СРБИЈИ ПОСТАВЉЕН УЛТИМАТУМ – Траже да се одрекнемо Косова до недеље!

SRBIJI POSTAVLJEN ULTIMATUM – Traže da se odreknemo Kosova do nedelje!

6 oktobra 2016

vlada-rs-45g

Pred Srbiju je, kada je reč o Kosovu i Metohiji, postavljen težak i ozbiljan ultimatum jer se traži da se odreknemo imovine Telekoma Srbije u pokrajini, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, navodeći da Beograd do nedelje treba da se izjasni da li prihvata ili ne prihvata „nakaradan predlog sporazuma o telekomunikacijama“.

Đurić je novinarima rekao da je po njegovom dubokom uverenju taj ultimatum neoprihvatljiv, te da ni kao pregovarač ni kao Srbin ne može da prihvati to da se Srbija odrekne svoje imovine na KiM, najavivši da će, ukoliko vlada, koju bezrezervno podržava, ipak drugačije odluči, biti prinuđen da napusti funkciju glavnog pregovarača sa Prištinom i direktora Kancelarije za KiM.

„Od nas se traži da se odreknemo naše imovine kad je reč o telekomunikacijama, ali i još mnogo gore, da se odricanjem imovine kad je reč o Telekomu Srbija složimo sa time da sva naša imovina na KiM više nije naša već da pripada insitutucijama samoproglašene, nelegalne, lažne države u Prištini“, rekao je Đurić.

Kako je naveo, u Vladi Srbije su bili ozbiljni i teski razgovori o tome šta i kako dalje u vezi sa ovim.

„Uveren sam, iako moram da kažem da smo se svi zajedno borili za to da naši argumenti u razgovorima i sa predstavnicima EU i sa predstavnicima Prištine prevladaju, da ovakvi uslovi nisu prihvatljivi“, rekao je Đurić.

Delegacija Beograda koju je predvodio Marko Đurić prošle nedelje vodila je razgovore sa Prištinom u Briselu o primeni sporazuma o telekomunikacijama, a Đurić kaže da se „nešto vrlo čudno desilo“ kada je bukvalno u toku noći između četvrtka i petka „papir koji je stajao pred nama za stolom potpuno promenjen“.

„Uslovi su fundamentalno promenjeni. Očigledno je da se neko sa strane, neko ko nije ni EU ni Priština umešao da bi ove razgovore učinio neuspešnim, da bi možda time postigao neki drugi politički cilj i da bi Srbiju izložio pritisku kakvom do sada po ovom i po mnogim drugim pitanjima nije bila izložena“, kaže Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da je naša zemlja suočena sa zahtevom da prihvati ovakve skandalozne i neprihvaljive uslove, da se otme naša imovina i imovina Telekoma Srbija, da se onemogući normalno komuniciranje i da se na taj način uspostavi presedan, a onda takav model preslika i na energetiku.

„Po istom modelu bi nam oteli i Gazivode i druge elektronergetske potencijale i drugu društvenu i državnu imovinu. Dakle, ili da to prihvatimo tako kako je ponuđeno ili nema ništa od evrointegracija, nema nastavka otvaranja poglavlja i svega ostalog, to je nešto što se iz podteksta vrlo jasno vidi“, navodi Đurić.

On dodaje da za nas takva dilema sama po sebi nije prihvatljiva, te da bi za njega lično bio neprihvatljiv izbor u kome bismo eventualno odlučili da nešto što je naš vitalni nacionalni i državni interes bacimo pod noge zbog necega što je neuhvatljivo.

Upitan ko je i kada uputio takav ultimatum Srbiji, Đurić je rekao da se to dešava u poslednjih dva ili tri dana, kao neposredan deo razgovora koji su vođeni prošle nedelje u Briselu i razgovora koje je predsednik vlade ovih dana vodio sa različitim međunarodnim zvaničnicima.

„Vlada će narednih dana razgovarati još o tome, jutros smo razgovarali o tome, rekao sam vam i veoma teške lične dileme koje imam, ali sasvim sigurno da neću nikada gaziti ni svoju savest ni državni interes, ostajući čvrsto uz ono što je politika vlade i Aleksandra Vučića i SNS, za koju znam da je takva uvek bila i da samo takva može biti“, navodi Đurić.

On smatra da je to što je Srbiji dato da se do nedelje izjasni o tome da li prihvata ili ne prihvata nakaradan predlog sporazuma kojim bi imovina Telekoma Srbija bila prebačena na Prištinu i sporazum po kome i pokrivenost siganala ne bi bila ne samo na celoj terotoriji Kosova nego ne bi bila ni onakva kakva je sada, što dovodi naše građane u položaj građana drugog reda, a imovinu Srbije bi trajno od nas otuđilo.

„Ukoliko bi došlo do toga da Srbija prihvati po meni neprihvatljive uslove, odnosno da vlada prihvati ovo, znajući da time ni najmanje ne olakšavam položaj predsedniku vlade koji je takođe ovim bremenom veoma pritisnut, ja kao neko ko ga je najviše savetovao da ovakve uslove ne možemo da prihvatimo, ne bih mogao da ostanem tu gde jesam i ne bih mogao da nastavim da se bavim poslom kojim se bavim“, navodi Đurić.

Kako je naveo, to kaže kao neko ko podržava i ko će uvek podržavati Aleksandra Vučića, i kao predsednika vlade i kao predsednika SNS, čiji je jedan od potpredsednika.

„Srbija je suočena sa teškim izazovom i teškim ispitom. Mi moramo da se borimo za to da za naš narod izborimo najbolje moguće uslove na KiM da može da opstane.

Moramo da zastitimo, bez obzira na sve pritiske, našu državnu i narodnu imovinu na KiM. Uveren sam u to da to ne možemo da učinimo prihvatajući neprincipijelne ultimatume“, smatra Đurić.

Prema njgeovim rečima, kada predstavnicima EU ili predstavnicima Prištine postavimo pitanje a šta je to što bismo mi kao država ili narod dobili prihvatanjem jednog takvog nacrta sporazuma, odgovor je uvek ćutanje.

„Kada mi kažemo nama takav sporazum ne treba, hajde onda da uopšte ništa ni ne diramo, ne menjamo, odgovor je opet ćutanje. Pravog odgovora nema“, dodaje Đurić.

KOMENTARI13 komentara

 1. Mlax says:

  Ultimatum za ultimatumom,nikada se nece zaustaviti nasi ,,Zapadni Prijatelji,, dok od Srbije nestvore Beogradski Pasaluk.Srbija NIKADA nece uci u EU taman da ista potraje jos 200 godina.Posle Kosova sledi Vojvodina koja ce dobiti epitet ,,Evropske Regije,, i imati sve atribute drzave.Zasto nijedna bomba sa uranijumom nije pala na Vojvodinu - ,,Danubian Svaben,, dolaze po ,,svoje,,??????

  • Bajurina says:

   Konjislavi jedni pa kako nekuzite. Ako je u mom stadu 90% Krajisnikovih koza pa to je onda njegovo stado!!!!! Ili da vam nacrtam?????

   • Svetislav says:

    @Bajurina....Jedini put da se složim sa tobom. Mi Srbi uvek čekamo da nam ga uvale do kraja, dok se mi probudimo, umesto da smo se dsvno odlučili u koje "stado".

 2. mijo says:

  to su vlade srbije pretelji nece oni uzeti nista vole oni vucica i dacica vucic nece orude iz moskve nego brisel

 3. DUSKO says:

  DA STE IMALI MALO MOZGA RANIJE TREBALI STE SVU NASU IMOVINU RUDNIKE I ENERGETSKA BOGASTVA I OSTALO DA PRODATE RUSKIM I KINESKIM KOMPANIJAMA PO POVOLJNIM USLOVIMA UZ USLOV DA ZAPOSLE NASE SRANOVNISTVO KOJE ZIVI TAMO !!! SAD NE MI IMALI PROBLEM NEGO SIPTARI I EU !!! BOLJE DATI PRIJATELJU I ZA DJABE JER CE TI NEPRIJATELJ UZETI U SVIM OPCIJAMA !!!

 4. MFC says:

  Ološu, opet su ti fratri, ranom zorom, razvaljivali bulju, pa si srećan?

  • Enoo says:

   *fra Majstorovic..

 5. Željko says:

  Da se ne svadjamo !Ne ulazite u EU ni u ludilu!!Nema tamo kruha,sve naručeni tekstovi,naručene FB "grupe idemo u Švedsku,Finsku,Irsku,Njemačku itd.",u EU nema posla ni na "bijelo" a kamoli na "crno"!Sada su Arapi,Muslimani na tapetu,nisu svi isti da ih sve stavljamo u isti kufer,ali nakon njih tko dolazi?Mi,Slaveni i Balkanci!Mnogi u Njemačkoj od "naših" ne uče djecu maternjem jeziku , daju im njemačka imena itd.!Stoga ni u ludili u EU!

 6. Za Srbiju says:

  Ovo je pripremanje javnosti, kako su "teškog srca" potpisali još jednu veleizdaju. A sve zarad nekog poglavlja, zarad raspale EU.

 7. Dondon says:

  Od kad je to Srbiji problem da drustvenu imovinu poklanja? Pa celu zemlju ste rasprodali za sitne pare barabe jedne, hohstapleri belosvetski.

 8. opet ja says:

  Željko@ tako je. A i ja mislim da je ovo samo fora da se sve to preda i da za neko vreme ide promena Ustava i priznavanje nezavisnog Kosova. Lukavi su to igrači, a većina naroda je neobrazovana i kratkog pamćenja. Bojim se da će sve to za koji mesec proći. U ostalom šta mi imamo da pregovaramo sa narko klanom??!! Treba sve vreme držati jake vojne i policijske snage blizu admin. granice kao vid pritiska do neke bolje situacije.

 9. Kulak says:

  Ekonomski, politički i vojni savez sa Rusijom mi trebamo!

 10. Hitler Velicanstveni says:

  Zivjela neovisna Republika Kosovo! Zivjela neovisna Republika Vojvodina! Zivjele neovisne Republike Sandzak,Raska,Novi Pazar,Juzna Srbija! Hahahaha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *