnije, zaostala iz Drugog svetskog rata. Posrkača ističe da je mesto obeleženo i obezbeđeno, građani su upozoreni, a pozvana je ekipa MUP iz Beograda za neeksplodirana ubojna sredstva.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *