TANJA MISČEVIĆ PORUČILA: Do ulaska u EU moramo biti potpuno antiruska država!

TANJA MISČEVIĆ PORUČILA: Do ulaska u EU moramo biti potpuno antiruska država!

23 novembra 2014

sargarepa-srbija-EUŠefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je večeras da Srbija svakoga dana mora unapređivati prihvatanje spoljnopolitičkih stavova EU, ali da do momenta članstva, EU mora prihvatiti različite spoljno političke stavove Srbije koji se odnose i na Rusiju.

Komentarišući pitanje do kada će Brisel imati razumevanja za spoljnu politiku Srbije kada su u pitanju sankcije prema Rusiji Mišćčević je rekla da Srbija ima snaznu argumentaciju za svoj stav i ukazala da naša zemlja ima obavezu da postupno usklađuje svoju politiku sa EU.

“Naravno jedna od stvari za koju imamo jako dobru argumentaciju – ekonomsku, tradicionalnu, političku, ali i energetsku zavisnost jeste razmimoilaženje oko stava prema Ruskoj Federaciji“, rekla je Miščević i istakla da svakoga dana moramo unapređivati prihvatanje spoljnopolitičkih stavova EU, ali i da EU mora prihvatiti različitost spoljno političkih stavova Srbije.

“Obaveza još prema Sporazumu o stabilizaciji i pridraživanju jeste postupno usklađivanje, a to znači sve veće i veće usklađivanje sa spoljno političkim stavovima EU, odnosno zajedničkim stavovima i zajedničkim akcijama koje EU donosi“, rekla je Miščević za B92 dodajući da u ovom momentu procent usklađivanja iznosi 62 odsto. i da taj procenat raste od početka godine.

Ona je ocenila i da će Srbija svakako krenuti sa otvaranjem najtezih poglavlja, jer je to takozvani novi pristup u pregovorima koji je prvi put iskorišćen kada je Crna Gora pre godinu i po dana počela sa svojim pregovorima u smislu otvaranja poglavlja, a rezultat je prethodnih iskustava.

Kako je objasnila, najvažnija ili fundamentalna, osnovna poglavlja su ona koja se odnose na vladavinu prava, poglavlja 23 i 24.

Prema njenim rečima, u tim poglavljima se nalaze važne oblasti koje su osnova uspostavljanja sistema funkcionisanja jedne normalne države – reforma pravosuđa, reforma državne uprave, borba protiv korupcije, zaštita osnovnih prava i pitanja koja se odnose na bezbednost.

Ona objašnjava i da Nemačka insistira da poglavlje 35, odnos Beograda i Prištine, bude prvo otvoreno zato što nemački parlament ima jako važno mesto u kreiranju spoljne politike i definisao je još u junu prošle godine koje su osnovne tačke na koje nemačko ministarstvo mora obratiti paznju kada donosi odluke.

“I stavili su poglavlje 35 koje je zapravo istrument praćenja svega onoga što se u dijalogu o normalizaciji Beograda i Prištine dogovori, što je dogovoreno i što će se dogovoriti kao mernu jedinicu za otvaranje poglavlja“, rekla je Miščević dodajući da u ovom momentu nema saglasnosti za otvaranje poglavlja 35.

Kako kaže, zna da je tehnički to teško uraditi zato što je za otvaranje bilo kog poglavlja neophodno da Evropska komisija najpre predstavi izveštaj na osnovu koga se prave pregovaračke pozicije, a onda se poglavlje i otvara za šta je potrebno izvesno vreme.

Miščević navodi i da je najviše urađeno na poglavlju 32 (koje se odnosi na finansije) koje je i tehnički moguće otvoriti, jer su sve radnje za njegovo otvaranje završene.

KOMENTARI4 komentara

 1. rodoljub zaharijevic says:

  moze tanja da prica sta hoce,ja necu da budem antiruski ili kako je vac rekla,nemojte je vredjati i davati nepristojne ponude to nije lepo,da se bavila upraznjavanjem aktivnosti iz nepristojnih ponuda ne bi bila ovo sto je,bila bi normalna zenska,a sto se tice e.u. referendum pa da vidimo kako musa dere jarca,mada ce zbog datih obecanja,a bitno je da se dato obecanje ispuni,namestiti rezultat pa nam je svejedno kako musa dere jarca,ako neko ne zna reci cu vam,stavi ga na k...c a jarac se sam dere.

 2. DJORDJE says:

  DA JE NAZOVEM KURVOM ONDA BI POVREDIO SVE KURVE KOJE POSTENO ZARADJUJU SVOJ NOVAC. ALI OVA VESTICA KOJA BI PRODALA I DETE RODJENO [ AKO GA UOPSTE IMA] ZAQ PAR DUKATA. OVAKVE SRPSKE IZRODE TREBA JAVNO SPALJIVATI DA BI SE UBUDUCE SVAKI IZDAJNIK DOBRO RAZMISLIO DA LI DA IZDA SVOJU DRZAVU. A POSTO JE OVA NAKAZA TAKO IZDAJNICKI VASPITANA SIGURNO SU JOJ I PRECI IZ PROSLOSTI BILI IZDAJNICI. ZNACI DA SRBIJA TREBA DA PRESTANE DA TOLERISE I PRASTA IZDAJSTVO AKO ZELI DA OPSTANE U OVO KURVINO DOBA.

 3. nikola says:

  Imam godina podosta a hvala dobrom zdravlju bice ih jos i vise.Citam sta Tanja prica i ponavlja kao navijana ploca na starom gramafonu.Ne zelim da budem u njenom STROJU A ONA JE TU NAREDNIK da izvrsavam njena EU NAREDJENJA.A ona ovog casa glase EU naredjije da se postrojite i da sa AVALSKOG tornja na glavu skacete ko to nece i ne zeli u EU uci nece i njihovo blagostanje uzivati nece.

 4. MickoNYC says:

  Ma ko je uopste tu drolju postavio da ona odlucuje o nama ? Ko je uopste u ime celog naroda odlucio da je put u EU nas put,da li je vas neko pitao ? Mene nije ....Referendum !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *