Srbiji ne trebaju zapadne direktive

Srbiji ne trebaju zapadne direktive

13 maja 2014

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Kada sam pre desetak dana ukazao na dvostruke standarde Ketrin Ešton i Štefana Filea i naveo tačne razloge zbog čega je taj dvojac iz Brisela nepopravljivo licemeran, i kada sam na kraju postavio retoričko pitanje – da li će im iko u Beogradu skrenuti pažnju na njihovu dvoličnost, vrlo brzo se pokazalo da u Beogradu ipak postoji neko ko će to da učini i to baš sa navedenim argumentima.

Ali i dalje ostaje neverica da će briselske činovnike to zaustaviti u njihovim nastojanjima da prinude Srbiju na uvođenje sankcija Rusiji. Naime, iako je srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić precizno primetio da „zemlje koje danas govore da Srbija treba da osudi takozvano nezakonito ponašanje Rusije prema Ukrajini, nisu osudile nezakonito ponašanje Kosova u odnosu na Srbiju“, kao i to da „dvostruki standardi nikada nisu bili dobri“, ostaje činjenica da se brojni evropski licemeri bez imalo ustručavanja i dalje trude da postignu svoj cilj, mada im je Dačić još doslovno poručio da „mi imamo glavu da razmišljamo“ i da Srbija nema obavezu i neće uvoditi nikakve sankcije Rusiji.

Ostrašćenost briselskih službenika se potom videla i onda kada su zahtevali od premijera Srbije Aleksandra Vučića da odustane od svog odmerenog stava po tom pitanju, što je i on sam potvrdio rekavši da je Zapad tražio od njega da Srbija uvede sankcije Rusiji. Inače, potvrda ispravnosti principijelne pozicije srpskog premijera i njegovog ministra inostranih poslova je stigla čak i sa mesta gde bi je malo ko očekivao – iz Slovenije, koja teoretski ima mnogo veću obavezu od Srbije da sledi spoljnopolitički kurs koji je trasirala Evropska unija, budući da je reč o punopravnoj članici te organizacije. Radi se o tome da se slovenački šef diplomatije Karl Erjavec u svojoj najnovijoj izjavi založio protiv novih evropskih sankcija Rusiji, istakavši da bi njihovo eventualno uvođenje imalo, kako se izrazio, veoma negativne posledice za Sloveniju, a to je potkrepio ocenom da bi one bile pogubne za Sloveniju jer bi značile veliki pad tamošnje privrede.

Iz tog razloga, po pisanju slovenačkih medija, Erjavec je nedvosmisleno naglasio da ne želi uvođenje sankcija protiv Rusije. Prema tome, ako ni članice Evropske unije ne vide svrsishodnost tog nerazumnog postupka i ne žele da u njemu učestvuju, utoliko više ima smisla poruka srpskog rukovodstva da ne samo iz ekonomskih, nego takođe i iz moralnih i prijateljskih razloga, odbija da se pridruži otvorenoj hajci na Rusiju.

Pa ipak, upornost Zapada se nastavlja. Predstavnica Stejt departmenta Dženifer Psaki je izjavila da Sjedinjene Države ne priznaju rezultate referenduma u Donjeckoj i Luganskoj oblasti u Ukrajini, zato što po njenim rečima oni nisu bili u skladu sa ukrajinskim zakonima. Naravno, ako je to razlog za uvođenje sankcija susednoj Rusiji, šta bi tek trebalo reći za srpsko Kosovo, gde nikakvog referenduma i nije bilo, već samo bombardovanje. A o usklađenosti sa srpskim zakonima da i ne govorimo.

Stoga, imajući u vidu ogromnu količinu zapadne nedoslednosti, nema nikakve sumnje da je Dačić bio u pravu kada je konstatovao da – „Srbija ima glavu za razmišljanje“.

(Glas Rusije)

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Naši političari moraju da pitaju ove što dolaze da nam sole pamet i ucenjuju, sledeće: 1. Kako to da sada nema humanitarne katastrofe u Ukrajini, čija pučistička vlada vojnom silom zaustavlja pobunjenike u istočnom delu? 2. Kako Srbija nije smela da upotrebi silu protiv terorističkih pobunjenika na Kosovu, već je još bila bombardovana od NATO alijanse? 3. Da pita te trećerazredne političare ili političke patuljke, kakva su to merila u "demokratskoj" EU?

  2. Joca says:

    Slovenci dakle pojednostavljeno kažu."Uveli bi mi vama sankcije rado ali kada nebi nas udarile po džepu"Nigdje niko ne kaže dali Rusija zaslužuje sankcije ,nego kakve one imaju efekte na onoga ko ih uvodi.Samo je Dodik otvoreno rekao šta misli i podržao bezuslovno Rusiju.Svi drugi kalkulišu.Pa kada dolazi Nariškin na noge naši se skrivaju,beže iz zemlje,kao nekada Slobo kada nije hteo da primi Bejkera.Vučić stalno naglašavo"moj prijatelj"Kameron,moj prijatelj"File",moj prijatelj"neki šeik",pa kad se to sprijatelji sa svima iz belog sveta,dok od Rusa bega,osim što ide tajno da se "leči" u Moskvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *