СРБИЈИ ЈЕ ПРИПРЕМЉЕНА „ОМЧА“: Ово је План Стејт департмента како да Београд призна тзв. независно Косово!?

SRBIJI JE PRIPREMLJENA „OMČA“: Ovo je Plan Stejt departmenta kako da Beograd prizna tzv. nezavisno Kosovo!?

21 avgusta 2019

Plan Stejt departmenta je da Priština ukine takse, da se pregovori Beograda i Prištine nastave sredinom septembra, da najkasnije do juna sledeće godine sporazum dođe u Skupštinu Srbije i prođe ratifikaciju, a da u raspravi i glasanju učestvuje i opozicija, čime se daje puni legitimitet.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sastanku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom tražio da Priština ukine takse, da SAD zauzmu izbalansiran pristup rešavanju krize na KiM i zaštitu za narod i manastire.Izvor iz diplomatskih krugova navodi da je Pompeo rekao da Amerika nema nikakve veze sa taksama i da ne podržava tu meru.

Pompeo je obećao da će SAD učiniti sve da Priština što pre povuče spornu odluku koja šteti našim Srbima na Kosovu, ali i ekonomiji Srbije, preneo je izvor.

Plan američke administracije je da se dve strane vrate dijalogu već polovinom septembra, a naš predsednik je poručio da je Beograd voljan, ali da se to neće desiti ukoliko takse ne budu ukinute. Vučić je, po rečima sagovornika, tražio zaštitu za srpski narod na KiM i za srpske svetinje.

Predsednik Vučić je tražio da SAD kao najveća sila zauzmu balansiran i objektivan pristup u rešavanju krize na KiM.

Prema oceni sagovornika, u narednih nekoliko nedelja i posle prvih poteza nakon sastanka Vučić-Pompeo, biće mnogo jasnije stvari kada je reč o odnosu Trampove admnistracije prema ovom regionu i uopšte prema rešavanju kosovskog čvora.

Ako neko može da utiče na vlast u Proštini, onda su to Amerikanci, mentori kosovske nezavisnosti. Trenutno im situaciju otežava politički vakum do koga je došlo kada je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera.SAD pokušavaju da se do rešenja dođe najkasnije do jula sledeće godine i da se zato žestoko protive bojkotu parlametarnih izbora u Srbiji na proleće naredne godine i sve američke diplomate koja dolaze u Srbiju na to ukazuju i predstavnicima opozicionih partija koje su najavile na izbore neće izaći.

U punom kapacitetu američka diplomatija radi na više frontova kako bi sporazum Beograda i Prištine bio potpisan do leta 2020. Kada sporazum bude finiširan i uđe u Skupštinu Srbije, Amerikancima će biti važno da u parlamentu budu i predstavnici opozicije. Nije važno kako će glasati, već da sede u sali i glasaju.

(Blic)

KOMENTARI4 komentara

 1. Predrag says:

  Amerika je stavila kosovo pod hipoteku i vec uveliko ga trosi tako sto se naonovu te hipoteke zaduzuje ili stampa novac. A srbiju reketira mmf tako da se ovim taksama jos vise povecava pritisak na srbiju da plati reket, sto je i osnova zapadne politike. Tako da treba reci mmf nema para dok ne resi takse.

  • Velika Metla says:

   KO je taj ko bi mogao reći MMF-u "nema para dok ne rešite takse"? Takav ne postoji u vlasti koja je nametnuta Srbiji! Srbija je okupirana i to dobrovoljno,tako da neke samostalne odluke koje su od većeg interesa ne može sama da donosi! Srbija može doneti neku odluku sama ako je to neka "važna" odluka,kao naprimer -kojom stranom parka mogu ponosne gazde paščad da šetkaju,i da li će pokupiti "ostatke"koje izbace njihovi ljubimci u crnu ili tamnu kesu! To je maksimum samostalnog donošenja odluka. Živela nam okupacija.

 2. persida says:

  Ameri zure da Vucka proizvedu za Tita, dozivotnog diktatora. U tome imaju saglasnost Rusije, samo glupi Srbi to ne vide.

 3. T.M.N says:

  Rezolucija 1244 SB UN je jedini VALIDAN međunarodni dokument koji definiše status države Srbije i njene autonomne pokrajine. A što se amera tiče -spušto sam se ja na vaše uže,umalo se uže ne pretrže........

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *