„Srbijagas“ potrošio 192 miliona evra mimo Zakona o javnim nabavkama

„Srbijagas“ potrošio 192 miliona evra mimo Zakona o javnim nabavkama

28 septembra 2013

srbijagas-947624878Inspektori Uprave kriminalističke policije, koji ispituju poslovanje „Srbijagasa”, najviše posla imaće u vezi sa dokumentacijom iz oblasti javnih nabavki. Državna revizorska institucija (DRI), koja je početkom marta ove godine kontrolisala rad ovog preduzeća za 2011. godinu, otkrila je da je 22,5 milijardi dinara, oko 192 miliona evra, „Srbijagas” potrošio mimo Zakona o javnim nabavkama. Samo za troškove advokatskih usluga ovo preduzeće potrošilo je pet puta više novca od planiranog.

Preciznije, za troškove advokatskih usluga prema programu poslovanja „Srbijagasa” za 2011. godinu planiran je iznos od 10,3 miliona dinara, a potrošeno je 54,8 miliona dinara. Od toga, navodi revizor, „Srbijagas” je pribavio pravne usluge u vrednosti od 33,5 miliona dinara, bez obavljenog postupka javne nabavke.

Ovo je samo jedna od spornih stavki u vezi sa trošenjem novca „Srbijagasa”, koja je, kao i sve druge, predmet ispitivanja policije. Da li je u „Srbijagasu” bilo zloupotreba u smislu krivične odgovornosti, pokazaće se u narednim danima, kada inspektori budu završili svoj posao i izveštaj dostavili nadležnom tužilaštvu, koje će o tome odlučivati.

Zakon o javnim nabavkama, smatra revizor, „Srbijagas” nije ispoštovao ni kada je reč o angažovanju firme za usluge čišćenja i higijene. On navodi da je u ove svrhe u 2011. godini potrošeno 17,3 miliona dinara. Novac je isplaćen firmi „Revnost” iz Novog Sada za održavanje higijene, na osnovu ugovora iz 1999. godine, koji je aneksiran u januaru 2006. godine, a da prethodno, kako je naveo revizor, nije sproveden postupak javne nabavke.

Pored toga, revizor je utvrdio i da su usluge firme „Revnost” fakturisane po znatno većim cenama nego što je to određeno aneksom ugovora.

U postupku revizije utvrđeno je i da je deo dobiti u iznosu od 140,2 miliona dinara, „Srbijagas” neosnovano rasporedio na ime sredstava za humanitarne, naučne, kulturne, sportske i slične ciljeve, jer vlada nije dala saglasnost za to.

Revizor u izveštaju navodi da je na osnovu statuta, UO „Srbijagasa” 20. januara 2006. godine doneo odluku o načinu odobravanja sredstava za sponzorstva, donacije, humanitarne, sportske i slične aktivnosti. Po ovoj odluci, iznos sredstava predviđa se programom poslovanja u zavisnosti od ostvarenih rezultata, s tim da generalni direktor pojedinačno može da odobri sredstva u iznosu do dva miliona dinara, a UO veće iznose. Za realizaciju odluke zadužen je generalni direktor, a predloge za dodelu sredstava sačinjava komisija koju on imenuje.

U izveštaju je dalje objašnjeno da je Komisija za dodelu sredstava za sponzorstva i donatorstva u obavezi da UO, svaka tri meseca podnosi izveštaj o odobrenim sredstvima kako bi se pratio trošak. U 2011. godini ova odluka, kako navodi revizor, nije primenjivana u delu rada komisije, već je sve odluke o donacijama u 2011. godini donosio generalni direktor. One, navodi revizor, pojedinačno ne prelaze dva miliona dinara, ali su istim subjektima odobravane više puta u toku obračunskog perioda, a da o tome nije izveštavan Upravni odbor.

Tako je, recimo, rukometnom klubu Vojvodina Železničar 11 puta na ime donacija isplaćeno ukupno 20,5 miliona dinara.

Kako je naš list objavio, policija je početkom ove nedelje ušla u prostorije „Srbijagasa”, gde po nalogu tužilaštva ispituje i proverava poslovanje ovog preduzeća. Povod za policijsku istragu upravo su navodi izveštaja državnog revizora, koji je utvrdio brojne nepravilnosti u poslovanju „Srbijagasa”, koje donekle potkrepljuju sve glasnije navode o nenamenskom trošenju novca ovog preduzeća, koje posluje sa velikim gubitkom.

Revizor je, podsetimo, utvrdio da preduzeće uvozi gas bez zaključenog spoljnotrgovinskog ugovora, a nepravilnosti su otkrivene u dugoročnim finansijskim plasmanima i isplati plata zaposlenima.

Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa” tvrdi da državni novac nije zloupotrebljen, već da je revizor utvrdio nepravilnosti koje su na nivou prekršajne odgovornosti, sa druge strane, Zorana Mihajlović, ministarka energetike, smatra da poslovanje ovog preduzeća „zaslužuje” proveru tužilaštva.

Državna revizorska institucija je već podnela prekršajne prijave protiv Bajatovića i dvoje njegovih saradnika.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *