Србији нови шамар – ЕВО КО ЈЕ ЗАПРАВО НОВИ АМЕРИЧКИ ИЗАСЛАНИК ЗА КОСОВО!

Srbiji novi šamar – EVO KO JE ZAPRAVO NOVI AMERIČKI IZASLANIK ZA KOSOVO!

5 oktobra 2019

DONALD Tramp imenovao je Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za svog specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, saopšteno je iz Bele kuće.

Grenela za taj položaj mora da potvrdi Senat, navodi Glas Amerike. Kako piše Vašington tajms, Grenel bi trebalo da uporedo obavlja obe funkcije.Vašington tajms dodaje da je Tramp kasno sinoć izabrao Grenela za specijalnog izaslanika. Ričad Grenel je ambasador SAD u Nemačkoj od 8. maja 2018. godine.

Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, prenosi Tanjug.

Predsednik „Kosova“ Hašim Tači saopštio je da je razgovarao telefonski sa Grenelom, novoimenovanim specijalnim izaslanikom američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova.

„Vaše imenovanje učvršćuje našu sigurnost i poverenje u proces pregovora, kao i veru u mogućnost za postizanje jednog mirovnog i konačnog sporazuma sa Srbijom. Ovo je potvrda i lične posvećenosti predsednika Trampa postizanju mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije”, naveo je Tači u telefonskom razgovoru, a saopštio njegov kabinet.

Razgovor sa Grenelom najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je novinarima rekao da je taj razgovor planiran za 14.30 časova, ali još nema informacija iz Predsedništva Srbije o ishodu tog sastanka.

Vučić je povodom odluke američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) da imenuje ambasadora SAD u Nemačkoj, Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova, rekao da je to za Beograd bila iznenađujuća vest.

Predsednik Srbije je podsetio da se vode pregovori između Beograda i Prištine pod okriljem EU.

„Specijalnog izaslanika smo već imali u vidu Metjua Palmera, sa njim imamo korektne odnose, sad je očigledno predsednik Tramp postavio novog čoveka kao specijalnog izaslanika“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu sa kandidatima Srpske liste za kosovske izbore.

Vučić je rekao da je Grenel ozbiljan i odgovoran čovek, čovek od poverenja predsednika Trampa.

„Videćemo u kom smeru će to da ide“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je, ponovivši da već postoji dijalog pod okriljem EU, poručio:

„Mi ne izražavamo svoje nezadovoljstvo što je to tako“.Vučić je za vreme svoje posete Berlinu – nakon uvođenja prištinskih taksi – izjavio da niko ne razume ni kako, ni zašto ih je Priština uvela, ali i da ne veruje da je to bila njihova samostalna odluka.

„Ne mislim da je u to umešan Grenel (američki ambasador u Nemačkoj sa kojim su se dan ranije sastali Tači i Haradinaj). Ali, neki ljudi sasvim sigurno jesu, a svoje sumnje i polusaznanja i saznanja ne mogu da podelim sa vama”.

Upitan o tome što se Ramuš Haradinaj nije sastao juče sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, već sa Grenelom, ambasadorom SAD u Nemačkoj i bliskim saradnikom predsednika Donalda Trampa, Vučić je primetio da je i Tači bio kod Grenela, i da je to „interesantno”, ali da nema ništa protiv.

Poptredednik nemačkog Bundestaga Volfgang Kubicki o američkom ambasadoru u Berlinu je rekao:

„Taj američki diplomata se ponaša kao vrhovni komesar okupacione vlasti. Njemu mora biti stavljeno do znanja da naša tolerantnost ima granice. Nemačka ne sme trpeti Grenelove pokušaje da se meša u politiku suverene države kakva je Nemačka“.

KOMENTARI7 komentara

 1. Milos says:

  Za Vucica je to potpuno svejedno.On najvise radi na promociji kosovske nezavisnosti i na sirenju defetizma.

 2. milorad2 says:

  opušteno grenel je nezanimljiv u balkanskoj čorbi.Njegovo imenovnje je tek neak vrsta čoveka za vezu.Neće se on previše eksponirati.

 3. Ivana says:

  Pod Vučićem i onako svi šamaraju i ponižavaju Srbiju jel ga bar malo stid?

 4. Velika Metla says:

  Marko Đurić i Vučić vode 8:0 protiv šlihtara,prema tome spavajte Srbi mirno.

 5. Za Srbiju says:

  Vreme je da pozovemo predstavnike, koji brane naše interese.

 6. Slobodanka says:

  Danijel Server: „Pre samo nekoliko nedelja, postavili su Meta Palmera za specijalnog predstavnika za Balkan. Gospodin Grenel ima viši rang od Palmera iz dva razloga – on je ambasador i ima direktne veze sa Belom kućom. I meni je sasvim jasno da planiraju da on preuzme glavnu funkciju specijalnog predstavnika za Balkan – a to je da se bavi pitanjem Beograda i Prištine. Zaista je bizarno. Pretpostavljam da je to nagoveštaj pokušaja da se oživi ideja razmene teritorija između Beograda i Prištine, što je užasna ideja koja je umrla prirodnom smrću pre nekoliko meseci i loš je plan pokušati da se ona oživi“, rekao je. ... Ričard Grenel je politički blizak sa Džonom Boltonom, bivšim Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost, koji je prošle godine izjavio da se SAD ne bi protivile razmeni teritorija, ukoliko Beograd i Priština to dogovore. Neki analitičari pretpostavljaju da je i Grenel pristalica te ideje, kojoj se Nemačka i njena kancelarka Angela Merkel odlučno protive. Server smatra da Grenel neće uvažiti argumente Nemačke, već će pokušati da nametne ideju razmene teritorija. ... „Verujem da će pokušati da je nametne Nemačkoj, Kosovu i Srbiji, a najjači protivnici te ideje na Kosovu su Srbi koji žive južno od Ibra. Bizarno je da pokušaju da nametnu tako lošu ideju, ali šta ih motiviše – pa, mogu da ubiju „dve Klintonove muve“ jednim udarcem – Kosovo i Bosnu i Hercegovinu – to je značajno dostignuće ako želite da zadovoljite Belu kuću. To će takođe biti potvrda zaokreta u američkoj politici od liberalno-demokratskih rešenja zasnovanih na jednakim pravima, ka etničko-nacionalističkim rešenjima zasnovanim na segregaciji (=razdvajanju...) etničkih grupa. To nije rešenje za koje sam ja, ali bojim se da je Bela kuća rešena da pokuša da ga nametne“, kaže Server.

 7. Slobodanka says:

  Grenel je SAMOZVANI pregovarač, koji se jednostrano nameće u briselske pregovore Beograd-Priština, a bez odgovarajućih ovlašćenja! Ko je Grenela ovlastio da se uopšte pojavi kao nekakav pregovarač? Kada su Ujedinjene nacije kao vodeća medjunarodna organizacija dale ovlašćenje SAD-u da ta država može da odredjuje pregovarače za ovaj proces? Nikada! Samo Evropska unija od 2010 godine ima ovlašćenja da bude pregovarač-posrednik izmedju zvaničnog Beograda i Prištine tj. kosovskih Albanaca, a na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN od 09.09.2010 godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *