Србији 17 милиона евра помоћи због миграната

Srbiji 17 miliona evra pomoći zbog migranata

23 septembra 2015

migrantiLONDON/BRISEL – Evropska komisija je najavila paket od više milijardi evra za borbu protiv izbegličke krize, koji uključuje 17 miliona evra pomoći za Srbiju i milijardu evra za Tursku, navodi britanski list „Gardijan“.

Pred početak vanrednog samita lidera EU u Briselu, komesarka EU za budžetska pitanja Kristalina Georgijeva rekla je danas novinarima da je Komisija odlučila da predloži izdvajanje dodatnih 1,7 milijardi evra za borbu protiv izbegličke krize, prenosi AFP.

Kako je precizirala, ta sredstva će biti upotrebljena unutar EU kako bi se unapredili objekti za prijem izbeglica i kapaciteti zemalja koje su najviše na udaru kako bi izašle na kraj sa njihovim prilivom, ali i za pružanje pomoći izbeglicama izvan EU.

Sredstva će biti iskoričhena, navela je, pre svega preko Svetskog programa hrane, UNHCR-a i Crvenog krsta, ali i drugih humanitarnih organizacija, pogotovu onih čiji osoblje učestvuje u rizičnim operacijama u Siriji i Iraku.

„Toplo se nadamo da će se države članice složiti sa odlukom Komisije o izdvajanju sredstava“, dodala je ona, navodi francuska agencija.

Kako „Gardijan“ ukazuje, predsednik EK Žan-Klod Junker rekao je da Evropska unija mora da učini više od plana o obavezujućim kvotama za preraspodelu migranata i izbeglica među zemljama članicama koji je juče usvojen.

„Odluka o relokaciji 160.000 ljudi iz najpogođenijih država članica je istorijska i predstavlja istinski i hvale vredan izraz evropske solidarnosti. Ipak, to ne može biti kraj priče. Vreme je za dalju, odlučnu i zajedničku akciju EU, njenih institucija i svih država članica“, istakao je Junker.

Prema planu Komisije, države članice EU će moći da traže „timove za brzu intervenciju na granicama“ kako bi zaštitile granice Evrope, navodi londonski dnevnik.

(novosti.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Bojan says:

    Pa koji ce bre ku... Srbiji Evropske pare za pomoc izbeglicama? Ako uzmemo pare to znaci da cemo morati primiti i zbrinuti izbeglice kod nas. Necemo vise moci prosledjivati ih u Evropu. Ima li u ovoj zemlji itko normalan?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *