СРБИЈИ ПРЕТИ ЧАК 257 ЏИХАДИСТА СА КОСОВА: Амерички Стејт Департмент издао упозорење, Београд свестан опасности

SRBIJI PRETI ČAK 257 DŽIHADISTA SA KOSOVA: Američki Stejt Department izdao upozorenje, Beograd svestan opasnosti

22 jula 2017

Srbiji trenutno direktno preti čak 257 opasnih, krajnje ekstremnih džihadista sa Kosova, koji su se nekada borili u redovima Islamske države u Siriji i Iraku, navodi se u najnovijem izveštaju američkog Stejt departmenta!

U izveštaju o godišnjoj proceni situacije u vezi sa međunarodnim terorizmom, američki stručnjaci upozoravaju da teroristi s Kosova „imaju finansijsku podršku stranih organizacija, kao i ekstremističkih grupa koje na društvenim mrežama šire propagandu i vrbuju pristalice“.

Kao konkretan povod za napad na Srbiju analitičatri Stejt departmenta navode podatak da je naša država, u okviru međunarodne koalicije, prošle godine donirala deset tona municije za borbu protiv ID.

Strani finansijeri

Kako se navodi u izveštaju, ukupno 315 terorista s Kosova otišlo je u Irak i Siriju da se bori na strani ID, a prema dostupnim podacima, njih 58 je tamo poginulo. Ostalih 257 ekstremista mogli bi u narednom periodu da se vrate u Srbiju, na Kosovo, i da organizuju krvave terorističke napade.

„Pretnju od nasilnog islamističkog ekstremizma, koja raste na Kosovu, jednim delom pomažu fondovi stranih organizacija koje propagiraju ekstremističke ideologije. Zahvaljujući nasilnim ekstremističkim grupama koje koriste društvene mreže širi se propaganda i regrutovanje pristalica. Otprilike 315 terorističkih boraca s Kosova putovalo je u Siriju i Irak da bi se borilo na strani Islamske države i Al Nusra fronta (deo Al Kaide u Siriji), od kojih je 58 stradalo. Ostali se mogu vratiti na Kosovo“, piše u izveštaju Stejt departmenta. Američki analitičari su u istom izveštaju pohvalili dosadašnju pomoć Srbije u borbi protiv terorista.

„Srbija je partner u Globalnoj koaliciji za poraz Islamske države i donirala je deset tona municije za borbu protiv Islamske države u 2016. godini. Zabrinutost vezana za transnacionalni terorizam unutar Srbije slična je onoj s kojom se suočavaju druge zemlje Zapadnog Balkana, koje se nalaze duž ‘balkanske rute’, koju koriste migranti i trgovci oružjem, narkoticima i ljudima“, zaključuje se u tom dokumentu.

Komentarišući ovaj slučaj, ministar policije Nebojša Stefanović kaže da su svi u državi potpuno svesni opasnosti od terorista.

– Policija i bezbednosne službe konstantno motre na ljude koji su na bilo koji način povezani sa ID. Maksimalno se trudimo da sprečimo prelivanje nestabilnosti iz drugih država u Srbiju. Iako iz poznatih razloga ne možemo u potpunosti da kontrolišemo bezbednosnu situaciju na Kosovu, radimo sve što možemo da sprečimo bilo kakav teroristički napad sa Kosova ili sa bilo koje druge strane – podvlači Stefanović.

Potencijalna opasnost

Igor Bečić, predsednik Odbora za bezbednost, naglašava da se svakodnevno razmenjuju informacije sa kolegama u regionu.

– Trenutno nema neposredne opasnosti. Naše službe u svakom trenutku imaju pravovremene podatke o bezbednosno interesantnim osobama. Moramo ipak biti jako oprezni, jer zatvaranje ratišta u Siriji i Iraku znači potencijalnu opasnost da se borci ISIS pojave u našem regionu. S druge strane, dobro je za nas što „balkanska ruta“ više nije aktivna kao pre dve godine – zaključuje Bečić.

Kroz Srbiju prošlo 110.000 izbeglica

U izveštaju Stejt departmenta navodi se i da je Vlada Srbije nastavila da ulaže napore u suprotstavljanju međunarodnom terorizmu.

„Policija i bezbednosne agencije Srbije, posebno Direktorat policije MUP i BIA, nastavile su antiterorističku saradnju sa SAD, s fokusom na pronalaženje i proveru aktuelnih priliva izbeglica i migranata. Napredak je načinjen pošto je registrovano 110.000 od ukupno 135.000 migranata koji su prošli kroz Srbiju“, piše u izveštaju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *