Srbija – zemlja bez opozicije u politici

Srbija – zemlja bez opozicije u politici

15 avgusta 2013

ljiljana-smajlovic-FRAJPiše: Ljiljana Smajlović

Šta je glavni posao opozicije? Da napada vlast, dabome. A u zemlji u kojoj se teško živi, to i nije bogzna kako težak posao.

Malo je, doduše, teže ako ste prethodno dugo bili na vlasti, to jest ako je zemlja kopnela baš za vašeg vakta. Još je teže ako su vaši kadrovi glavni akteri praktično svih korupcionaških skandala koji državu guše kao zmija žabu.

A još ako, posle vas, na vlast dođe ona jedna jedina politička partija koja se nije omrsila tamo gde ste se mrsili vi, i svi koji su sa vama u proteklih trinaest godina kontrolisali budžetske fondove, privatizacijske kase i zapadne donacije – tada zaista nije lako biti u opoziciji.

To je sudbina koja je u Srbiji zadesila Demokratsku stranku. Ali koliko god danas nikom ne bi bilo prijatno u koži čelnika ove stranke, njihovo nesnalaženje na opozicionim poslovima upadljivo je nezgrapno.

Jednog dana brane građanski duh i otmenost, a drugog „hajkaju” protiv šefa države uz pomoć jedne stare, ničim potkrepljene optužbe koju su neuspešno testirali još u lanjskoj predizbornoj kampanji. Pre dva dana su izdali saopštenje kako će verovati da se Aleksandar Vučić zaista bori protiv korupcije u prosveti samo ako „poništi diplomu” predsednika Srbije i pri„mora ga da zbog te diplome podnese ostavku”. I to traži stranka doktora iz Nambije…

Demokratska stranka je lane, doduše pod drugim liderom, čitavu izbornu kampanju za predsednika Srbije zasnovala na optužbi da je Tomislav Nikolić kupio diplomu mastera na privatnom fakultetu. Nije uspela ni da dokaže optužbu, ni da dobije predsedničke izbore, iako je besomučno koristila sve tada sebi naklonjene službe i medije. Prosvetna inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje utvrdila je verodostojnost Nikolićeve diplome na Fakultetu za menadžment u Novom Sadu.

Postoji trenutak u kom nedokazana optužba postaje samo kleveta. To svakako mora da zna stranka koja se hvali da govori u ime „stručne javnosti i intelektualne elite Srbije” i koja se sve glasnije protivi „opštoj eroziji morala i društvenih vrednosti…” Zašto je uopšte menjala lidera, ako je zadržala modus operandi? Izgleda da su džaba krečili.

Neko je posle debakla ove stranke lane na društvenim mrežama napisao: „Pojela ih je korupcija. Stigla ih je osveta cenzurisanih medija, potkupljenih analiza i lažiranih anketa.”

Ne treba likovati nad moralnim posrtanjem DS-a. Svakoj je zemlji potrebna jaka opozicija. A pogotovo Srbiji, u kojoj je korupcija sistemska bolest, izazvana nekontrolisanom prirodom političke vlasti i brisanjem granice između politike i biznisa.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *